Fagor ART 489 Användarguide

Typ
Användarguide
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d’emploi
Gebruiksaanwijzing
Istruzioni per l’uso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Manual de utilização
Instrucciones para el uso
Instrukcje użytkowania
Használati utasítás
ИнструкциЯ за употреба
Návod k použití
Návod na použitie
Instruc∑iuni de utilizare
Инструкции по эксплуатации
3
DEUTSCH Gebrauchsanweisung Seite 4
ENGLISH Instructions for use Page 9
FRANÇAIS Mode d’emploi Page 14
NEDERLANDS Gebruiksaanwijzing Pagina 19
ESPAÑOL Instrucciones para el uso Página 24
PORTUGUÊS Manual de utilização Página 29
ITALIANO Istruzioni per l’uso Pagina 34
ΕΛΛΑΣ
Οδηγίες χρήοης Σελίδα 39
SVENSKA Bruksanvisning Sidan 44
NORSK Bruksanvisning Side 49
DANSK Brugsanvisning Side 54
SUOMI Käyttöohje Sivu 59
44
Rengör regelbundet kylskåpet med en ny duk och en lösning av ljummet
vatten och ett milt rengöringsmedel som är avsett för rengöring av
kylskåp. Använd aldrig slipande rengöringsmedel. Rengör regelbundet
dräneringshålet med hjälp av det därtill avsedda verktyget så att
avfrostningsvattnet alltid kan rinna undan. Dräneringshålet är placerat i
skåpets bakre vägg, i närheten av frukt- och grönsakslådan (se bilden).
BYTE AV GLÖDLAMPA (beroende på modell)
Dra alltid ut stickkontakten ur eluttaget innan glödlampan byts.
1. Lossa skruven och avlägsna lampskyddet.
2. Glödlampan inne i skåpet har bajonettfattning och ska inte skruvas ur,
utan dras ut i pilens riktning.
Sätt tillbaka lampskyddet och vänta i 5 minuter innan stickproppens sätts
in i eluttaget.
Byt till en ny glödlampa av samma typ, som finns hos vår Tekniska service
och hos auktoriserade återförsäljare.
LYSDIODLAMPA (beroende på modell)
Lysdioder har längre hållbarhet, ger mer ljus per watt och är mer
miljövänliga än vanliga glödlampor.
Vänd dig till vår tekniska service när lysdiodlampan ska bytas.
Anslut kylskåpet till elnätet. Idealiska temperaturer för livsmedelsförvaring ställs in på fabriken.
När ljudsignalen hörs har ett temperaturlarm aktiverats: Håll knappen för larmavstängning nedtryckt. På
vissa modeller ska det antibakteriella filtret/antiodörfiltret placeras i fläkten. Följ anvisningarna på
filterförpackningen (se avsnittet Kyldel).
Anmärkning: Efter att produkten tagits i drift tar det 4-5 timmar innan lämplig temperatur för förvaring
av en normal mängd livsmedel har uppnåtts.
FÖRSTA ANVÄNDNING
SKÖTSEL OCH RENGÖRING AV
KYLSKÅPET
45
Dra ut stickproppen ur eluttaget, töm kylskåpet, frosta av det och rengör det. Låt dörrarna stå på glänt så
att luften kan cirkulera inuti kyl- och frysdelen. Detta gör att det inte bildas mögel och uppstår dålig lukt.
LÄNGRE BORTAVARO - NÄR KYLSKÅPET
INTE SKA ANVÄNDAS
Håll dörrarna stängda så att matvarorna hålls kalla så länge som möjligt. Frys inte om matvaror som har
börjat tina. Vid längre strömavbrott kan även strömavbrottslarmet (black out) aktiveras.
OM DET BLIR STRÖMAVBROTT
Det är viktigt att matvarorna slås in väl så att vatten, luft och fukt inte kan tränga igenom förpackningarna.
Bra förpackningar hindrar att det bildas dålig lukt och ger matvarorna längre hållbarhet. Lägg aldrig in varm
mat i frysdelen. Det är ett sätt att spara energi och dessutom får kylskåpet längre hållbarhet.
Anmärkning: rumstemperaturen, skåpets placering och hur ofta skåpdörrarna öppnas påverkar
temperaturen inuti kyl- och frysdelen. Ställ in temperaturen med hänsyn tagen till dessa faktorer.
FÖRVARING AV LIVSMEDEL
Kyldelen är avsedd för förvaring av färska livsmedel och drycker.
Avfrostningen av kyldelen sker helt automatiskt.
Att det bildas vattendroppar på kyldelens bakre innervägg visar att det automatiska
avfrostningsprogrammet pågår. Vattnet från avfrostningen leds till ett dräneringshål och samlas sedan upp i
en behållare, där det förångas.
På vissa modeller finns en kött- och fisklåda som är idealisk för förvaring av färskt kött och färsk fisk.
Anmärkning: Kylskåpets tillbehör får inte maskindiskas.
Anmärkning: När luftfuktigheten är hög kan det bildas droppar av kondensvatten i kyldelen, speciellt på
glashyllorna. Då är det viktigt att alla behållare som innehåller vätska (t.ex. kastruller med buljong) är väl
stängda, att matvaror med hög fukthalt (t.ex. grönsaker) är väl förpackade och att en högre temperatur
ställs in.
Fläkt och antibakteriellt filter/antiodörfilter (på vissa modeller)
Fläkten sörjer för att temperaturen inuti kyldelen hålls på jämn nivå och sänker fukthalten, vilket är
optimalt för livsmedelsförvaring. Se till att det inte finns något som hindrar luftcirkulationen i området där
luften ska cirkulera. Fläkten aktiveras automatiskt då det är nödvändigt.
