Zanussi ZOB481NQ Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

ZOB 481
Bruksanvisning
Inbyggnadsugn
Käyttöohje
Uuni
Información
para el usuario
Horno
empotrado
2
Tack för att du valt en produkt ifrån oss.
Vi hoppas att du får stor nytta av dina nya produkt och vi hoppas att du även i fortsättningen väljer
hushållsprodukter ifrån oss.
Läs noga igenom denna bruksanvisning och spara den som referensdokument under produktens livslängd.
Om produkten byter ägare skall också bruksanvisningen överlämnas till den nya användaren.
3
Svenska
Varningar om inbyggda ugnar
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten för framtida referens. Om
apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du flyttar och låter apparaten vara kvar, se till att
bruksanvisningen medföljer apparaten så att den nya ägaren kan studera hur apparaten fungerar och ta del
av relevanta varningar. Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du måste läsa dem noggrant innan du
installerar eller använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av en behörig
elektriker eller annan kompetent person.
z Installationen och de initiala justeringarna av din
ugn MÅSTE utföras av behörig personal enligt
gällande bestämmelser. Specifika
installationsanvisningar för installatören ges i
denna bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för tillagning
av mat och får inte användas för några andra
ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är
klar, så att du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när du öppnar luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna eller att
modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning och
fortsätter att vara varma länge efteråt. Var försiktig
och se till att du inte kommer åt värmeelementen
inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i “från”-
läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är det viktigt
att denna apparat alltid hålls ren. Ansamling av fett
och matrester kan orsaka brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte rengöras
med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande
maskiner för att rengöra ugnen.
z Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-
Brite användas eftersom dessa kan ge repor i
glaset.
z Innan du utför någon form av rengöring eller
underhåll på ugnen, stäng alltid av ugnen, koppla
bort den från elnätet och vänta tills den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en elektrisk
spishäll) är tillverkad för att anslutas till en 1-fasig
nätspänningsmatning på 230 V med neutral leda-
re.
Personersäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av vuxna
personer. Låt inte barn leka med ugnen eller dess
reglage.
z Denna produkt är inte avsedd att använda av
barn eller andra personer vars fysiska,
känslomässiga eller mentala status eller brist på
erfarenhet och kunskap förhindrar dem från att
använda produkten säkert. Översikt eller
instruktion av en ansvarig person är nödvändigt
för att säkerställa säker användning av produkten.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte kommer åt
ugnens heta ytor eller kommer för nära ugnen
när den används, eller innan den har kallnat efter
användning.
z Under tillagning och grillning blir ugnsluckan och
närliggande ytor mycket heta. Var noga med att
hålla dina barn på säkert avstånd från ugnen när
den används. När du ansluter andra apparater
till ett eluttag nära ugnen, se noga till att kablarna
inte kommer i kontakt med ugnens heta ytor eller
fastnar i ugnsluckan.
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras av en
auktoriserad serviceverkstad. Endast
originalreservdelar får användas för reparationer.
4
z Du får inte under några omständigheter försöka
reparera ugnen på egen hand. Reparationer som
utförs av personer utan erfarenhet och utbildning
kan orsaka personskador och allvarliga
felfunktioner. Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Begär alltid att originalreservdelar skall användas
för reparationer.
Symbolen på produkten eller emballaget anger
att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den
skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar
du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras
som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller
sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
Vägledning till användning av
bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur skall
utföras steg för steg
Råd och tips
)
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 2006/95 (Lågspänningsdirektiv),
- 89/336 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
- 93/68 (Allmänna direktiv)
och påföljande ändringar.
TILLVERKARE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLI (Italien)
5
Ta bort allt emballage, både utanpå och i spi-
sen, innan du använder den.
När ugnen har installerats:
1. Ställ in termostaten på 250.
2. Ställ in funktionsväljaren på konventionell matlag-
ning .
3. Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 minuter.
4. Öppna ett fönster för att ventilera.
