87
∙ Varning: det är även mycket farligt att värma upp vätskor eller fasta matprodukter i stängda behållare i
mikrovågsugnen p g a hög risk för explosion.
∙ Innehållet i nappfl askor eller glasburkar med babymat måste omröras eller skakas noggrant så att temperaturen
fördelas jämnt. Kontrollera alltid matens temperatur innan du matar barnet så att brännskador kan undvikas.
∙ När du värmer eller tillagar mat i kärl som är gjorda av brännbart material såsom plast eller papper, eller om maten
är förpackad i dessa material, fi nns det en risk att materialen antänds. Det är även möjligt att maten blir uttorkad
eller t.o.m. antänds om koktiden är för lång. Fett eller olja är också lättantändliga ämnen. Det är därför viktigt att
man håller mikrovågsugnen under uppsikt under användningen. Mycket lättantändliga vätskor såsom koncentrerad
alkohol får naturligtvis inte värmas.
∙ Om rök skulle uppstå under användningen, bör dörren hållas stängd för att hämma eller kväva eventuella lågor.
Stäng av enheten omedelbart och koppla den från elnätet.
∙ För att undvika brännskador bör du alltid använda en lämplig grytvante när du tar ut mat ur ugnen, eftersom
redskap och kokkärl blir heta. De blir inte bara heta när grillen används, utan också vid mikrovågsugnens
användning.
∙ Stektermometrar (som används i vanliga bakugnar) är inte lämpliga för användning i mikrovågsugnar.
Innan första användningen
∙ Efter uppackningen av apparaten och innan den ansluts till elnätet bör du omsorgsfullt kontrollera att både
mikrovågsugn och elsladd är oskadade.
∙ Anmärkning: Se till att luckan (inklusive glasfönster, luckans tätning och dörrlås) inte är skadade eller böjda och
att luckan kan stängas tätt mot frontramen. Det är viktigt att se till att ingen mikrovågsenergi kommer ut under
användningen. På grund av detta är det också viktigt att regelbundet kontrollera hela höljet och insidan av ugnen.
Ifall en skada skulle uppstå bör apparaten absolut inte användas innan den har reparerats av en kvalifi cerad
tekniker.
∙ Tag bort ut- och invändigt förpackningsmaterial. Allt detta material är återanvändbart.
∙ Avlägsna inte skyddsfolien på insidan av dörren, ej heller rullringen/drivenheten eller det gråbruna skyddshöljet (I) invid lampan
till höger inuti mikrovågsugnen.
∙ Varning: Håll barn på avstånd från apparatens förpackningsmaterial eftersom fara eventuellt kan uppstå. Det fi nns t.ex. risk för
kvävning.
∙ Innan produkten används för första gången, eller om den inte använts under en lång tid, bör den rengöras noggrant enligt avsnittet
Allmän skötsel och rengöring.
∙ Placera rullringen/drivenheten och den roterande glasplattan i enheten.
∙ Starta inte apparaten utan att rullringen/drivenheten och glasplattan är på plats.
∙ Innan du använder mikrovågsugnen för första gången, bör du låta apparaten värmas upp på grilleffekt (utan att
mikrovågsfunktionen aktiveras) i cirka 10 minuter. Detta tar bort den typiska lukten som uppstår när man kopplar på en grill för
första gången. Det kan uppstå litet rök och detta är helt normalt. Se till att vädra ordentligt.
∙ Denna apparat är en grupp 2 klass B ISM produkt. Grupp 2 omfattar alla ISM-apparater (industriella, vetenskapliga, medicinska)
som genererar radiofrekvensenergi och/eller använder radiofrekvensenergi i form av elektromagnetisk strålning för att bearbeta
material; det omfattar också gnistbearbetningsapparater. Klass B specifi cerar apparater som är avsedda för användning i
hushållet, eller andra liknande apparater som är inbyggda i hushållsapparater som använder sig av det allmänna elnätet.
Anmärkning: Starta inte apparaten innan du har placerat maten som skall värmas eller tillredas inuti ugnen. Om
mikrovågsugnen startas när den är tom kan den ta skada.
Mikrovågsfunktionen (Grupp II i enlighet med EN 55011)
Inne i mikrovågsugnen alstras elektromagnetisk energi som får matens molekyler (främst vattenmolekylerna) att vibrera och därigenom
blir maten het. Mat med hög vattenhalt värms snabbare än relativt torr mat. Värmen utvecklas gradvis inuti maten. Redskap, kärl eller
tallrikar värms endast upp indirekt av matens temperatur.