- Apparaten är endast avsedd för hushållsbruk. Om den används på felaktigt sätt eller i storskaligt
bruk eller om den inte används enligt anvisningarna i användarhandboken upphör garantin att
gälla och Philips tar inte på sig ansvar för skador som kan uppkomma.
- Fritera maten gyllengul istället för mörk eller brun och ta bort brända rester. Fritera inte
stärkelserik mat, speciellt potatis och spannmålsprodukter, vid temperaturer över 175 °C (för att
minska produktionen av akrylamid).
- Förhindra att vatten eller is kommer i kontakt med olja eller matfett. Det gör att oljan eller
matfettet stänker eller bubblar kraftigt. Det kan du göra genom att ta bort all överödig is från
frysta ingredienser och torka ingredienserna ordentligt innan du friterar dem. Lägg inte i för
mycket i korgen. Torka alla delar ordentligt efter rengöring innan du fyller på olja eller matfett i
fritösen.
- Fritera inte asiatiska riskakor (eller liknande typer av mat) i apparaten. Det kan göra att oljan
eller matfettet stänker eller bubblar kraftigt.
- Se till att fritösen alltid är fylld med olja eller matfett till en nivå mellan MIN- och MAX-nivåerna
på insidan av innerskålen för att förhindra att oljan eller matfettet antingen svämmar över eller
överhettas.
- Slå inte på apparaten förrän du fyllt på olja eller matfett eftersom apparaten annars kan skadas.
Elektromagnetiska fält (EMF)
Den här apparaten från Philips uppfyller alla standarder för elektromagnetiska fält (EMF). Om
apparaten hanteras på rätt sätt och enligt instruktionerna i den här användarhandboken är den säker
att använda enligt de vetenskapliga belägg som nns i dagsläget.
1 Rengörapparateninnanduanvänderdenförförstagången(seavsnittetRengöring).
Setillattalladelarärtorrainnandufyllerpåoljaellermatfettifritösen.
2 Tryckpåfrigöringsknappenförattöppnalocket(Bild2).
3 Setabellenförolja/matfettförattavgörahurmycketoljaellermatfettduskahällai
fritösen(Bild3).
4 Fyllfritösenmedolja,ytandefriteringsfettellersmältfastmatfetttillennivåmellanMIN-
ochMAX-nivåernaochstänglocket(Bild4).
Slåintepåapparateninnanduharfylltpåoljaellermatfett.
Olja och matfett
Blandainteolikatyperavoljaellermatfettochfyllintepånyoljaellermatfetttillsammansmed
användoljaellermatfett.
- Vi rekommenderar att du använder friteringsolja eller ytande friteringsfett. Använd helst
vegetabilisk olja eller fett som innehåller omättat fett (t.ex. linolsyra), som sojaolja, jordnötsolja,
majsolja eller solrosolja.
- Eftersom olja och matfett förlorar sina positiva egenskaper förhållandevis snabbt måste du byta
ut oljan eller matfettet regelbundet (efter 10–12 gånger).
- Byt alltid ut oljan eller matfettet om det börjar skumma vid uppvärmning, om det luktar eller
smakar starkt eller om det mörknar och/eller får en sirapsaktig konsistens.
Fast matfett
Du kan också använda fast friteringsfett. Var i så fall extra försiktig så att matfettet inte stänker och så
att värmeelementet inte överhettas eller skadas.
1 Omduanvändernyabitarmatfettsmälterdufettetlångsamtpålågvärmeienvanligkastrull.
2 Hällförsiktigtöverdetsmältafettetifritösen.
SVENSKA94