ELEKTRO HELIOS SI6553 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bruks-
anvisning
Spis
SI6553
Innehåll
Säkerhetsinformation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Säkerhetsföreskrifter _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Produktbeskrivning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Innan maskinen används första gången _ _ _ _ _ _ _ 6
Häll – daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Häll – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Häll underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Ugn daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Ugn – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Ugn underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Om maskinen inte fungerar _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 25
Installation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 26
Miljöskydd _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 27
Med reservation för ändringar.
Säkerhetsinformation
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning av produk-
ten. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för personskador eller skador på egen-
dom som orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara alltid instruk-
tionerna tillsammans med produkten för framtida bruk.
Säkerhet för barn och handikappade
Varning Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års ålder och personer
med reducerad fysik, sensorisk eller mental förmåga, eller som saknar erfa-
renhet och kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är ansva-
rig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är igång eller när den sval-
nar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn utan tillsyn.
Allmän säkerhet
Produkten och åtkomliga delar blir heta under användning. Vidrör inte värme-
elementen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat fjärrkontrollsys-
tem.
2
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan vara farligt och kan
leda till brand.
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng av produkten och täck
över flamman, t.ex. med ett lock eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte placeras på hällens
yta eftersom de blir varma.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa metallskrapor
för att rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i
sin tur kan leda till att glaset spricker.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen av ugnsstegen
och sedan den bakre delen fort från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i om-
vänd ordning.
Om ytan är sprucken, stäng av hushållsapparaten för att undvika risken för
elektriska stötar.
Efter användning, stäng av hällen med dess kontroll och lita inte på kokkärls-
avkänningen.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter lampa för att undvika ris-
ken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren, en godkänd servi-
ceverkstad eller personer med motsvarande utbildning, för att undvika fara.
Säkerhetsföreskrifter
Installation
Varning Endast en behörig person får installera
den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ de installationsinstruktioner som följer med pro-
dukten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig när du flyttar
den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats under och
bredvid stadiga skåp- eller bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter eller en-
heter med samma höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
3
Installera inte produkten nära en dörr eller under ett
fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller fönstret är öppet.
Varning Se till att montera ett stabiliseringsmedel
för att förhindra att produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
Elektrisk anslutning
Varning Risk för brand och elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig
elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata överensstämmer
med din strömkälla. I annat fall, kontakta en elektri-
ker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jor-
dat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stickkontakten och
nätkabeln. Kontakta service eller en elektriker för att
ersätta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade delar
måste fästas på ett sådant sätt att det inte kan tas
bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet av
installationen. Kontrollera att stickkontakten är åt-
komlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort produkten från
eluttaget. Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter: strömbrytare,
säkringar (säkringar av skruvtyp tas ur hållaren), jord-
felsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isolations-
enhet så att du kan koppla från produkten från nätet
vid alla poler. Kontaktöppningen på isolationsenheten
måste vara minst 3 mm bred.
Använd
Varning Risk för skador, brännskador eller
elstötar föreligger.
Använd denna produkt i en hushållsmiljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eld-
fasta formar.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka medan
produkten är igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när den
är i kontakt med vatten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Produktens lucka ska alltid vara stängd när produk-
ten är igång.
Lägg inte bestick eller kastrullock på kokzonerna. De
blir heta.
Stäng av kokzonen efter användning.
Använd inte produkten som arbets- eller avlast-
ningsyta.
Om produktens yta är sprucken ska du omedelbart
koppla loss den från eluttaget. Detta för att förhindra
elstötar.
Användare med pacemaker måste hålla ett avstånd
på minst 30 cm från induktionskokzonerna när pro-
dukten är igång.
Varning Det finns risk för eldsvåda eller
explosion.
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor när de
värms upp. Håll flammor eller uppvärmda föremål
borta från fetter och oljor när du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla matrester, kan orsa-
ka brand vi lägre temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller föremål
som är fuktiga med lättantändliga produkter i, nära el-
ler på diskmaskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i kontakt
med produkten när du öppnar luckan.
4
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning av in-
gredienser som innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
Försök inte släcka eld med vatten. Koppla från pro-
dukten och täck över flamman med ett lock eller en
brandfilt.
