10
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ånga eller värme som kan
strömma ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på önskad temperatur. Om det krävs
mer värme från tak- eller bottenelementen kan plåten
flyttas upp eller ner, eller också kan funktionsvredet
ställas på
(endast undervärme).
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du pensla bitarna
med lite olja och placera dem direkt på gallret. Rätt nivå i
ugnen beror på bitarnas tjocklek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i falsen längst ner och med lite vatten i. Detta
motverkar rökbildning och obehaglig lukt.
• Använd alltid grytlappar när du hanterar en varm
ugn.
• Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög som
230°C. Använd alltid ugnsfasta formar och fat i
ugnen.
• Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och aluminiumfolie
på något av ugnens hyllplan.
· Tillredning med olja eller fett måste ske under
konstant övervakning eftersom denna typ av mat
kan fatta eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig när du ska
sätta in eller ta ut mat ur ugnen så att olja och fett inte
droppar ner på ugnens botten. Om detta ändå sker bör
du rengöra ugnen noga för att slippa obehaglig lukt
eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på samma sätt
som när du kokar vatten. När ångan kommer i kontakt
med ugnsglaset kondenseras den och bildar droppar på
glaset. Detta är helt normalt, och innebär inte att det är något
fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort eventuell kondens
efter varje användningstillfälle.
Råd och tips vid tillagning av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast form eller
direkt på ugnsgallret. Om du lägger köttet direkt på gallret
måste du komma ihåg att placera långpannan i den
nedersta falsen med lite vatten i. Långpannan hindrar att
fett droppar ner på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla
typer av fisk tillagas i allmänhet i medeltemperatur
(mellan 150-175°C). Om du vill ha en rostbiff (fransk)
med röd eller rosa snittyta är en lägre temperatur (125°C)
och längre stektid att rekommendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur (150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter) rekommen-
deras vid bakning av kakor. När du väl satt in kakorna/
bullarna i ugnen ska luckan hållas stängd under hela
tillagningstiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret smörjas med
lite olja och sedan kan maten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen endast från det
övre grillelementet. Därför behöver du tänka på att
anpassa nivån i ugnen efter köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den nedre falsen
med lite vatten i.
Varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Fläkten, som sitter
baktill i ugnsutrymmet, cirkulerar den uppvärmda luften i
ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt samtidigt i varmluftsugnen
ska du placera plåtarna på den första och den tredje falsen
nedifrån (se figuren).
Om du bara tillagar en rätt bör du använda de nedre
nivåerna eftersom det ger bästa resultat.
Upptining
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på AV (symbol: •). Ugnsfläkten körs utan
uppvärmning, och cirkulerar den rumstempererade luften
innen i ugne. Detta gör att maten tinar mycket snabbare.