Det kan hända att du känner en obehaglig lukt från ug-
nen medan värmningen pågår. Detta är helt normalt och
orsakas av rester från tillverkningen.
Upprepa ovanstående procedur för tillagningsfunktio-
nerna med dubbel grill respektive fläkt.
När du är klar med ovanstående, låt ugnen kallna och
rengör sedan ugnsutrymmet med en mjuk trasa indränkt
med varm tvållösning.
Innan du använder ugnen för matlagning, diska
ugnens tillbehör noggrant.
När ugnen har installerats
)
För att öppna ugnsluckan, ta alltid tag i
mitten av handtaget.
Varningar om inbyggda ugnar 3
När ugnen har installerats 5
Beskrivning av apparaten 6
Elektrisk ugn 7
Råd och tips om ugnens användning 9
Tillagningstabeller 12
Rengöring och underhåll 14
Felsökning 17
Tekniska data 18
Anvisningar till installatören 19
Inbyggnad 20
Garanti/Kundtjänst 21
Europa-Garanti 22
Innehåll
6
Beskrivning av apparaten
1. Kontrollpanel
2. Termostat
3. Övergripande kontrollampa
4. Kontrollampa för termostaten
5. Funktionsväljare
6. Grill
7. Ugnslampa
8. Varmluftsfläkt
9. Typskylt
7
1
6
3
52
9
4
8
7
Elektrisk ugn
Intryckbara reglage
Vissa modeller är försedda med intryckbara reglage.
Dessa reglage kan tryckas in helt i kontrollpanelen så
att de inte sticker ut när ugnen inte används.
Funktionsväljare och termostat
Med funktionsväljaren ställer du in önskad
tillagningsfunktion och med termostaten ställer du in
önskad temperatur.
0 FRÅN-läge
Ugnslampa - Denna belysning av
ugnsutrymmet kan tändas när som helst.
Konventionell tillagning - Värmen kommer från
både det övre och det undre elementet, vilket
ger en jämn uppvärmning i ugnen.
Övre värmeelement - Värmen kommer endast
från det övre värmeelementet.
Undre värmeelement - Värmen kommer
endast från det undre värmeelementet.
Endast inre grillelement - Kan användas för
att grilla små matmängder.
Dubbel grill - Värmen kommer från hela
grillelementet.
Tillagning med fläkt - Med denna funktion kan
du rosta eller rosta och baka samtidigt på valfria
hyllnivåer utan att aromerna blandas.
Upptining - Denna inställning använder du
för att tina upp fryst mat.
0
8
Termostatens kontrollampa
Denna kontrollampa släcks när ugnen uppnår den
inställda temperaturen och tänds sedan varje gång
termostaten aktiveras för att stabilisera temperaturen.
Övergripande kontrollampa
Denna kontrollampa är tänd när ett eller
fleravärmeelement är påslagna.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av felaktig
användning av ugnen, eller en defekt komponent, är
ugnen utrustad med en säkerhetstermostat som vid
behov kopplar bort strömmen. Ugnen återställs
automatiskt när temperaturen har sjunkit till normala
värden. Om termostaten utlöses p.g.a. att du använt
ugnen på ett felaktigt sätt behöver du bara vänta en
stund tills ugnen har kallnat. Sedan kan du använda
ugnen igen. Om däremot termostaten utlöses p.g.a en
defekt komponent skall du kontakta vår
serviceavdelning.
Kylningsfläkt
Ugnen är utrustad med en kylfläkt som är avsedd att
hålla panelen, vreden och ugnshandtaget svalt.
Kylfläkten slår till automatiskt när ugnen startas.
Varm luft blåser ut genom ventilationsgallret vid
ugnsluckans handtag.
Kylfläkten stänger av när (efter avslutad matlagning)
ugnsfunktionens vred är satt på AV (position 0).
9
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när ugnen
används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som skapar
en naturlig luftcirkulation och en konstant återcirkulation
av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka maten och
hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå.