Varning Risk för skador på produkten föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
Sätt inte eldfasta formar eller andra föremål direkt
på produktens botten.
Lägg inte aluminiumfolie direkt på produktens bot-
ten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produk-
ten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens
funktion. Det är ingen defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer or-
sakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller på
produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad bot-
ten kan repa glaskeramiken. Lyft alltid upp dessa fö-
remål när du måste flytta dem på kokhällen.
Skötsel och rengöring
Varning Det finns risk för personskador, brand
eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort den från elutta-
get före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även risk
för att glasen kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är ska-
dade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att yt-
materialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa. Använd
bara neutrala rengöringsmedel. Använd inte produk-
ter med slipeffekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa säker-
hetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om tillämpligt)
med någon sorts rengöringsmedel.
Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa som an-
vänds för den här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för belysning i
hus.
Varning Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur produkten
från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
Service
Kontakta Service för att reparera apparaten. Vi reko-
menderar att du endast använder originaldelar som
reservdelar.
Avfallshantering
Varning Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn eller djur
stängs in inuti produkten.
5
Produktbeskrivning
Allmän översikt
5
4
3
2
1
6
7
8
9
21
3 4
5
1
Strömindikator
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Vred för ugnstemperaturen
4
Temperaturdisplay
5
Vred för hällen
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Fläkt- och värmeelement
9
Hyllposition och stöd
Beskrivning av hällen
210 mm
180 mm
180 mm
2
145 mm
1 3
6
4
5
1
Induktionskokzon 1400 W, med effektfunktion
2500 W
2
Ångutlopp
3
Induktionskokzon 1800 W, med effektfunktion
2800 W
4
Induktionskokzon 1800 W, med effektfunktion
2800 W
5
Kontrollpanel
6
Induktionskokzon 2300 W, med effektfunktion
3600 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat
för fett.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
Innan maskinen används första gången
Varning Se säkerhetskapitlena.
Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar (i före-
kommande fall).
Rengör ugnen innan du använder den första gången.
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Touch-kontroll
Tryck på och håll in sensorn på kontrollpanelen i
minst en sekund för att använda produkten.
6
1s
Bränna ur ugnen
Upphetta den tomma produkten för att bränna bort åter-
stående fett.
1.
Välj funktionen
och maximal temperatur.
2. Låt produkten vara igång i en timme.
3.
Välj funktionen
och maximal temperatur.
4. Låt produkten vara igång i tio minuter.
5.
Välj funktionen
och maximal temperatur.
6. Låt produkten vara igång i tio minuter.
Delarna kan bli varmare än vanligt. Produkten kan avge
en lukt och rök. Detta är normalt. Kontrollera att luftflö-
det är tillräckligt.
Luckspärr
Luckspärren är som standard aktiverad.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera luckspärren
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida. Tätningen
släpper.
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
2
B
1
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2) och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och sätt den på
luckans innerkant. Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
B
Aktivera luckspärren
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta till-
baka lucklåset åt vänster.
Viktigt Avstängning av produkten inaktiverar inte
luckspärren
7
Häll – daglig användning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Beskrivning av kontrollpanelen
1
2
3
4
567
Använd touch-kontrollerna för att manövrera produkten. Indikeringarna och
displayen visar vilka funktioner som är aktiverade.
Touch-kontroll Funktion
1
Timerdisplay. För att visa tiden i minuter.
2
För att välja kokzon
3
/
För att öka eller minska tiden.
4
För att låsa/låsa upp kontrollpanelen.
5
För att aktivera effektfunktionen.
6
För att aktivera och avaktivera STOP+GO-funktionen.
7
Värmelägesdisplay. För att visa det inställda värmeläget.
Värmelägesdisplay
Display Beskrivning
Kokzonen är avstängd.
-
Kokzonen är på.
STOP+GO-funktionen är aktiverad.
Funktionen Automax är aktiverad.
Strömmen är påslagen.
+ siffra
Ett fel har uppstått.
/ /
OptiHeat Control (trestegs restvärmeindikering): tillagar fortfarande / varmhåll-
ning / restvärme.
8
Display Beskrivning
Funktionslåset/Barnlåset är aktiverat.
Kokkärlet är olämpligt eller för litet, eller inget kokkärl är placerat på kokzonen.
Den automatiska avstängningen har aktiverats.
