Electrolux EKC7551AOW Användarmanual

Typ
Användarmanual
EKC7551AOW
SV Spis Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.............................................................................3
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER.........................................................................5
3. PRODUKTBESKRIVNING..................................................................................7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN.......................................... 8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING........................................................................ 9
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS.................................................................................... 10
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING....................................................... 11
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING ...................................................................... 12
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER........................................................................... 14
10. UGN – RÅD OCH TIPS.................................................................................. 15
11. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING...................................................... 27
12. FELSÖKNING.................................................................................................30
13. INSTALLATION.............................................................................................. 31
14. ENERGIEFFEKTIVITET................................................................................. 32
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den
utformats med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg
med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få användningsråd, broschyrer, felsökningshjälp och serviceinformation:
www.electrolux.com/webselfservice
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
www.electrolux.com2
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna apparat kan användas av barn som är 8 år och
äldre och av personer med nedsatt kapacitet, förutsatt
att de har fått instruktioner och/eller tillsyn när det
gäller säker användning av apparaten och att de
förstår de potentiella riskerna.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när
den är igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är
mycket varma.
Om apparaten har ett barnlås, måste detta aktiveras.
Barn får inte utföra rengöring eller underhåll av
apparaten utan uppsikt.
1.2 Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett
eller olja kan vara farligt och kan leda till brand.
SVENSKA 3
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, men
stäng av produkten och täck över flamman, t.ex. med
ett lock eller brandfilt.
FÖRSIKTIGHET: Tillagningsprocessen måste
övervakas. En kort tillagningsprocess måste ständigt
övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på
kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra glasluckan
eller hällens gångjärnsförsedda lock eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan / glasytan är sprucken, stäng av
produkten för att undvika risken för elektriska stötar.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen. Barn under 8 år
ska inte vistas i närheten utan ständig uppsikt.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
Använd endast den matlagningstermometer som
rekommenderas för den här produkten.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
www.electrolux.com4
delen från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i
omvänd ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats
av tillverkaren av apparaten eller som anges av
tillverkaren i bruksanvisningen som lämplig, eller
hällskydd som medföljer. Olyckor kan inträffa om fel
skydd används.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när apparaten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett
stabiliseringsmedel för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
SVENSKA 5
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Användning
VARNING!
Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra
lättantändliga ångor när de värms
upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när
du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på tvättmaskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten
eller direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta
auktoriserat servicecenter.
www.electrolux.com6
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Fett och matrester som lämnas kvar i
produkten kan orsaka brand och
elektriska ljusbågar när
mikrovågsugnen är igång.
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste
torkas av efter varje
användningstillfälle. Ånga som bildas
vid användningen av ugnen
kondenseras på innerväggarna och
kan orsaka korrosion. För att minska
kondensen kan man låta produkten
vara igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas
för belysning i hus.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Avfallshantering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
2.7 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
5
3
4
6
2
1
7
5
4
3
2
1
1
Kontrollpanel och häll
2
Uttag för matlagningstermometern
3
Värmeelement
4
Ugnslampa
5
Ugnsstege, löstagbar
6
Fläkt
7
Ugnsnivåer
SVENSKA 7
3.2 Beskrivning av hällen
210 mm
120/180 mm
145 mm
145 mm
2
5
1 3
46
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 700/1700 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Spisens kontrollpanel
56
1 2 43 1
1
Vred för spisen
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Elektronisk programmeringsenhet
4
Temperaturvred
5
Temperaturindikator/symbol
6
Kontrollampa/symbol för ström
3.4 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur produkten.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör produkten och tillbehören innan
du använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Inställning klocka
Du måste ställa in tiden innan du kan
använda ugnen.
Kontrollampan för klockfunktionen blinkar
när du ansluter ugnen till eluttaget när
www.electrolux.com8
det varit ett strömavbrott eller när timern
inte är inställd.
Tryck på knappen eller för att
ställa in rätt tid.
Efter cirka 5 sekunder slutar
blinkningarna och klockan visar den
inställda tiden.