Dessutom reduceras tillagningstiden och
energiförbrukningen till ett minimum. Under tillagningen
kan ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när
du öppnar ugnsluckan under tillagning,
eller när maten är klar, så att du inte står
i vägen för den ånga eller värme som
kan strömma ut när luckan öppnas.
När mat värms upp bildas ånga, ungefär på
samma sättsom när du kokar vatten.
Ugnsventilerna släpper ut endel av ångan.
Du bör ändå alltid hålla dig på avståndfrån
ugnen när du öppnar luckan för att släppa
utöverflödig ånga och värme.Om ångan
kommer i kontakt med kalla ytor utanför
ugnen,till exempel en list, kommer den att
kondenseras ochvattendroppar uppstår. Detta
är helt normalt, och det utgöringet fel.Du
undviker missfärgning genom att regelbundet
torkabort kondens och spill från alla ytor.
Konventionell matlagning
Eftersom värmen kommer från både det övre och det
undre elementet är det lämpligast att använda de mittre
hyllnivåerna.
Om tillagningen kräver mer värme på ovansidan eller
på undersidan väljer du nivå med hänsyn till detta.
10
Tillagning med fläkt
4
3
2
1
Tillagning med fläkt
Maten tillagas genom att förvärmd luft blåses runt inne
i ugnen i en jämn ström via en fläkt som sitter i ugnens
bakre vägg.
Värmen når härigenom snabbt och jämnt alla delar
av ugnsutrymmet, vilket gör att du samtidigt kan tillaga
olika- typer av mat som placeras på olika hyllnivåer.
Tillagning med fläkt säkerställer en snabb eliminering
av fukt och den torrare miljö som härigenom skapas
inne i ugnen bidrar till att förhindra att olika aromer
och smaker blandas med varandra.
Möjligheten att laga mat på flera hyllnivåer innebär att
du kan tillaga flera olika- rätter samtidigt och upp till tre
plåtar med kex/skorpor och minipizza, att ätas direkt
eller för att frysas in.
Naturligtvis kan ugnen användas för tillagning på bara
en hyllnivå. I så fall bör du använda någon av de
nedre nivåerna så att du enklare kan hålla ett öga på
hur tillagningen fortskrider.
Ugnen är också mycket lämplig för sterilisering av
konserver, tillagning av frukt i sirap och för att torka
svamp eller frukt.
Grillning
När du grillar kött eller fisk, sprid lite olja på maten och
placera alltid maten på ugnsgallret. Nivån i ugnen
beror på matens tjocklek.
Placera alltid långpannan, med lite vatten i, på den
lägsta nivån för att undvika rökbildning och obehagliga
lukter.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt mellan
150 °C och 200 °C). Dessutom måste ugnen
förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän åtminstone tre
fjärdedelar av den inställda tillagningstiden har gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under två
tredjedelar av den totala tiden och sedan garneras
efter behov innan tillagningen avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror naturligtvis på
hur du garnerar (sylt, frukt, etc). Se till att degen eller
kakmixen har rätt konsistens eftersom en alltför fuktig
mix förlänger tillagningstiden i onödan. Rådegen eller
mixen skall därför vara ganska svår att lossa från
skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och mördegstårtor
samtidigt är det lämpligt att sätta in en extra plåt mellan
de två undre plåtarna .
