Gorenje RK4171ANW Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

SV
www.gorenje.comwww.gorenje.com
DETALJERADE
INSTRUKTIONER FÖR
ANVÄNDNING AV
STÅENDE KYLSKÅP OCH
FRYS
2
Tack för förtroendet du har visat genom att köpa vår apparat som är
utformad för att förenkla ditt liv. För att göra användningen av produkten
lättare har vi levererat detaljerade instruktioner för användning och
monteringsanvisningar som levereras på ett separat blad. Instruktionerna bör
hjälpa dig att lära dig om din nya apparat så snabbt som möjligt.
Vi hoppas att du kommer att få glädje av den.
Apparaten är endast avsedd för hushållsbruk.
Kylskåpet är avsedd för förvaring av färska livsmedel vid temperaturer över
0 °C.
Frysen är avsedd för infrysning av färska livsmedel och långvarig förvaring av
frysta livsmedel (upp till ett år, beroende på typen av mat).
Besök gärna vår hemsida där du kan ange din apparats modellnummer, som
finns på märkplåten eller garantibladet, för att hitta detaljerad beskrivning av
apparaten, tips om användning, felsökning, serviceinformation, instruktioner för
användning etc.
http://www.gorenje.com
Viktiga säkerhetsvarningar
Allmän information och tips
i
Miljöskydd
!
Diska inte i diskmaskin
3
INNEHÅLL
INLEDNING
BESKRIVNING
AV
APPARATEN
AVFROSTNING
OCH RENGÖRING
AV APPARATEN
4 VIKTIGA ANMÄRKNINGAR OCH FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
4 INNAN DU ANVÄNDER APPARATEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN
5 VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR
7 VIKTIG INFORMATION OM ANVÄNDNING AV APPARATEN
8 MILJÖSKYDD
9 RÅD FÖR ATT SPARA STRÖM MED KYLENHETER
10 INSTALLATION OCH ANSLUTNING
12 BESKRIVNING AV APPARATEN
13 ANVÄNDNING AV APPARATEN
14 ÄNDRA DÖRRENS ÖPPNINGSRIKTNING
16 APPARATENS INRE UTRUSTNING
17 REKOMMENDERAD FÖRDELNING AV MAT I APPARATEN
18 FÖRVARING AV LIVSMEDEL I KYLSKÅPET
22 FRYSNING OCH FÖRVARING AV FRYST MAT
22 Viktiga varningar vid infrysning
22 Förvaring av industriellt fryst mat
23 Lagringstid för frysta varor
23 Upptining av fryst mat
24 AVFROSTNING AV APPARATEN
25 RENGÖRING AV APPARATEN
26 FELSÖKNING
27 INFORMATION OM BULLER FRÅN APPARATEN
ÖVRIGT
FÖRVARING
OCH FRYSNING
AV MAT
4
VIKTIGA ANMÄRKNINGAR OCH
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
Innan du ansluter apparaten till elnätet, läs noga
bruksanvisningen som beskriver apparaten och korrekt
och säker användning. Instruktionerna gäller för flera
apparattyper/modeller; vilket innebär att inställningar eller
utrustning som beskrivs häri kanske inte finns i din apparat.
Vi rekommenderar att du sparar bruksanvisningen för
framtida referens och bifogar den till apparaten om den
säljs i framtiden.
Kontrollera apparaten för eventuella skador eller
felaktigheter. Om du upptäcker att din apparat är skadad, ta
kontakt med den återförsäljare som du har köpt apparaten
från.
Innan du ansluter apparaten till elnätet, låt den vila i ett
vertikalt läge i minst 2 timmar. Detta kommer att minska
risken för driftfel på grund av effekten av transport på
kylsystemet.
INNAN DU ANVÄNDER APPARATEN
FÖR FÖRSTA GÅNGEN
i
5
Apparaten måste anslutas till elnätet och jordas i enlighet
med gällande standarder och föreskrifter.
Apparaten måste anslutas till elnätet och jordas i enlighet
med gällande standarder och föreskrifter.
Om nätsladden är skadad måste den bytas ut av en
servicetekniker eller av en annan lämpligt utbildad person.
Om LED-belysningen inte fungerar, ring en servicetekniker.
Försök inte reparera LED-belysning själv, eftersom det finns
risk för kontakt med högspänning.
VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR
!
VARNING! Använd inga elektriska apparater inuti
apparaten, förutom de som tillåts av tillverkaren av
denna kylapparat.
