Bauknecht KVI 1309/A Användarguide

Typ
Användarguide
F
GB NL E P GRD
S
I N DK FIN
TEMPERATURINSTÄLLNING OCH ANDRA RÅD
KYLSKÅPETS KALLASTE OMRÅDE
Vidstående symbol visar var kylskåpets kallaste
område finns.
I normala fall begränsas detta område nedåt av
frukt- och grönsakslådans glasskiva och uppåt av
symbolen eller gallret som är placerat på samma
höjd.
Det är viktigt att läget på gallret inte ändras så att
temperaturen i detta område hålls stabil.
I kylskåp med system med kylfläkt finns ingen symbol som utvisar det kallaste området, eftersom
temperaturen är jämn i hela kylskåpet.
TEMPERATURINDIKATOR
För att underlätta temperaturregleringen är
kylskåpet försett med en temperaturindikator
som visar den genomsnittliga temperaturen i
skåpets kallaste område.
OBSERVERA! Indikatorn i fråga är endast
avsedd för detta kylskåp. Den får inte
användas i andra kylskåp (det kallaste
området är inte identiskt) eller för andra
ändamål.
På kylskåp som är utrustade med ett speciellt förvaringsfack sitter temperaturindikatorn i detta
utrymme.
KONTROLL AV TEMPERATUREN I KYLSKÅPETS KALLASTE OMRÅDE
När kylskåpet har varit i funktion i minst 24 timmar går det att kontrollera att temperaturen i det
kallaste området är korrekt. Det går också att reglera termostaten om så krävs. Läs kapitlet
"temperaturreglering" i bruksanvisningen.
Olika faktorer, t.ex. temperaturen i rummet där skåpet står, mängden livsmedel som förvaras i
skåpet, hur ofta dörren öppnas, inverkar på temperaturen inuti kylskåpet. Ta hänsyn till dessa
faktorer när du reglerar temperaturen i kylskåpet.
Kontrollera att texten OK syns på indikatorn. När
texten OK syns betyder det att
kylskåpstemperaturen är korrekt inställd för
livsmedelsförvaring.
Om texten OK inte syns på indikatorn betyder
det att temperaturen inte är den önskade. Ändra
inställningen på termostaten och vänta i 12
timmar innan du kontrollera indikatorn igen.
Alldeles efter att matvaror har lagts in i skåpet
eller efter att dörren varit öppen är det normalt
att indikatorns text bleknar.
OK
Korrekt inställning Temperaturen är inte
bästa möjliga. Reglera
termostatens
inställning
1sv00564.fm Page 1 Wednesday, December 24, 2003 9:00 AM
F
GB NL E P GRD
S
I N DK FIN
RESPEKT FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
Rengör regelbundet kylskåpets insida med ett milt rengöringsmedel som inte fräter på
metalldelarna. Skölj sedan med en lösning av vatten och citron eller vinäger eller med andra
produkter som är lämpade för rengöring av kylskåp.
Skölj och torka torrt med en mjuk trasa.
Använd inte slipmedel.
Ta alltid bort onödigt förpackningsmaterial (t.ex. allt papper runt yoghurt storförpackningar) innan
livsmedlen läggs in i kylskåpet.
Följ nedanstående råd för att garantera att livsmedlen hanteras och lagras med maximal
hygien:
Emballera matvarorna noggrant så att de inte kommer i kontakt med varandra eller tar smak av
varandra.
Tvätta händerna innan du vidrör matvarorna och ofta under tillagningen av maten, speciellt om du
måste hantera matvaror av olika typ. Tvätta även händerna efteråt, när det är dags att sätta sig till
bords (detta är en god regel man alltid bör följa).
Använd inte samma köksredskap (träslevar, skärbrädor) till olika livsmedel utan att rengöra dem
först.
Vänta tills de tillagade rätterna, till exempel soppor, har svalnat innan du ställer in dem i skåpet.
Förvara vätskor i behållare med lock.
Öppna inte dörren oftare än nödvändigt och låt den inte stå öppen längre än nödvändigt så att
temperaturen i kylskåpet inte blir för hög.
Placera matvarorna på sådant sätt att luften kan cirkulera obehindrat inuti skåpet.
Placera livsmedlen på sådant sätt att de inte kommer i direkt kontakt med kyldelens bakre vägg.
RATIONELL LIVSMEDELSFÖRVARING I KYLSKÅPET
Placera matvarorna på rätt plats i kylskåpet enligt nedanstående uppställning:
Svalområde: Drycker, smör, såser (hemgjorda och industriellt tillverkade), lagrade ostar, frukt och
färska grönsaker.
Mindre kallt område: Mejeriprodukter, desserter feta matvaror, färskostar.
Kylskåpets kallaste område: Kött, fågel, fisk, korv, tillagad mat, färdigblandad sallad, rätter med ägg
och grädde och bakverk, färsk pasta, paj- och pizzadeg, färskvaror och ostar på färskmjölk, färska, ansade
grönsaker och samtliga färskvaror som skall förvaras vid temperaturer under eller lika med +4°C.
Följande scheman ger endast ungefärlig information. Närmare information om kylskåpets
olika delar finns i bruksanvisningen.
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
KYLSKÅPETS
KALLASTE
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
SVALOMRÅDE
MINDRE KALLT
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
NO FROST
Printed in Italy 12/03
5019 106 00564
1sv00564.fm Page 2 Wednesday, December 24, 2003 9:00 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Bauknecht KVI 1309/A Användarguide

Typ
Användarguide