Värmeläge
Vrid vredet medurs för att aktivera en kokzon eller öka
värmeläget. Displayen visar värmeläget.
Vrid vredet moturs för att minska värmeläget. Vrid vre-
det till läge
för att avaktivera.
Automax
Med den automatiska uppvärmningsfunktionen kan du
få önskat värmeläge på kort tid. Den ställer in det högs-
ta värmeläget under en viss tid (se diagrammet) och
sänker sedan värmen till valt läge.
Att starta den automatiska uppvärmningen:
1.
Vrid kokzonsvredet till A-läget.
tänds på dis-
playen.
2. Ställ genast in önskat värmeläge.
3. Stäng av funktionen genom att vrida vredet till "av"-
läget.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
0
123456789
Effektfunktion
Effektfunktionen gör mer effekt tillgänglig för induktions-
kokzonerna. Effektfunktionen är aktiv i maximalt 10 mi-
nuter. Därefter ställs induktionskokzonen automatiskt in
på det högsta värmeläget. Aktivera genom att vrida vre-
det till nödvändigt värmeläge och tryck sedan på
.
tänds på displayen. För att avaktivera funktionen än-
drar du värmeläget.
Effektreglering
Effektfunktionen ökar den senast valda effekten till den
maximala nivån för en kokzon. Effekten i de andra kok-
zonerna reduceras automatiskt. Värmeläget för den re-
ducerade kokzonen ändras mellan två nivåer.
Timer
Använd den för att ställa in en automatisk avstängnings-
tid för en kokzon.
1.
Ställ in kokzonen. Tryck på
flera gånger tills in-
dikeringen för den önskade kokzonen tänds.
Du måste ställa in kokzonen innan du kan ställa ti-
mern.
2. Ställ in värmeläget för kokzonen. Du kan även stäl-
la in den efter att du aktiverat timern.
3. Aktivera timern eller ändra inställd tid genom att
trycka på + eller - på hällens kontrollpanel. Den
maximala tiden du kan ställa in är 99 minuter.
Kokzonens indikering blinkar sakta. Timern börjar
räkna ned.
4.
Du kan se återstående tid genom att trycka på
flera gånger tills indikeringen för nödvändig kokzon
blinkar snabbt. På displayen visas den återstående
tiden.
När inställd tid nåtts blinkar 00 och en ljudsignal
hörs. Kokzonen inaktiveras.
5.
Tryck på
för att stänga av signalen.
Om du vill avaktivera timern innan inställd tid nåtts
ställer du in kokzonen på
och trycker på -. Den
kvarvarande tiden räknas ner till 00. Kokzonens indiker-
ing slocknar.
Timern kan användas som signalur när kokzoner inte
används. Du gör detta genom att ställa in kokzonen och
aktivera timern, men ställ inte in värmeläget.
9
Stop+Go
Funktionen Stop+Go ställer in alla påslagna kokzo-
ner på det lägsta värmeläget (
).
Funktionen stoppar inte timerfunktionen.
För att aktivera denna funktion, tryck
. I dis-
playen visas symbolen
.
För att avaktivera denna funktion, tryck på
. Dis-
playen visar värmeläget som du ställde in tidigare.
När du ändrar värmelägena inaktiveras funktionen
och displayen visar de nya värmelägena.
Lås
När kokzonen är aktiverad kan du låsa kontrollpanelen.
Funktionen förhindrar oavsiktliga ändringar av värmelä-
get.
Funktionen stoppar inte timerfunktionen.
1. Ställ in ett värmeläge.
2.
För att aktivera denna funktion, tryck
. I dis-
playen visas symbolen
i 4 sekunder.
3.
För att avaktivera denna funktion, tryck på
.
Displayen visar värmeläget som du ställde in tidi-
gare.
Om du avaktiverar produkten avaktiveras funktio-
nen.
Barnlås
Denna funktion förhindrar oavsiktlig användning av häl-
len.
Aktivera/inaktivera Barnlåset
1. Se till att produkten är inaktiverad. Det får inte vi-
sas några symboler på kontrollpanelen, förutom
/ / .
2.
Tryck på
i 4 sekunder. Symbolen blinkar på
kontrollpanelen.
3.
Tryck på
medan symbolen blinkar.
4.
I displayen visas symbolen
i 4 sekunder. Barn-
låset är aktiverat.