VARNING! Använd inte mekaniska anordningar eller
andra medel för att påskynda avfrostningsprocessen,
föutom de som rekommenderas av tillverkaren.
VARNING! För att undvika någon fara till följd av dålig
stabilitet av apparaten, se till att den är installerad enligt
anvisningarna.
!
!
!
6
Risk för förfrysning
Lägg aldrig fryst mat i munnen och undvik att röra frysta
livsmedel eftersom det kan orsaka frostskador.
Säkerhet för barn och utsatta personer
Denna apparat kan användas av barn från 8 år och äldre och
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga
eller brist på erfarenhet och kunskap om de övervakas eller
får instruktioner angående användning av apparaten på ett
säkert sätt och förstår riskerna med den.
Avlägsna förpackningen som är avsedd att skydda
apparaten eller särskilda delar under transporten och
förvara den utom räckhåll för barn.
Det finns risk för skada eller kvävning.
Låt inga barn leka med apparaten.
Rengöring och användarunderhåll ska inte göras av barn
utan tillsyn.
När du tar bort en använd apparat, koppla ur nätsladden, ta
bort dörren och lämna hyllorna i apparaten. Detta kommer
att förhindra att barn låser in sig i apparaten.
Varning om köldmedel
Apparaten innehåller en liten mängd av en miljövänlig men
brandfarlig gas R600a. Se till att inga delar av kylsystemet
skadas. En gasläcka inte är farligt för miljön, men det kan
orsaka ögonskador eller brand.
I händelse av en gasläcka, ventilera rummet ordentligt,
koppla bort apparaten från elnätet och ring en
servicetekniker.
7
Apparaten får inte användas utomhus och den får inte
utsättas för regn.
Förvara inte explosiva ämnen såsom aerosolburkar med
brandfarlig drivgas i apparaten.
Om apparaten kommer att vara ur bruk under en längre tid,
stäng av den med hjälp av motsvarande knapp och koppla
bort den från elnätet. Töm apparaten, avfrosta den, rengör
den och lämna dörren på glänt.
Vid ett fel eller strömavbrott, öppna inte frysfacket om
frysen inte har fungerat på över 16 timmar. Efter denna
period, använd den frysta maten eller tillhandahåll tillräcklig
kylning (t.ex. en ersättningsapparat).
Teknisk information om apparaten
Typskylten finns inuti apparaten. Den indikerar data om
spänning, brutto- och nettovolym, typ och mängd av
köldmedium samt information om klimatklasser.
Om språket på märkskylten inte är det språk du önskar eller
språket i ditt land, byt ut den mot den medföljande istället.
VIKTIG INFORMATION OM ANVÄNDNING
AV APPARATEN
VARNING! Håll ventilationsöppningar i apparatens hölje
eller den inbyggda strukturen fria från hinder.
!
8
Symbolen på produkten eller emballaget anger att produkten inte ska
behandlas som vanligt hushållsavfall. Produkten ska tas till en
auktoriserad uppsamlingscentral för elektrisk och elektronisk utrustning.
Korrekt bortskaffande av produkten kommer att bidra till att förhindra
eventuella negativa effekter på miljön och människors hälsa som kan uppstå
vid felaktig kassering. För detaljerad information om bortforsling och
bearbetning av pro’, kontakta berörd kommunal myndighet som ansvarar för
avfallshanteringen, din avfallshanteringstjänst eller butiken där du köpte
produkten.
Förpackningen är tillverkad av miljövänliga material som kan
återvinnas, kasseras eller förstöras utan fara för miljön.
!
Kassera en gammal apparat
För att skydda miljön, ta med den gamla apparaten till en
auktoriserad vitvaruuppsamlingscentral.
Dessförinnan, gör följande:
koppla bort apparaten från elnätet;
låt inga barn leka med apparaten.
MILJÖSKYDD
VARNING! Skada inte kylkretsen. Detta kommer också
att förebygga föroreningar.
!
9
RÅD FÖR ATT SPARA STRÖM
MED KYLENHETER
i
Installera apparaten som anges i bruksanvisningen.
Öppna inte dörren oftare än nödvändigt.
Se ibland till att luftcirkulationen under apparaten är fri från hinder.
Kondenseringsenheten på den bakre väggen ska hållas ren (se kapitel
Rengöring av apparaten).
Om packningen är skadad eller inte ger en perfekt tätning av någon
anledning ska den bytas ut så snart som möjligt.
