• 60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
• 60 g hackade kanderade körsbär
• 70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
• Svart springbakform, 24 cm i diameter
• Margarin för smörjning
• Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen
och dra upp smeten lite högre längs
kanten än i mitten. Garnera kanten och
mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i produkten.
• Tid i produkten: 100 minuter
• Ugnsnivå: 1
7.8 Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
• 200 g mjöl
• 1 nypa salt
• 125 g smör
• 1 ägg
• 50 g socker
• 50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
• Frukt beroende på säsong (400 g
äpplen, persikor, surkörsbär, etc.)
• 90 g finhackad mandel
• 2 ägg
• 100 g socker
• 90 g rumstempererat smör
Övrigt:
• Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet.
Tillsätt sedan ägg, socker och kallt
vatten, och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor på
degen. Lägg malen mandel, ägg, socker
och rumstempererat smör i en skål och
vispa tills det blir pösigt. Häll sedan ut
det ovanpå frukten och jämna till.
• Tid i produkten: 50 minuter
• Ugnsnivå: 1
7.9 Mormors äppelkaka
Ingredienser:
• 250 g smör
• 250 g socker
• 1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
• 1 nypa salt
• 100 g marsipan
• 5 ägg
• 500 g mjöl
• 1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
• 1 påse pepparkakskryddor (cirka 20 g)
• 50 g kakaopulver
• 150 ml rött vin
• 1,2 kg äpplen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt marsipan i små bitar och vispa
ihop till en jämn deg. Tillsätt äggen, ett i
taget, och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och
kakaopulver till blandningen. Rör i rött
vin. Lägg degen i en djup bakplåt täckt
med bakplåtspapper och jämna till. Skala
och kärna ur äpplena och skär dem i 0,5
cm tjocka skivor. Plommonpuré: Lägg
skivorna ovanpå degen och fyll
äppelhålen med plommonpuré. Sätt
sedan in i produkten.
• Tid i produkten: 50 minuter
• Ugnsnivå: 3
• Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Glasyr:
• 250 ml äppeljuice
• 12 g gelatin
• Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
7.10 Citrontårta
Ingredienser för smeten:
• 250 g smör
SVENSKA
17