4.3 Ändra tid
Du kan inte ändra klockan
om funktionen Koktid
eller Sluttid är aktiverad.
Tryck på flera gånger tills
kontrollampan för klockfunktionen
blinkar.
Se ”Ställa klockan” för att ställa in en ny
tid.
4.4 Inför första användingen
skall ugnarna "brännas av"
Sätt den tomma ugnen på förvärmning
för att bränna bort fett.
1. Välj funktionen och maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Välj funktionen och ställ in
maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen
och ställ in
maximal temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Ugnen kan avge lukt och rök. Det är helt
normalt. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
4.5 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.6 Avaktivera och aktivera det
mekaniska lucklåset
1. Flytta och håll inne låsknappen A åt
höger.
A
B
2. Tryck och håll inne knappen B.
3. Släpp låsknappen A.
4. Avaktivera eller aktivera det
mekaniska lucklåset:
Tillval Beskrivning
Avaktivera
det mekanis‐
ka lucklåset.
Släpp knap‐
pen B.
Aktivera det
mekaniska
lucklåset.
Släpp lås‐
knappen A.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det
mekaniska lucklåset.
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 9
5.1 Värmeläge
Symbo‐
ler
Funktion
Avstängt läge
Dubbel kokzon
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Aktivera och inaktivera de
yttre ringarna
Du kan justera den yta som du tillagar på
efter storleken på kokkärlet.
Aktivera den yttre ringen: vrid vredet
medurs genom ett ljusmotstånd för att
. Vrid sedan vredet moturs till rätt
värmeläge.
Inaktivera den yttre ringen: vrid vredet
till avstängt läge. Indikeringen slocknar.
5.3 Restvärmeindikering
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål
med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka
färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning
av: smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan‐
rum.
www.electrolux.com10
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om mjölk‐
baserade rätter under tillag‐
ningen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk,
kött.
20 - 45 Tillsätt några matskedar
vätska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten
till 750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre‐
dienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cor‐
don bleu, kotletter, kroketter,
korv, lever, ägg, pannkakor,
munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskro‐
ketter, njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pom‐
mes frites.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel
för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
VARNING!
Förvara rakbladsskrapan
utom räckhåll för barn.
Använd rakbladsskrapan
med försiktighet, rakbladet
är mycket vasst.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie, socker och mat med
socker. I annat fall kan denna typ av
smuts skada hällen. Var försiktig och
undvik brännskador. Sätt
specialskrapan snett mot glasytan och
för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och icke slipande
rengöringsmedel. Efter rengöring,
torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank
metall: använd en lösning av vatten
och vinäger och rengör glasytan med
en fuktad trasa.
SVENSKA 11
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Avstängt läge Ugnen är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samti‐
digt och för att torka mat.Ställ in temperaturen
20-40 °C lägre än för över-/undervärme.
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig
botten. Ställ in temperaturen 20-40 °C lägre än
för över-/undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plom‐
mon, persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zuc‐
chini, svamp).
Tina Den här funktionen kan användas för att tina
frysta livsmedel, som grönsaker och frukt. Uppti‐
ningstiden beror på mängden och storleken på
det frysta livsmedlet.
Ugnslampa För att sätta på lampan utan att använda en till‐
agningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
www.electrolux.com12
8.2 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för
att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.3 Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett
inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar
inte strömförsörjningen till
spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på
vredet och vrid det till önskat läge.
8.4 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna
svala. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8.5 Använda
matlagningstermometern
Matlagningstermometern mäter
innertemperaturen vid tillagning av kött.
Två temperaturer behöver ställas in:
Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för
innertemperatur.
FÖRSIKTIGHET!
Använd endast
matlagningstermometern
som medföljer produkten
eller originalreservdelar.
1. Sätt in spetsen på
matlagningstermometern i mitten av
köttet.
2. Sätt in kontakten till
matlagningstermometern i uttaget på
produktens framsida. Kontrollampan
för matlagningstermometern
blinkar.