Förvara maten i väl tillslutna behållare eller lämpliga förpackningar.
Innan du placerar maten i kylskåpet, låt den svalna till rumstemperatur.
Tina fryst mat i kylutrymmet.
För att utnyttja hela frysfackets inre volym kan du ta bort en del av lådorna
som beskrivs i bruksanvisningen.
Avfrosta din konventionella frys när ett ca 3-5 mm lager av frost eller is har
byggts upp på de kylda ytorna.
Se till att fördelningen av hyllor i facket är enhetlig och att maten är
placerad så att luften fritt kan cirkulera i apparatens inre (observera den
rekommenderade placeringen av mat som beskrivs i bruksanvisningen).
I apparater med en fläkt, blockera inte fläktuttagen eller ventilerna.
Om du inte behöver fläkten eller jonisatorn, stäng av dem för att minska
energiförbrukningen.
10
INSTALLATION OCH ANSLUTNING
VAL AV RUM
Installera apparaten i ett torrt och välventilerat rum. Apparaten kommer att
fungera korrekt om den omgivande temperaturen är i intervallet som anges i
tabellen. Apparatens klass anges på märkskylten/etiketten tillsammans med
grundläggande information på apparaten.
Klass Temperatur
Relativ
luftfuktighet
SN (subnormal) från 10 °C till 32 °C
75%
N (normal) från +16 °C till 32 °C
ST (subtropisk) från +16 °C till +38 °C
T (tropisk) från +16 °C till +43 °C
Placera inte en apparat i ett rum där temperaturen kan sjunka till under
5 °C eftersom detta kan orsaka onormal apparatdrift eller fel!
i
Efter installationen ska apparatens stickkontakten vara åtkomlig!
Placera inte apparaten i närheten av apparater eller anordningar som strålar
värme, såsom en kokplatta, en spis, ett element, varmvattenberedare etc,
och utsätt den inte för direkt solljus. Apparaten ska stå på ett avstånd av
minst 3 cm från en elspis eller gasspis eller åtminstone 30 cm avstånd från
en spis med olja eller fast bränsle. Om avståndet mellan en sådan värmekälla
och apparaten är mindre, använd en isolerande panel.
Obs! Placera apparaten i ett tillräckligt stort rum. Det bör finnas minst 1 m
3
utrymme
per 8 gram köldmedel. Mängden köldmedel anges på märkplåten i apparatens inre.
Vid basen av köksenheten som är avsedd för inbyggnad i den integrerade
apparaten bör det finnas minst 200 cm
2
ledigt utrymme för adekvat
luftcirkulation.
På den övre delen av apparaten kommer luften ut, så försök att inte täcka
öppningen för utflödande luft.
Att ignorera denna varning kan leda till skador på apparaten.
Bakre distans
Skruva fast de bakre distanserna på
baksidan av enheten.
11
ANSLUTNING AV APPARATEN
Anslut apparaten till elnätet
med hjälp av nätsladden.
Vägguttaget bör vara försett med
en jordkontakt (säkerhetsuttag).
Nominell spänning och frekvens
anges på märkplåten/etiketten
med grundläggande information
på apparaten.
Apparaten måste anslutas till
elnätet och jordas i enlighet
med gällande standarder och
föreskrifter. Apparaten tål
kortvariga avvikelser från den
nominella spänningen, men inte
mer än +/- 6 %.
Utrymmeskrav
Tillse tillräckligt med utrymme för
dörröppning.
Lämna minst 50 mm tomrum på
båda sidor.
Nivellering av enheten
För att göra detta, justera de två
justeringsfötterna på framsidan av
apparaten.
Om enheten inte är jämn kommer
dörrarna och de magnetiska
tätningsinriktningarna inte att täckas
ordentligt.
12
BESKRIVNING AV APPARATEN
Apparatens inre utrustning kan variera beroende på modell.
1 Termostat och ljus
2 Glashyllor
3 Lock för grönsakslåda
4 Grönsakslåda
5 Hyllor
6 Fryslådor
7 Justeringsfötter
1
2
3
4
5
6
7
13
ANVÄNDNING AV APPARATEN
Koppla in maskinen. Den inre temperaturen regleras av en termostat. Det
nns 8 inställningar. 1 är den varmaste inställningen och 7 är den kallaste
inställningen och 0 är avstängd.
Apparaten kanske inte fungerar vid rätt temperatur om den är extra varm eller
om du öppnar dörren ofta.
