Aeg-Electrolux E1000-4-M R05 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

COMPETENCE E1000-4
Elektrisk inbyggnadsugn
Bruksanvisning
2
Bästa kund,
läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för senare behov.
Lämna över bruksanvisningen till en eventuell ny ägare av produkten.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säkerhet.
Observera! Anvisningar för att undvika skador på produkten.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Beskrivning av produkten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Bild på hela ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Tillbehör till ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Första rengöringen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Betjäning av kokplattor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Inställning av värmeläge. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Att sätta på och stänga av ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Placering av galler och plåt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Tillagningstabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Grillning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Grilltabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Rengöring och skötsel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnens utsida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnsutrymme. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
4
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5
Denna produkt är godkännd enligt följande EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusive ändrings-direk-
tiv 92/31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från
ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid fel-
aktiga reparationer finns stor risk för skador. Vid behov av reparation,
vänd Dig till Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning,
stekning och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i när-
heten av ugnen. Se till att anslutningsledningarna inte kommer i
kontakt med eller kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen
är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det
eventuellt bildas en lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så
fall luckan försiktigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livs-
medel, speciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en
hälsorisk genom att akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att till-
laga vid lägsta möjliga temperatur och att inte steka maträtter för hårt.
5
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull
etc på ugnsbotten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går
att ta bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och
missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå
sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås
på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emal-
jen, dessa påverkar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
6
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan återanvändas. Plastde-
larna är märkta, till exempel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpackningsma-
terialet vid de kommunala återvinningsstationerna i därför avsedda
behållare.
2 Avfallshantering när produkten är utsliten
Symbolen
W på produkten eller emballaget anger att produkten inte
får hanteras som hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på uppsam-
lingsplats för återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom att
säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebyg-
ga eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter som kan uppstå om
produkten kasseras som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller sophämtnings-
tjänst eller affären där du köpte varan.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så att den blir helt ofarlig,
innan den lämnas till återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort elkabeln från den.
7
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Kokzonsvred
8
Ugnsutrustning
Ventilation av ånga ur ugnen
Ångan från ugnen leds direkt uppåt
via den kanal som ligger baktill i
spishällen.
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, ste-
kar och grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och
bullar.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
9
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel! Ytan
skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till metallfronten.
1.Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2.Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör dem i varmt vatten
med handdiskmedel i.
3.Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vatten med diskmedel i.
4.Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
10
Betjäning av kokplattor
3
Följ även bruksanvisningen till din inbyggnadshäll. Den innehåller vikti-
ga anvisningar om kokkärl, betjäning, rengöring och skötsel.
Koklägen
Du kan ställa in koklägena 1-9.
Det finns mellanlägen från 2-7.
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
2 Stäng av ugnen cirka 5-10 minuter innan koktiden gått ut, detta för att
utnyttja eftervärmen. På så vis sparar du elenergi.
Kokzonsvred
främre vänster bakre vänster bakre höger främre höger
11
Inställning av värmeläge
1.Välj värmeläge.
2.Vrid tillbaka till Från-läget för att av-
sluta tillagningen.
12
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1.Vrid vredet “Ugnsfunktioner” till önskad funktion.
2.Vrid vredet “Temperaturval” till önskad temperatur.
Den termostatlampan lyser, så länge som ugnen värmer.
3.Vrid vreden “Ugnsfunktioner” och “Temperaturval” till sina respektive
FRÅN-lägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att
ugnen har stängts av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen,
fläkten stängs därefter av automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
13
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa
upp ugnsutrymmet, till exempel
vid rengöring.
---
Över-/
undervärme
För bakning och stekningen
nivå.
Över-/undervärme
Övervärme För extra färgsättning av bakverk
och för puddingar.
Övervärme
Undervärme För efterbakning av kakor med
knapriga bottnar.
Undervärme
Mingrill För grillning av platta livsmedel
som läggs i mitten på gallret och
för rostning av bröd.
Grill
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i
större mängd och för rostning av
bröd.
Grill och övervärme
14
Placering av galler och plåt
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning har alla ugnstillbehör en
utbuktning på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna utbuktning ligger baktill i
ugnsutrymmet. Denna utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens
tippsäkerhet.
Placering av plåt:
Skjut in plåten mellan stegparet på
önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar
neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på
önskad nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret
förhindrar att kärl glider av.
Insättning av galler och plåt till-
sammans:
Lägg gallret på plåten.
Skjut in plåten mellan stegparet på
önskad nivå.
15
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagningstabell
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
3 Vi rekommenderar att vid uppkokning eller uppvärmning, ställa in det
högsta värmeläget och därefter låta rätter med en längre tillagningstid
bli färdiga på det önskade värmeläget.
Vär-
meläge
Tillag-
ningssätt
Lämpligt för Tid Råd/Tips
0 Eftervärme, Från-läge
1
Varm-
hållning
Varmhållning av tillagade
rätter
efter behov Täck över
1-2
Smält-
ning
Hollandaisesås,
smältning av smör, chok-
lad, gelantin
5-25 min Rör om då och då
Omelett, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Svällning
Svällning av ris och
mjölkrätter.
