76
S
Start och användning
Start av apparaten
! Innan apparaten startas ska
installationsanvisningarna följas (se Installation).
! Innan apparaten ansluts ska utrymmena och tillbehören
rengöras med ljummet vatten och bikarbonat.
1. Sätt in stickkontakten i vägguttaget och försäkra dig
om att lampan för den inre belysningen tänds.
2. Vrid TEMPERATURVREDET till ett medelvärde. Efter
några timmar kan livsmedlen ställas in i kylen.
Använd kylen på bästa sätt
Temperaturen inuti kylutrymmet regleras automatiskt,
beroende på termostatvredets läge.
1 = minst kallt MAX = mest kallt
Vi råder dig dock att använda ett mellanläge.
För att öka utrymmet och för en förbättring ur praktisk och
estetisk synvinkel, är den kylande delen för apparaten
placerad inuti kylutrymmets bakre vägg. Under driften
täcks denna vägg med frost eller vattendroppar, beroende
på om kompressorn är igång eller i pausläge. Oroa dig
inte för detta! Kylskåpet fungerar på ett normalt sätt.
Om vredet för KYLENS FUNKTION är inställd på höga
värden med stor mängd livsmedel och en hög
omgivningstemperatur kan apparaten fungera
kontinuerligt och ge en överdriven frostbildning och
elförbrukning: Vrid vredet till lägre värden (en automatisk
avfrostning utförs).
I statiska apparater cirkulerar luften på ett naturligt sätt:
Den kallaste luften tenderar att sjunka eftersom den är
tyngst. Fördela livsmedlen på följande sätt:
Ställ endast in kall eller ljummen mat och undvik att
ställa in varm mat (se Säkerhetsföreskrifter och råd).
Kom ihåg att tillagade livsmedel inte håller längre än råa
livsmedel.
Ställ inte in vätskor i behållare utan lock: Detta ökar
fuktigheten inuti kylen och kondens bildas.
HYLLOR: Täckta eller galler.
Hyllorna kan dras ut och regleras
i höjd med därtill avsedda skenor
(se figur) för placering av större
behållare eller livsmedel. För att
reglera höjden behöver inte hyllan
dras ut fullständigt.
TEMPERATURINDIKATOR: För att fastställa det kallaste
området i kylen.
1. Kontrollera att indikatorn visar
OK (se figur).
3. Kontrollera indikatorn igen: Reglera på nytt om det är
nödvändigt. Om stora mängder livsmedel har ställts in
eller om dörren för kylen har öppnats ofta är det normalt
att indikatorn inte visar OK. Vänta minst 10 timmar
innan vredet för vrids till ett
högre läge.
Livsmedelshygien
1. Efter inköpet av matvarorna ska du ta bort alla yttre
emballage bestående av papper/kartong eller andra
förpackningsmaterial, som kan medföra att bakterier eller
smuts kommer in i kylskåpet.
2. Skydda matvarorna, (särskilt de med kort hållbarhet och
de som avger en stark arom), så att de inte kommer i
kontakt med varandra, på detta sätt eliminerar du både
risken att mikroorganismer/bakterier samt speciella odörer
sprids inuti kylskåpet
3. Placera matvarorna så att luften kan cirkulera fritt mellan
dem
4. Håll rent inuti kylen, och se till att inte använda
rengöringsmedel som är frätande eller innehåller slipmedel
5. Ta bort de livsmedel som överskridit datumet för
hållbarhet
6. För att bevara livsmedel med kort hållbarhet på bästa sätt
( färskostar, rå fisk, kött, etc) ska de placeras i den
kallaste zonen, dvs. ovanför grönsakslådorna, där
temperaturvisaren finns.
1
2
0DW 3ODFHULQJLN\OVNnSHW
Kött och rensad fisk
Ovanför lådorna för frukt och
grönsaker
Färskost
Ovanför lådorna för frukt och
grönsaker
Tillagad mat På vilken hylla som helst
Salami, formbröd,
choklad
På vilken hylla som helst
Frukt och grönsaker I lådorna för frukt och grönsaker
Ägg I därtill avsedd dörrhylla
Smör och margarin I därtill avsedd dörrhylla
Flaskor, läskburkar,
mjölk
I därtill avsedd dörrhylla