3. Tryck på - eller -knappen för att
ställa in innertemperaturen.
Du kan ställa in temperaturen mellan
30 °C och 99 °C. Se värdena i
tabellen.
4. Välj ugnsfunktion och
ugnstemperatur.
5. Tryck på en knapp för att stänga av
signalen.
En ljudsignal hörs i två minuter när
köttet uppnått den inställda
innertemperaturen.
6. Stäng av produkten.
7. Ta ut matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet ur
produkten.
Om köttet har stekts som du önskar, utför
ovanstående på nytt och ställ in en högre
innertemperatur.
SVENSKA 13
Du kan ändra temperaturen när som
helst under tillagningen. Tryck på för
att ändra innertemperaturen.
VARNING!
Var försiktig när du tar ut
matlagningstermometerns
spets och kontakt.
Matlagningstermometern är
varm. Det finns risk för att du
bränner dig.
8.6 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på
hyllstöden och ugnsgallret på skenorna
ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster
sida för att öka
säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen förhindrar att
husgeråden halkar ur.
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER
9.1 Display
A B C D
A. Funktionslampor
B. Tidvisning
C. Funktionslampa
D. Indikator för matlagningstermometer
9.2 Knappar
Knapp Funktion Beskrivning
MINUS Gör så här för att ställa in tiden.
KLOCKA För att ställa in en klockfunktion.
PLUS Gör så här för att ställa in tiden.
www.electrolux.com14
9.3 Tabell över klockfunktioner
Klockfunktion Tillämpning
Tid För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning. Denna funktion på‐
verkar inte produktens funktioner i övrigt.
Varaktighet För att ställa in tillagningstiden för ugnen.
Sluttid För att ställa klockan när ugnen ska stängas av.
Du kan använda Koktid
och Sluttid samtidigt för
att ställa in tiden när
produkten måste vara
aktiverad och sedan när den
ska avaktiveras. Härigenom
kan du aktivera produkten
med en fördröjning i tid. Ställ
först in Koktid och sedan
Sluttid .
9.4 Ställa in klockfunktioner
För Koktid och Sluttid , välj en
ugnsfunktion och tillagningstemperatur.
Detta är inte nödvändigt för signaluret
.
1. Tryck flera gånger på
tills lampan
för önskad klockfunktion börjar
blinka.
2. Tryck på eller för att ställa in
önskad klockfunktion.
Klockfunktionen är aktiverad. Displayen
visar lampan för den klockfunktion som
du ställer in.
För signalursfunktionen
visas kvarstående tid på
displayen.
3. När tiden gått ut blinkar
kontrollampan för klockfunktionen
och en ljudsignal hörs. Tryck på en
knapp för att stänga av signalen.
4. Vrid ratten för ugnsfunktioner och
vredet för temperaturen till avstängt
läge.
Med Koktid och Stopptid
-funktionerna så stänger
apparaten av sig
automatiskt.
9.5 Avbryta klockfunktionerma
1. Tryck flera gånger på tills önskad
funktionslampa blinkar.
2. Tryck på och håll in .
Klockfunktionen släcks inom några
sekunder.
10. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 15
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Förvärm alltid en tom ugn
vid den temperatur som
maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar
tillagningen.
10.1 Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla.
Anpassa dina vanliga inställningar
(temperatur, tider) och placeringen av
plåtar och galler till värdena i
tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under
bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du,
vid längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
10.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till‐
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat‐
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat‐
tenränder.
Det finns för mycket vätska
i degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti‐
derna, framför allt vid an‐
vändning av en köksma‐
skin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn‐
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem‐
peratur och en längre
gräddningstid.
www.electrolux.com16
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
10.3 Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
SVENSKA 17
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott‐
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
10.4 Över/undervärme
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning,
bullar 10-15
3 - 4
www.electrolux.com18
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
10.5 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med
mycket fyllning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1)
Förvärm ugnen.
10.6 Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
SVENSKA 19
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40
min.
10.7 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKC7551AOW Användarmanual

Typ
Användarmanual