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst ett kilo för att
inte torka ut för mycket un-der tillagningen. Mycket
magert rött kött som skall lättstekas, dvs. välstekt på
utsidan men mycket saftig (blodig) inuti, kräver en
hög tillagningstemperatur (200 °C - 250 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en låg
tillagningstemperatur (150 °C - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddetsamma på
plåten endast om tillagningstiden är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna tillsättas
under den sista halvtimmen. Ett enkelt sätt att
kontrollera om köttet är färdigt är att trycka på köttet
med en sked. Om köttet inte ger efter under detta tryck
är köttet färdigt att vändas. För rostbiff och köttskivor,
som inuti skall ha en rödaktig färg, måste
tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt på gallret
då måste givetvis en långpanna placeras undertill för
att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera köttet direkt på
11
gallret och gallret ovanför långpannan för att inte
smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone 15 minuter
innan du skär upp det så att inte köttsaften sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket rök i ugnen
under rostning är det lämpligt att hälla lite vatten i
långpannan och — för att förebygga ångbildning —
tillsätta lite mer under tillagningen om vattnet torkar
upp för mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas varma i
ugnen med den lägsta temperaturen inställd.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt
på ugnsbotten och täck inte ugnsbotten
med aluminiumfolie under matlagningen
eftersom detta kan skada ugnens
emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och
drar utgallret och långpannan så att
inteugnsutrymmets emaljerade yta
skadas.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen av mat,
dess konsistens och dess volym. Vi rekommenderar
att du är särskilt uppmärksam under dina första mat-
lagningsexperiment med ugnen eftersom du här får
värdefull erfarenhet av vilka resultat ugnen ger vid
olika inställningar och maträtter.
Denna erfarenhet kan du sedan också använda för
att justera de värden och inställningar som rekom-
menderas i tabellerna.
12
Tillagningstabeller
4
3
2
1
4
3
2
1
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I kakform
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I brödform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Russinkaka 1 170 1 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 bakplåt
Bullar 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 bakplåt
Petit-chou 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 bakplåt
bröd och pizza
1000 Vitt bröd 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 20 ~ 35 6-8 stycken
250 Pizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 bakplåt
Suffléer
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I form
Kött
1000 Nötkött 2 190 2 175 50 ~ 70 På galler
1200 Griskött 2 180 2 175 100 ~ 130 På galler
1000 Kalvkött 2 190 2 175 90 ~ 120 På galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 210 2 200 50 ~ 60 På galler
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 På galler
1500 välstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 På galler
2000 Grisbog 2 180 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 s 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 160 40 ~ 60 I brödform
Fisk
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Ugnsfläkt
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp.
°C
Nivå
Temp.
°C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer som anges inom parentes.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
13
Köttskivor 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 250 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillning -
Över-
sida
°C
Temp.
Delar Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
4
3
2
1
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka
denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
14
Stäng alltid av ugnen och låt den kallna
innan du utför någon form av rengöring.
Använd aldrig ånga eller ånggenererande
maskiner för att rengöra ugnen.
Viktigt! Innan du rengör ugnen eller utför
annat underhåll på den, var noga med att
koppla loss den från eluttaget.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat. Rengör ugnens
emaljytor med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.
Använd inga produkter med slipeffekt, såsom stålull, syror,
etc, eftersom dessa skadar ugnens ytor. Skölj delar av
rostfritt stål med vatten efter användning och torka dem
med en mjuk trasa eller sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt
rengöringsmedel utan slipeffekt eller någon produkt som
är speciellt avsedd för rostfritt stål. Ett annat alternativ är att
applicera en droppe het ättika. Använd bara hett vatten för
att rengöra ugnsluckan om den är försedd med en
skyddande glasskiva. Var noga med att inte använda grova
trasor eller produkter som innehåller slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade katrinplommon
och liknande) lämnar fläckar på ugnens emaljytor som är
svåra att få bort. Vid rengöringen kan emaljens ytglans
försämras, men ugnens funktion påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då är det
enklare att få bort matrester- och andra partiklar så att
dessa inte bränner fast nästa gång du använder ugnen.
Rengöring och underhåll
15
Fig. A
Fig. B
Fig. C
Ta bort ugnsluckan
Var försiktig så att du inte skadar
luckglaset. Små sprickor i kanterna kan
leda till att hela rutan spricker efter några
uppvärmningar.
Före rengöring av ugnsluckan,
rekommenderar vi att den tas bort från
ugnen.
Gör så här:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Se ugnsluckans gångjärn (Fig. A).
3. Lås upp och vrid de små spakarna på de två
gångjärnen (Fig. B).