14
ÄNDRA DÖRRENS
ÖPPNINGSRIKTNING
Verktyg som behövs: Stjärnskruvmejsel/platt skruvmejsel/sexkantnyckel.
Se till att apparaten är frånkopplad och tom.
För att ta av dörren är det nödvändigt att luta apparaten bakåt. Du bör vila
enheten på något fast så att den inte kan glida under dörrvändningsprocessen.
Alla delar som tas bort måste sparas för återinstallationen av dörren.
Lägg inte apparaten helt plant, eftersom det kan skada köldmedelssystemet.
Det är bättre att 2 personer hanterar apparaten under montering.
1. Ta bort 4 skruvar i det övre skyddet och lyft sedan upp det.
2. Skruva av det översta gångjärnet och ta bort den övre dörren och placera den
på ett mjukt underlag för att undvika repor.
3.Ta bort tappen med en skruvmejsel och vrid av gångjärnet. Montera sedan
tappen på gångjärnet.
4. Skruva loss det mittersta gångjärnet. Lyft den nedre dörren och placera den
på ett mjukt underlag för att undvika repor.
5. Flytta gångjärnslocken från vänster sida till höger sida.
6. Skruva loss det nedre gångjärnet. Ta bort de justerbara fötterna från båda
sidorna.
7. Skruva loss och ta bort den nedre gångjärnstappen, vrid över fästet och byt ut
det.
8.Montera tillbaka fästet vid den nedre gångjärnstappen. Byt ut båda de
justerbara fötterna. Sätt den nedre dörren i rätt läge.
9. Skjut tillbaka gångjärnet med 180°, sätt det sedan i vänster läge. Sätt i
den mittersta gångjärnstappen i det övre hålet på nedre dörren och dra åt
bultarna.
10. Sätt tillbaka den övre dörren. Kontrollera att båda dörrarna är inriktade
horisontellt och vertikalt och att tätningarna är tillslutna på alla sidor innan du
slutligen drar åt det övre gångjärnet. Sätt sedan i gångjärnet och skruva fast
det på ovansidan av enheten.
11. Sätt tillbaka det övre skyddet och skruva fast det.
15
123
456
7
8
91011
16
APPARATENS INRE
UTRUSTNING
Dörrfacken kan placeras i olika höjder
så att livsmedel av olika storlekar kan
placeras där. För att göra dessa
justeringar, gör enligt följande: Dra
försiktigt dörrfacket i pilens riktning
tills det lossar, och placera det sedan i
önskad höjd.
FLYTTBARA HYLLOR
Kylskåpens väggar är utrustade med
en serie urtag så att hyllorna kan
placeras som önskat.
DÖRRFACK
17
REKOMMENDERAD FÖRDELNING
AV MAT I APPARATEN
Sektioner i kylutrymmet:
- övre del: konserver, bröd, vin, bakverk etc.
- mellersta delen: mejeriprodukter, färdigmat, efterrätter, läsk, öl, lagad mat etc.
- Frukt- och grönsaksfack: färsk frukt, grönsaker, sallader, rotfrukter, potatis,
lök, vitlök, tomater, surkål, rovor etc.
PIZZA
Sektioner i kylutrymmets dörr:
- övre/mittdörrfack: ägg, smör, ost
etc.
- nedre dörrfack: drycker, burkar,
flaskor
Förvara inte frukt (bananer,
ananas, papaya, citrus) och
grönsaker (zucchini, aubergine,
gurka, paprika, tomater och
potatis) som är känsliga för låga
temperaturer i kylskåpet.
i
Fryssektioner:
- frysning, förvaring av frysta livsmedel (se kapitel Frysning och förvaring av
fryst mat).
Förvara inte följande i frysen: sallad, ägg, äpplen, päron, vindruvor,
persikor, yoghurt, filmjölk, gräddfil och majonnäs.
i
18
FÖRVARING AV LIVSMEDEL I
KYLSKÅPET
VIKTIGA VARNINGAR OM MATFÖRVARING
i
En korrekt användning av apparaten, lämpliga förpackningar,
att upprätthålla rätt temperatur och observera
livsmedelshygiensstandarder har en avgörande inverkan på
kvaliteten på förvaring av livsmedel.
Observera utgångsdatum för livsmedel som anges på
förpackningen.
Mat som förvaras i kylskåp bör förvaras i slutna behållare
eller i lämplig förpackning för att förhindra den från att
släppa ifrån sig eller dra åt sig lukter och fuktighet.
