ELEKTRO HELIOS SK6407 Användarmanual

Typ
Användarmanual
SK 6407
Bruksanvisning
Spis
SE
2
Användning av bruksanvisningen
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra den mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
)
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
2006/95 (lågspänningsdirektiv);
2004/108 (direktiv om elektromagnetisk kompatibilitet),
gällande version
Innehåll
Till användaren
Viktig säkerhetsinformation ............................................................................................................................... 3
Vreden och kontrollamporna ............................................................................................................................. 5
Glaskeramikhällen ........................................................................................................................................... 5
Ugnen ............................................................................................................................................................. 6
Före första användning: ................................................................................................................................... 7
Så här använder du:........................................................................................................................................ 7
Ugnen ............................................................................................................................................................. 9
Använda ugnen ............................................................................................................................................... 9
Stek-/bakningstabeller .....................................................................................................................................11
Grillning ......................................................................................................................................................... 12
Så här sköter och rengör du: ......................................................................................................................... 13
Råd och tips: Vid praktiska problem ............................................................................................................... 17
Råd och tips: Vid tekniska problem ................................................................................................................ 18
Uppackning ................................................................................................................................................... 18
Garanti/Kundtjänst ......................................................................................................................................... 21
Europa-Garanti .............................................................................................................................................. 22
Till installatören
Tekniska data ................................................................................................................................................. 18
Installation ..................................................................................................................................................... 19
Elektrisk anslutning ........................................................................................................................................ 20
3
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst 40 cm på båda
sidor om spisen. Alternativt kan spisen installeras med
en vägg eller ett högskåp på den ena sidan och en av-
ställningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Värmezoner, ugn och
kokkärl blir mycket varma under matlagningen och förblir
varma under en tid. Beröring kan ge brännskador.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig elektriker.
Arbete utfört av lekman kan skada spisen och kan leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du normalt
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar när du flyttar spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt på golvet.
Om du avser att placera den på en sockel - se till att
den står stadigt och är väl förankrad.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska
kan vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Om hällen skadats ska du bryta
strömmen till spisen och kontakta service för reparation.
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller liknande på glas-
keramikhällen. Om du råkar slå på en värmezon
kommer sådant material snabbt att börja brinna eller
smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin
eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid eventuell brand
ska du stänga av alla spisvred och fläkten. KVÄV EL-
DEN MED ETT GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll.
Ugnar blir mycket heta under användning och
fortsätter attvara varma länge efteråt. Var försiktig och
se till att du intekommer åt värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ånga eller värme som kan
strömma ut när luckan öppnas.
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex botten
– som buktar utåt – ger dålig värmekontakt, och snurrar
lätt runt på den plana hällen. Kontrollera att spisen är av-
stängd när den inte används. Alla vred ska vara
nollställda.
Denna produkt är inte avsedd att använda av barn
eller andra personer vars fysiska, känslomässiga eller
mentala status eller brist på erfarenhet och kunskap
förhindrar dem från att använda produkten säkert.
Översikt eller instruktion av en ansvarig person är
nödvändigt för att säkerställa säker användning av
produkten.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill
osar rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk
för brand.
Var försiktig så att du inte skadar ugnsluckans glas
när du rengör luckan. Små sprickor i kanterna kan leda
till att hela rutan spricker efter några uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter, se till att inte
spraya på elementen eller på termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med hjälp
av en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-Brite
användas eftersom dessa kan ge repor i glaset.
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis på samma sätt som den gamla. Läs
därför genom hela instruktionsboken innan du börjar använda spisen. Lägg speciellt märke till varningar som är
märkta med
. Om du använder och sköter din spis på rätt sätt kommer du att ha lång glädje och nytta av den.
Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen
säljs eller överlåts på annan person.
Viktig säkerhetsinformation
4
Underhåll och service
Nollställ samtliga vred innan du byter glödlampa.