4. Ta tag i luckans vänstra och högra sida och för
den sakta inåt i riktning mot ugnen, tills luckan är
halvt stängd.
5. Lyft försiktigt av ugnsluckan från sitt fäste (Fig. C).
6. Placera den på ett stabilt underlag.
Ugnsluckans glas får endast rengöras med varmt
vatten och en mjuk trasa. Efter rengöring, sätt tillbaka
ugnsluckan genom att följa anvisningarna ovan, i
omvänd ordningsföljd.
Rengör INTE ugnsluckan medan
glasrutorna är varma. Om denna
försiktighetsåtgärd inte följs kan
glasrutorna gå sönder. Om glasrutorna
skadas i kanterna eller får djupa repor
försämras deras hållbarhet och de måste
då bytas ut för att undvika risken för
splittring. Kontakta vår lokala
serviceavdelning för rådgivning.
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller aluminium:
Vi rekommenderar att endast en våt svamp används
för rengöringen av ugnsluckan. Torka sedan
ugnsluckan torr med en mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller frätande produkter för
rengöringen. De kan skada ugnens ytor. Följ samma
regler när du rengör ugnens kontrollpanel.
)
16
Stekeplater og ovnsstige
Rengjør stekeplatene ved å dyppe dem i varmt
såpevann. Fjern hardnakket smuss med en skurepute
med såpe.
Skyll godt og tørk med en myk klut.
Ovnsstigen kan tas ut for enklere rengjøring.
Slik gjør du det:
1. Skru ut frontskruen mens du holder stigen i posisjon
med den andre hånden.
2. Løft av den bakre kroken og ta av stigen.
3. Når rengjøringen er gjort, sett på igjen stigen idet
du følger denne prosedyren i motsatt rekkefølge.
Pass på at låsemutrene sitter som de skal når du setter
ovnsstigen på plass igjen.
)
Byte av ugnslampan
Se till att strömmen är av innan
ugnsbelysningen åtgärdas.
Ugnsbelysningens glödlampa ska uppfylla följande
specifikationer:
a) Motstånd mot temperaturer upp till 300°C;
b) Spänning: 230 V ~ 50 Hz;
c) Effekt: 15 W / 25 W;
d) Typ: E14.
För att byta glödlampa, gör så här (fig. 10):
1. Tryck in och vrid glaskåpan moturs.
2. Ta bort glödlampan.
3. Byt den mot en ny glödlampa.
4. Sätt tillbaka glaskåpan.
5. Slå på strömmen.
17
Om ugnen inte fungerar som den ska, kontrollera följande innan du kontaktar Electrolux lokala kundtjänst.
Felsökning
lösning
Kontrollera att ugnens ledningsdragning är korrekt utförd
och att nätspänningen är påslagen.
Ställ in termostaten på en temperatur,
eller
Ställ in funktionsväljaren på en tillagningsfunktion.
Ställ in funktionsväljaren på en tillagningsfunktion,
eller
Köp en ny lampa hos vår lokala kundtjänst och sätt i
den i ugnen enligt instruktionerna i denna
bruksanvisning.
Studera innehållet i denna bruksanvisning, särskilt
avsnittet “Råd och tips om ugnens användning”.
Låt inte kokkärlen stå kvar i ugnen mer än 15-20
minuter efter att tillagningen har avslutats.
symptom
Ugnen startar inte.
Kontrollampan för ugnstemperaturen tänds
inte.
Ugnslampan tänds inte.
Tillagningen går för fort eller för långsamt.
Ånga och kondens avsätts på maten och i
ugnsutrymmet.