Förvara inte brandfarliga, flyktiga och explosiva ämnen i
kylskåpet.
Flaskor med hög alkoholhalt vara tätt förslutna och förvaras i
upprätt läge.
Vissa organiska lösningar, eteriska oljor i citron och
apelsinskal, smörsyra etc. kan skada plastytorna i händelse
av en förlängd kontakt, vilket orsakar skador och för tidigt
åldrande av dessa material.
Obehaglig lukt är en varning om att apparaten inte är
tillräckligt ren eller att innehållet har blivit dåligt (se kapitlet
Rengöring av apparaten).
Om du lämnar hemmet under en längre tid, ta bort färskvaror
ur kylskåpet.
19
LAGRING AV MAT
TYP AV MAT Optimal förva-
ringstemperatur
(°C)
Optimal lagrings-
fuktighetsnivå (%)
Ungefärlig
lagringstid
Fläsk -1 till 4 95 3 dagar
Nötkött 0 till 4 95 upp till 3 veckor
Lamm 0 till 4 95 14 dagar
Kyckling 0 till 4 95 3 dagar
Fisk 0 till 4 95 3 till 10 dagar
Skaldjur 0 till 4 95 2 dagar
Veteåldrat
nötkött
1,5 95 16 veckor
Mejeriprodukter
(yoghurt,
gräddfil, smör,
mjukost, mjukost
etc.)
2 till 4 95 7 till 10 dagar
Rödbeta 0 95 3 till 5 månader
Broccoli 0 95-100 10 till 14 dagar
Kål, primör 0 98-100 3 till 6 veckor
Morötter, mogna 0 98-100 4 till 5 månader
Sallad, vinter 0 95-100 2 till 3 veckor
Vitlök 0 65-70 6 till 7 månader
Kålrabbi 0 98-100 2 till 3 månader
Brysselkål 0 90-95 3 till 5 veckor
Kinakål 0 95-100 2 till 3 månader
Kål, sena sorter 0 98-100 3 till 4 månader
Morötter 0 95-100 2 veckor
Blomkål 0 95-98 2 till 4 veckor
Selleri, vanlig 0 98-100 2 till 3 månader
Mangold 0 95-100 10 till 14 dagar
Rosésallad 0 95-100 2 till 4 veckor
Majs, söt 0 95-98 5 till 8 dagar
20
TYP AV MAT Optimal förva-
ringstemperatur
(°C)
Optimal lagrings-
fuktighetsnivå (%)
Ungefärlig
lagringstid
Purjolök 0 95-100 2 till 3 månader
Svamp 0 95 3 till 4 dagar
Persilja 0 95-100 2 till 3 dagar
Palsternacka 0 98-100 4 till 6 månader
Rädisa, vinter 0 95-100 2 till 4 månader
Pepparrot 0 98-100 10 till 12 månader
Blomkål 0 till 2 90-95 2 till 4 veckor
Lök 0 till 2 65-70 6 till 7 månader
Sparris 0 till 2 95-100 2 till 3 veckor
Gröna ärtor 0 till 2 95-98 1 till 2 veckor
Grönsaker,
hackade
0 till 2 90-95 upp till 5 dagar
Brysselkål 0 till 2 90-95 1 till 2 veckor
Krusbär 0 till 2 90-95 3 till 4 veckor
Gurka 4 till 10 95 10 till 14 dagar
Potatis 7 till 10 90-95 upp till 9 månader
Avocado,
omogen
7 till 10 85-95 upp till 6 veckor
Paprika 7 till 10 90-95 2 till 3 veckor
Tomater 10 till 12 85-90 4 till 7 dagar
Bönor, frön < 15 40-50 6 till 10 månader
Päron -3 90-95 2 till 7 månader
Aprikoser -1 90-95 1 till 3 veckor
Jordgubbar 0 90-95 3 till 7 dagar
Hallon 0 till 2 90-95 2 till 3 dagar
Vinbär 0 till 2 90-95 1 till 4 veckor
Blåbär 0 till 2 90-95 14 dagar
Körsbär 0 till 2 90-95 2 till 3 veckor
Vindruvor 0 till 2 85 2 till 8 veckor
Kiwi, mogen 0 till 2 90-95 1 till 3 månader
Persikor 0 till 2 90-95 2 till 4 veckor
1 / 1

Gorenje RK4171ANW Bruksanvisning

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för