Barnlåset inaktiveras genom att stegen ovan görs
igen. I displayen visas symbolen
i 4 sekunder.
Barnlåset är inaktiverat.
För att inaktivera barnlåset för ett enstaka
tillagningstillfälle
1. Aktivera och inaktivera den kokzon som behövs.
2.
När displayen visar
trycker du på tills dis-
playen visar
.
3. Ställ in ett värmeläge för kokzonen på mindre än 4
sekunder.
4. När du inaktiverar hällen aktiveras Barnlåset.
OptiHeat Control (trestegs restvärmeindikering)
OptiHeat Control visar restvärmenivån (
\ \ ).
Induktionskokzonerna skapar den värme som behövs
för tillagningen direkt i kokkärlets botten. Värmen i kok-
kärlet värmer upp glaskeramiken.
Varning Risk för brännskador från restvärme!
Automatisk avstängning
Hällen stängs av automatiskt om:
Alla kokzoner är avaktiverade
.
Du spiller något eller sätter något på hällens kontroll-
panel längre än 10 sekunder (en kastrull, en handduk
osv.). En ljudsignal ljuder och hällen stängs av. Ta
bort föremålet eller rengör kontrollpanelen.
Hällen blir för het (t.ex. om ett kokkärl kokar torrt). In-
nan du använder hällen igen måste kokzonen kallna.
Du använder ett olämpligt kokkärl. Displayen visar
symbolen
och kokzonen stängs av automatiskt
efter 2 minuter.
Du inaktiverar inte en kokzon eller ändrar värmelä-
get. Efter en stund (se tabellen) visar displayen sym-
bolen
och hällen stängs av.
Värmeläge Avstängningstid
-
6,0 timmar
-
5,0 timmar
4,0 timmar
-
1,5 timmar
Häll – råd och tips
Varning Se säkerhetskapitlena.
10
Kokkärl för induktionskokzoner
Viktigt Vid matlagning med induktion genereras värme
nästan omedelbart i kokkärlet av ett kraftigt
elektromagnetiskt fält.
Kokkärlsmaterial
Lämpliga: gjutjärn, stål, emaljerat stål, rostfritt stål,
botten med flera lager (märkt som lämpligt av tillver-
karen).
Fel: aluminium, koppar, mässing, glas, keramik,
porslin.
Kokkärl är lämpliga för en induktionshäll om:
Vatten kokar mycket snabbt upp på en kokzon som
är inställd på det högsta värmeläget.
Du kan sätta en magnet i kokkärlets botten.
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan
som möjligt.
Kokkärlets mått: Induktionskokzonerna anpassar sig
automatiskt till storleken på kokkärlets botten upp till en
viss gräns. Den magnetiska delen av kokkärlets botten
måste ha en minimidiameter.
Kokzon Minsta kokkärlsdiameter
[mm]
Höger bak -
180 mm
145
Höger fram -
180 mm
145
Kokzon Minsta kokkärlsdiameter
[mm]
Vänster bak -
145 mm
125
Vänster fram -
210 mm
180
Buller under användning
Om du hör:
Knackande ljud: är kokkärlet tillverkat av olika materi-
al ("sandwichkonstruktion").
Visslande ljud: använder du en eller flera kokzoner
med höga effektnivåer och kokkärlet är tillverkat av
olika material ("sandwichkonstruktion").
Surrande: en eller flera kokzoner används på höga
energinivåer.
Klickande: beror detta på elektriska omkopplingar.
Brus, surrande: beror detta på att fläkten är igång.
De beskrivna ljuden är normala och antyder inte att
det är något fel på produkten.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan den slås på.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägled-
ning.
Värme-
läge
Använd för: Tid Tips
1
Håll maten som du tillagat varm efter be-
hov
Lägg ett lock på ett kokkärl
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör, choklad,
gelatin
5-25 min Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma färdigla-
gade rätter
25-50 min Minst dubbelt så mycket vätska som ris,
rör om mjölkbaserade rätter under tillag-
ningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45 min Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60 min Använd max. ¼ liter vatten till 750 g po-
tatis
11
Värme-
läge
Använd för: Tid Tips
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar och
soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu, kotletter,
kroketter, korv, lever, redning, ägg, pannka-
kor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15 min Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites
Effektfunktionen är bäst för att värma upp stora mäng-
der vatten.