Service och reparation bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast
originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör du se till att
inga olyckor kan inträffa. Se till att nätsladden är ordentligt
skild från strömförsörjningen (dra ut kontakten eller få spi-
sen avlägsnad från väggen på lämpligt sätt) och kapa
sedan ledningen så nära spisens bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på var du kan
lämna in spisen.
Symbolen
på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som hushållsavfall.
Den skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för åter-
vinning av el- och elektronikkomponenter. Genom att
säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter
som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt av-
fall. För ytterligare upplysningar om återvinning bör du
kontakta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst el-
ler affären där du köpte varan.
5
Vreden och kontrollamporna
1
23 5
4
Värmevarnare
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du
sätter på en zon lyser den i olika långa perioder beroende
på vilket läge du valt på vredet. Även på den högsta
inställningen slocknar zonen ibland för att förhindra
överhettning. Glaskeramikhällen har fyra värmevarnare.
Lampan för en zon lyser om zonen är varmare än 55°C,
även om den är avstängd.
Glaset i hällen är hårt, glatt, härdigt mot värme, kyla
och temperaturchocker, men är – som allt glas – känsligt
för slag. Hällen kan spräckas av t.ex. en kryddkvarn
som ramlar ner. Stå inte på glaskeramikhällen, den är
inte gjord för att tåla onormal belastning.
Glaskeramikhällen
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa ugnen
5. Kontrollampa spisen
6
Ugnen
Information om hur du kan använda funktionerna hittar
du i kapitlet ”Så här använder du”.
Du kan välja mellan följande funktioner:
traditionell ugn
grill
undervärme
varmluft
upptining
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan består av en inre
och en yttre del. Den yttre delen, ugnsluckan, kan du enkelt
ta av och rengöra (se kapitlet “Så här sköter och rengör
du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50°C och MAX (230°C).
Termostatlampa °C
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa och
fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald temperatur. Där-
efter tänds och släcks lampan samtidigt med termostaten som
en indikation på hur temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement tänds.
Säkerhetstermostat
Ugnen har en säkerhetstermostat för
säkerhetsavstängning. Om den vanliga termostaten sviktar
och ugnen överhettas, avbryter säkerhetstermostaten
strömförsörjningen till ugnen. Om detta sker, kontakta
omgående ditt lokala servicecenter. Försök under inga
omständigheter reparera ugnen själv.
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda för spisens
tillbehör. Du öppnar lådan genom att ta tag mitt på handtaget
och lyfta en aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbehör) monteras för
att göra det svårare för barn att komma åt t.ex. en het
kastrull.
Termostatved
Funktionsvred för ugnen
7
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången måste
den brännas av.
1. Vrid funktionsvredet för ugnen till
och
termostaten på maxvärme.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när de ”nya”
lukterna är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Du bör upprepa hela proceduren med grill
och
traditionell ugn
, men då i ungefär 5-10 minuter.
Så här använder du:
Glaskeramikhäll
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll.
Vätska kan vid överkok och/eller rengöring
tränga ner till spänningsförande delar. Om hällen
skadats ska du bryta strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
eventuell brand ska du stänga av alla spisvred
och fläkten. KVÄV ELDEN MED ETT
GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller liknande på
glaskeramikhällen. Om du råkar slå på en värmezon
kommer sådant material snabbt att börja brinna eller
smälta.
Värmezonerna styrs med vred som har fasta lägen
från 0 till 3. 3 ger den högsta värmen. Vreden kan vridas
åt bägge håll. När du slår på en värmezon tänds den
röda kontrollampan på spisen. Se till att hällen och kärlets
botten är torr och ren när du sätter kärlet på en värmezon.
När du har satt kärlet på plats kan du välja en lämplig
inställning med vredet. Vanligtvis kan du börja med att
ha vredet på högsta läget och sedan fortsätta med lägre
temperatur. Du kommer snart att lära dig vilka
inställningar som passar bäst för olika kärl, mängder och
innehåll. Använd aldrig hällen som avlastnings- eller
förvaringsplats.