KYLDEL
46
Frysdelen är avsedd för förvaring av frysta livsmedel (under den tid som anges på förpackningen)
och för infrysning av färska livsmedel.
Avfrostningen av frysdelen är manuell.
På typskylten anges vilken mängd färska livsmedel det går att frysa in under ett dygn (24 timmar) när
funktionen "Snabbinfrysning" används (se Snabbguiden). Placera livsmedlen som ska frysas in i den översta
lådan eller på den översta hyllan. Lämna tillräckligt med utrymme runt förpackningarna så att luften kan
cirkulera obehindrat.
Frys inte om matvaror som har börjat tina. Lägg maten som ska frysas så att den inte kommer i kontakt
med de frysta livsmedlen. När stora mängder matvaror fryses in kan temperaturlarmet aktiveras.
Urtagning av lådorna (beroende på modell)
Dra ut lådorna så långt det går, lyft dem uppåt en aning och dra sedan ut dem.
Anmärkning: När man vill ha mer förvaringsutrymme i frysdelen kan
de översta lådorna tas ut. Den nedersta lådan får däremot inte tas ut. Kontrollera alltid att dörren stängs
ordentligt efter att du lagt in mat på
galler eller hyllor.
Tillverkning av isbitar
Fyll isbitslådan (på vissa modeller) till 2/3 med vatten och placera lådan i frysdelen. Använd inte spetsiga
eller vassa föremål för att få loss isbitslådan.
Anmärkning: Rumstemperaturen, skåpets placering och hur ofta skåpdörren öppnas påverkar den
invändiga temperaturen i kyl- och frysdelen. Ställ därför in temperaturen med hänsyn tagen till dessa
faktorer.
FRYSDEL
Frysdelen bör frostas av en till två gånger per år eller när det har bildats
ett alltför tjockt lager av frost och is (3 mm tjockt). Det är normalt att
det bildas frost. Hur mycket frost det bildas och hur snabbt detta går
beror på omgivningsvillkoren och på hur ofta dörren öppnas. Innan
avfrostningen görs måste elsladden dras ut ur eluttaget och alla matvaror
tas ut ur frysdelen. Låt dörren stå öppen så att frosten smälter. Dra ut
tappen för avfrostningsvattnet (se bilden) och ställ en skål under utloppet.
Sätt tillbaka tappen för avfrostningsvattnet när allt vatten runnit ut.
Kontrollera att det inte finns kvar något vatten. Rengör insidan av
frysdelen och torka torrt. Slå på frysdelen och lägg tillbaka matvarorna.
AVFROSTNING AV FRYSDELEN
47
Kött- och fiskfacket är särskilt framtaget för att garantera att färskt kött och färsk fisk får längre hållbarhet
och behåller sina ursprungliga näringsämnen och fräschör.
Lägg inte in frukt och grönsaker i detta fack. Temperaturen kan sjunka under 0 °C och då kan vätskan i
frukt och grönsaker frysa till is.
Inställning av temperaturen
Temperaturen i kött- och fiskfacket anges av visaren som finns på dörren till facket och den är kopplad till
temperaturen i kyldelen.
Temperaturen i kyldelen bör ställas in på mellan +2° och +6°.
På bilderna nedan visas hur man avgör om temperaturen i kött- och fiskfacket är lämplig:
Viktigt: när funktionen är aktiverad och det finns mat med hög fukthalt i facket kan det bildas kondens på
hyllorna. Stäng i så fall tillfälligt av funktionen.
Urtagning av kött- och fiskfacket:
När det behövs mer utrymme i kyldelen kan kött- och fiskfacket tas ut.
Gör så här:
1. Ta ut lådan (Bild 1).
2. Ta bort lådans täckpanel genom att lossa hakarna som sitter på
underdelen av täckpanelen (Bild 2).
När kött- och fiskfacket ska användas igen måste täckpanelen sättas
tillbaka innan själva lådan sätts tillbaka. Aktivera sedan funktionen.
3. Tryck på tryckknappen "Kött- och fiskfack" på kontrollpanelen och
håll den intryckt i tre sekunder tills den gula kontrollampan slocknar.
För att optimera energiförbrukningen, rekommenderas att koppla ur
Kött- & Fiskfacket och att ta ut dess komponenter (förutom hyllan
ovanför frukt- och grönsakslådorna).
OBSERVERA
Om det inte finns någon symbol på kontrollpanelen (se
Snabbguiden), skall du inte ta ut kött- och fiskfacket, eftersom detta gör
att apparaten inte fungerar korrekt och livsmedlen inte förvaras adekvat.
KÖTT- OCH FISKFACK
(på vissa modeller)
När visaren är i området till vänster bör
temperaturen i kyldelen höjas.
När visaren är i mittområdet är
temperaturen rätt.
När visaren är i området till höger bör
temperaturen i kyldelen sänkas.
Bild 1
Bild 2
48
Innan du kontaktar Service:
Sätt på kylskåpet igen för att kontrollera om felet
har åtgärdats. Om så inte är fallet drar du ut
stickproppen ur eluttaget, låter kylskåpet stå och
vila i en timme och gör sedan om försöket.
Om kylskåpet fortfarande inte fungerar korrekt
efter att kontrollerna i Felsökning gjorts och
kylskåpet slagits på igen, kontakta Teknisk service
och förklara tydligt vilket problem det gäller. Ange:
Vilken typ av problem det rör sig om
Modell
Produktens typ och serienummer (se typskylten)
Servicenumret (detta nummer finns efter ordet
SERVICE på typskylten som finns inuti
produkten)
Anmärkning:
Omhängning av skåpets dörrar som utförs av
Teknisk service täcks inte av garantin.
SERVICE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Fagor ART 489 Användarguide

Typ
Användarguide