18
Tekniska data
Inbyggnadsmått
Höjd 600 mm
Bredd 560 mm
Djup 550 mm
Mått ugnsutrymme
Höjd 335 mm
Bredd 395 mm
Djup 400 mm
Kapacitet 53 l
Märkdata värmeelement
Undre värmeelement 1000 W
Övre värmeelement 800 W
Total effekt (övre + undre) 1800 W
Grillelement enkelt 1650 W
dubbelt 2450 W
Värmeelement ugnsfläkt 2000 W
Ugnslampa 25 W
Konvektionsfläkt 25 W
Kylfläkt 25 W
Max. märkeffekt 2500 W
Termostatreglering: från 50 °C till 250 °C
Nätspänning (50 Hz) 230 V
19
Anvisningar till installatören
Instruktionerna i detta kapitel är speci-
ellt avsedda för en behörig installatör
med syfte att hjälpa denne utföra in-
stallationen av ugnen samt justeringar
och underhåll på rätt sätt och i enlighet
med alla gällande lagar och bestämmel-
ser. Vi rekommenderar bestämt att allt
installationsarbete för din ugn utförs
av kvalificerad personal enligt gällande
lagar och bestämmelser.
Elektrisk anslutning
Innan den elektriska anslutningen utförs, kontrollera
att:
Huvudsäkringen och elnätet i ditt hem klarar ug-
nens totala elektriska belastning (se typskylt).
Elnätet har en effektiv jordförbindelse enligt
gällande lagar och bestämmelser.
Eluttaget eller huvudströmbrytaren som används
för den elektriska anslutningen enkelt kan nås
efter det att ugnen har byggts in.
Ugnen har en nätkabel med en standardkontakt som
är dimensionerad för ugnens totala elektriska belast-
ning enligt specifikationen på typskylten. Stickkontak-
ten skall sättas i ett lämpligt eluttag. Om du behöver
ansluta ugnen direkt till elnätet måste en huvudström-
brytare installeras mellan ugnen och nätspännings-
matningen. Strömbrytaren måste vara typgodkänd
och dimensionerad för ugnens belastning, med ett
avstånd mellan kontakterna på max. 3 mm. Den grön-
gula jordledaren får inte avbrytas av huvudström-
brytaren och den skall vara 2-3 cm längre än de
övriga ledarna. Nätkabeln måste dras så att den inte
i någon punkt kan uppnå en temperatur som är 50
°C högre än den omgivande temperaturen.
Följande kabeltyper är lämpliga som nätkablar med
hänsyn till deras tvärsnittsarea: H07 RN-F, H05 RN-
F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90) och
H05 BB-F.
Anslutningsplint
Ugnen har en lätt åtkomlig anslutningsplint till vilken
kablarna från en 1-fasig nätspänningsmatning på 230
volt skall kopplas.
Tillverkaren accepterar inget ansvar om dessa
säkerhetsanvisningar inte följs.
20
Inbyggnad
För att säkerställa en korrekt funktion hos den
inbyggda ugnen måste köksskåpet och utrymmet för
ugnen ha lämpliga mått.
När ugnen installeras får det inte finnas något mellan-
rum på någon sida mellan ugnen och köksskåpet för
att förhindra kontakt med ugnens spänningsförande
delar.
Alla delar som utgör ett sådant skydd, inklusive pane-
ler (om ugnen t.ex. installeras i ena änden av en
köksbänk) måste förankras på ett sådant sätt att de-
montering inte kan ske utan verktyg.
Ugnen kan installeras med dess baksida och ena
sidan mot en annan apparat eller vägg som är högre.
Den andra sidan måste då vara vänd mot en panel
eller apparat som har samma höjd.
Ugnens totala mått (Fig. A)
Inbyggnadsmått
Utrymmet för ugnen måste ha de mått som visas i Fig.
B.
Inbyggnadsmått under bänk
Utrymmet för ugnen måste ha de mått som visas i Fig.
C.
Infästning av ugnen i köksskåpet
1. Placera ugnen i utrymmet för ugnen.
2. Öppna ugnsluckan och skruva fast ugnen i
kökskåpet genom att placera de fyra distanserna
(se Fig.D - A) i hålen i ugnsramen ooch skruva
sedan fast de fyra träskruvarna (se Fig. D - B).
Fig. D
Fig. A
Fig. B
550 M
IN
600
560 - 570
80÷100
Fig. C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Zanussi ZOB481NQ Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för