Före första användning:
8
Välja ett lämpligt kärl
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Följande är värt att tänka på:
- Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex botten
(som buktar utåt) snurrar lätt på hällen och ger dålig
värmekontakt.
- Aluminium har god värmeledningsförmåga, men
kan lämna silverliknande fläckar på hällen. Du kan
ta bort fläckarna med rengöringsmedlet som med-
följde spisen.
- Kastruller och kannor i glas eller emaljerade med
grovt mönster sliter, om de dras fram och tillbaka,
mer på hällen än vad kärl av andra material gör.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja
en modell av rostfritt stål som har sandwichbotten, dvs.
en botten med lager av olika metaller. För att spara tid
och därmed energi, bör kärlets kontaktyta vara:
minst lika stor som värmezonen. Om bottnen
är mindre än värmezonen kommer eventuellt
överkok snabbt att brännas fast på hällen.
finmönstrad lätt konkav (inåtböjd) eftersom den
planas ut vid uppvärmning.
Restvarmeindikatorer
Kogepladen har fire restvarmeindikatorer, én til hver
kogezone.
Den tilsvarende indikator vil være tændt, til
temperaturen er under 50° C, også når kogezonen er
slukket.
Forslag til korrekt indstilling af kogezonerne gives i
den følgende tabel.
SLUKKET
Meget
svag
Svag
Langsom
Mellem
Høj
Hurtig
0
1
2
3
Simring af grøntsager
Fisk i egen lage
Simring af kartofler eller supper
Kogning af store mængder mad,
stuvninger og supper
Langsom stegning, opbagninger
Hård stegning af kød eller fisk
Hurtig opvarmning af fedt eller
vand
9
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar eller formar
direkt på ugnens botten. Hindras undervärmen
kan emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll barn under
uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering
av t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
Traditionell ugn – tak- och botten element
inkopplad.
Grill – grillelement inkopplat..
Undervärme – bottenelement inkopplat.
Varmluft – gör det möjligt att steka eller steka och
baka samtidigt på olika nivåer i ugnen utan att
smaken påverkas. Kan även användas för att
tina frysta matvaror.
Upptining – denna funktion avser tining av
frysta varor.
För samtliga funktioner tänds den gula
kontrollampan när ugnen värms upp, och lampan
slocknar när inställd temperatur uppnåtts (tänds och
släcks när termostaten slår till och från).
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
Använda ugnen
All matlagning ska ske med stängd
ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som
skapar en naturlig luftcirkulation och en konstant
återcirkulation av ånga. Detta system gör det möjligt att
ångkoka maten och hålla rätterna mjuka inuti och
knapriga utanpå. Dessutom reduceras tillagningstiden
och energiförbrukningen till ett minimum. Under tillag-
ningen kan ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
4
3
2
1
10
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ånga eller värme som kan
strömma ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på önskad temperatur. Om det krävs
mer värme från tak- eller bottenelementen kan plåten
flyttas upp eller ner, eller också kan funktionsvredet
ställas på
(endast undervärme).
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du pensla bitarna
med lite olja och placera dem direkt på gallret. Rätt nivå i
ugnen beror på bitarnas tjocklek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i falsen längst ner och med lite vatten i. Detta
motverkar rökbildning och obehaglig lukt.
Använd alltid grytlappar när du hanterar en varm
ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög som
230°C. Använd alltid ugnsfasta formar och fat i
ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och aluminiumfolie
på något av ugnens hyllplan.
· Tillredning med olja eller fett måste ske under
konstant övervakning eftersom denna typ av mat
kan fatta eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig när du ska
sätta in eller ta ut mat ur ugnen så att olja och fett inte
droppar ner på ugnens botten. Om detta ändå sker bör
du rengöra ugnen noga för att slippa obehaglig lukt
eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på samma sätt
som när du kokar vatten. När ångan kommer i kontakt
med ugnsglaset kondenseras den och bildar droppar på
glaset. Detta är helt normalt, och innebär inte att det är något
fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort eventuell kondens
efter varje användningstillfälle.