Uppvärmning av färdigla-
gade rätter
25-50 min
Tillsätt minst dubbla
mängden vätska till
ris, rör om då och då i
mjölkrätter
3-4
Ångkok-
ning
Ångkokning av grönsa-
ker, fisk
stekning av kött i gryta
20-45 min
Tillsätt lite vätska
(några matskedar) till
grönsaker
4-5 Kokning
Ångkokning av potatis 20-60 min
Använd lite vätska, till
exempel: max
¼ l
vatten till
750 g potatis
Kokning av större mäng-
der, gryträtter och soppor
60-150 min
Upp till 3 l vätska
samt ingredienser
6-7
Lätt
stekning
Schnitzel, cordon bleu,
kotlett, köttbullar, korv,
lever, redning, ägg, ugns-
pannkaka, fritering av
munkar
tillaga fort-
löpande
Vänd då och då
7-8
Hård
stekning
Raggmunk/rårakor,
biffar, pannkakor
5-15 min Vänd då och då
9
Kokning
Stekning
Fritering
Kokning av större mängd vatten, kokning av pasta, bryning av
kött (gulasch, grytstek), fritering av pommes frites
16
1 Överhettat fett och olja kan snabbt ta eld. Om Du tillagar rätter i fett
eller olja (till exempel Pommes frites) så lämna det inte obevakat.
Bakning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och belag-
da formar.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är bara möjligt på en nivå.
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
17
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Med Över-/undervärme kan två formar bredvid varandra samtidigt
bakas på gallret. Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på
dem. Det beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta
varorna och den varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att
de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivå-
er för ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är
beroende av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar att första gången ställa in den lägre temperaturen
och först vid behov välja en högre temperatur, till exempel om en
starkare färgsättning önskas eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då upp-
gifter för ett liknande bakverk.
2 För att utnyttja eftervärmen vid längre baktider kan ugnen stängas av
ca 10 minuter innan baktidens slut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
Baktabell
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
ºC
Tid
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung 1 160-180 0:50-1:10
Sandkaka, fruktkaka 1 150-170 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt 1 180-200 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg 3 190-210
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka 3 170-190 0:20-0:25
Formbröd 1 170-190 0:40-1:00
Äppelpaj
(2 formar Ø20cm, diagonalt insatta)
1 190-210 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till exempel
Quiche Lorraine)
1 180-200 0:35-1:10
Cheese cake 1 160-180 1:00-1:30
18
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta/-krans 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar 3 210-230
1)
0:10-0:15
Matbröd (rågbröd) först
...................................sedan
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux 3 190-210 0:25-0:40
Rulltårta 3 200-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska 3 190-210
1)
0:15-0:25
Muffins 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust 1 170-190 0:40-1:20
Hålkakor, tekakor 2-3 200-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning) 1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) 1 230-250
1)
0:10-0:25
Brödkakor 1 230-250
1)
0:08-0:15
Småkakor
Mördegskakor 3 170-190
1)
0:06-0:20
Flarn 3 170-190 0:15-0:20
Maränger 3 100-120 2:00-2:30
Makroner 3 120-140 0:30-0:60
Pepparkakor 3 170-190 0:20-0:40
Smördegskakor 3 190-210
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
ºC
Tid
19
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus
botten
Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir
degig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkor-
tas med en högre baktem-
peratur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna,
framför allt vid användande
av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur j baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt
brun
För hög baktemperatur och för
kort baktid
Sänk baktemperaturen och
förläng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plå-
ten
Kakan blir inte klar
inom den angivna
baktiden
För låg temperatur j baktemperaturen något
20
Stekning
Ugnsfunktion: Över-/undervärme
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stekning
(följ tillverkarens anvisningar!).
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av kött i en stekgryta
med lock Köttet blir då saftigare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan stekas i en stekgryta
utan lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst
1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekommenderar vi att lite
vätska tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger under stektiden med steksky.
Därigenom blir stekresultatet bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut, för att utnyttja ef-
tervärmen.
Stektabell
Typ av tt
Mängd
Vikt
Nivå
Temperatur
ºC
Tid
tim:min
Nötkött
Grytstek 1-1,5 kg 1 200-250 2:00-2:30
Engelsk rostbiff eller filé 1 per cm höjd
- röd i mitten per cm höjd 1 230-250
1)
0:06-0:08
- rosa i mitten per cm höjd 1 230-250
1)
0:08-0:10
-genomstekt per cm höjd 1 210-230
1)
0:10-0:12
Griskött
Bog, nacke, skinkbit, 1-1,5 kg 1 210-220 1:30-2:00
Kotlett, kassler 1-1,5 kg 1 180-190 1:00-1:30
Köttfärslimpa 750 g-1 kg 1 170-180 0:45-1:00
Fläsklägg (förkokt) 750 g-1 kg 1 210-220 1:30-2:00
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux E1000-4-M R05 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för