Häll – underhåll och rengöring
Varning Se säkerhetskapitlena.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på glaskeramiken har
ingen inverkan på hur produkten fungerar.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort: smält plast, plastfolie och
mat med socker. Smutsen kan skada produkten
om du inte gör detta. Använd en speciell skrapa
för glaset. Sätt skrapan snett mot glasytan och
för bladet över ytan.
Ta bort när produkten svalnat tillräckligt:
kalkringar, vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Använd ett särskilt
rengöringsmedel för glaskeramik eller rostfritt
stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite ren-
göringsmedel.
3. När du är klar, torka av produkten med en torr
trasa.
Ugn – daglig användning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten automatiskt för att
hålla produktens ytor svala. Om du stänger av produk-
ten fortsätter fläkten att gå tills temperaturen i produkten
har svalnat.
Aktivera och inaktivera produkten
1. Vrid vredet för ugnsfunktioner till en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet till en temperatur.
Temperaturindikatorn tänds medan temperaturen i
produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida vredet för
ugnsfunktioner och temperaturvredet till av-läget.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
12
Ugnsfunktion Tillämpning
Varmluft
För att ugnssteka eller tillaga mat som kräver samma tillagningstemperatur, på
flera nivåer i ugnen, utan att aromerna blandas. Ställ in ugnstemperaturen 20-40
°C lägre än vid över/undervärme.
Över/Undervärme
För bakning och stekning på en ugnsnivå. De övre och undre värmeelementen
är igång samtidigt.
Pizza/paj
För att laga pizza, quiche eller paj. Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än
vid över/undervärme.
Bryning
För tillagning av stora köttstycken. Här verkar grillelement och fläkt växelvis så
att den varma luften cirkulerar runt maträtten.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För rostning av bröd. Värmen
kommer från hela grillelementet.
Torkning
För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon, persikor) och grönsaker (t.ex.
tomater, zucchini, svamp).
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera ugnslampan utan en tillagningsfunktion.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
Funktionslås
Vredet för ugnsfunktionerna har ett inbyggt lås.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen
till spisen.
Låsa ugnen
Vrid vredet till symbolen
. Vredet hoppar ut cirka 2
mm.
Låsa upp ugnen
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan bakåt så att
de lutar mot ugnens botten. Skjut in tillbehören mellan
styrskenorna på en av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på styrskenorna utgör
tillbehörens tippskydd.
13
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samtidigt
Lägg ugnsgallret på långpannan. Skjut in långpannan
mellan styrskenorna på en av ugnens nivåer.
Ugn – råd och tips
Varning Se säkerhetskapitlena.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabeller-
na är endast riktvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än
din gamla. Anpassa dina vanliga inställningar (tem-
peratur, koktider) och placering av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca
10 minuter innan bakningstiden är slut, för att använ-
da restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ug-
nen slå sig. När plåtarna kallnar igen återtar de sin
normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperatu-
ren den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt
recept, leta efter ett recept som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om
du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna.
Om detta händer ska du inte ändra temperaturinställ-
ningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska grädd-
ningstiden
14
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mixningsti-
den, speciellt om du använder en matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
För hög temperatur och för kort
gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddningstiden
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte med
den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Franskbullar 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Små jästbröd med fyllning 2+4 170-180 15-20
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vitt bröd 2+4 170-180 30-40
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Braspannekaka 3 150-160 50-60
Formkaka 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Småkakor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 förbakning, bottnar 10-15
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
15
Traditionell bakning
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Små jästbröd med fyllning 3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Braspannekaka 2-3 170-180 50-60
Formkaka 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringar 2 210-230 10-12
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
16
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördegskakor 2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad (tjock -
med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (se tillverka-
rens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den djupa långpan-
nan eller på gallret över den djupa långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att
köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i
en stekgryta utan lock.
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermometer
ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
17
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska den
tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
18
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempererad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemlagad 2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites, frusna 2+4 180-200
30-45
2)
19
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembakade
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna tiden
är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemlagad 2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites, frusna 3-4 225-250
20-30
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembakade
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna tiden
är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Bryning
Nötkött
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SI6553 Användarmanual

Typ
Användarmanual