Råd och tips vid tillagning av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast form eller
direkt på ugnsgallret. Om du lägger köttet direkt på gallret
måste du komma ihåg att placera långpannan i den
nedersta falsen med lite vatten i. Långpannan hindrar att
fett droppar ner på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla
typer av fisk tillagas i allmänhet i medeltemperatur
(mellan 150-175°C). Om du vill ha en rostbiff (fransk)
med röd eller rosa snittyta är en lägre temperatur (125°C)
och längre stektid att rekommendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur (150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter) rekommen-
deras vid bakning av kakor. När du väl satt in kakorna/
bullarna i ugnen ska luckan hållas stängd under hela
tillagningstiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret smörjas med
lite olja och sedan kan maten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen endast från det
övre grillelementet. Därför behöver du tänka på att
anpassa nivån i ugnen efter köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den nedre falsen
med lite vatten i.
Varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Fläkten, som sitter
baktill i ugnsutrymmet, cirkulerar den uppvärmda luften i
ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt samtidigt i varmluftsugnen
ska du placera plåtarna på den första och den tredje falsen
nedifrån (se figuren).
Om du bara tillagar en rätt bör du använda de nedre
nivåerna eftersom det ger bästa resultat.
Upptining
Ställ funktionsvredet på önskad symbol (
), och
termostatvredet på AV (symbol: ). Ugnsfläkten körs utan
uppvärmning, och cirkulerar den rumstempererade luften
innen i ugne. Detta gör att maten tinar mycket snabbare.
11
Stek-/bakningstabeller
Traditionell matlagning och tillagning med varmluft
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca
10 minuter.
(*) Om så önskas, kan mer än en rätt tillagas samtidigt. I dessa fall rekommenderar vi att placera gallren i de falser
som anges i parentes.
OBSERVERA:De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja
eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagnings-
tid
minuter
Nivå
VIKT
(GRAM)
TYP AV RÄTT
Traditionell
tillagning
4
3
2
1
Temp.
°C
Nivå
Varmluft
Temp.
°C
KOMMENTARER
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Lätta muffins 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 I långpanna
Portionsbröd 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 På bakplåt
Vetebullar 2 225 2 (1 och 3)* 190 9 ~ 15 På bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 180 2 175 100 ~ 130 I form på galler
1000 Kalvstek 2 190 2 175 90 ~ 120 I form på galler
1500 Englisk rostbiff
lätt röd 2 210 2 200 50 ~ 60 I form på galler
rosa 2 210 2 200 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 r
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 s 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 2 165 90 ~ 110 I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
4
3
2
1
12
Grillning
Vikt
Grillning
TYP AV RÄTT
Tillagningstid minuter
Mängd
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Entrecôte 4 800 3 max 12~15 12~14
Biffar 4 600 3 max 10~12 6~8
Korv 8 3 max 12~15 10~12
Fläskkotletter 4 600 3 max 12~16 12~14
Kycklinghalvor 2 1000 3 max 30~35 25~30
Kebab 4 3 max 10~15 10~12
Kycklingbröst (filé) 4 400 3 max 12~15 12~14
Fisk (filéer) 4 400 3 max 12~14 10~12
Varma mackor 4-6 3 max 5~7
Rostat bröd 4-6 3 max 2~4 2~3
Ovan-sida
temp. °C
Under-sida
4
3
2
1
Fals
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka
denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
13
Allmänt
Spisen rengör du enklast med en ren trasa, varmt
vatten och lite handdiskmedel. Använd aldrig stålull eller
andra repande medel som kan skada emaljen, utom till
vissa delar av spisen som ibland kan behöva en grov-
rengöring. Vilka de är och hur du gör kan du läsa om
nedan.
Glaskeramikhällen
För att inte skada glaskeramikhällen måste du
omedelbart ta bort överkok med hög sockerhalt
medan hällen fortfarande är het. Detsamma
gäller plast och folie.
Använd aldrig skurmedel, ugns-
rengöringsmedel eller liknande på hällen. Om
hällen blivit smutsig:
1. Ta bort smutsen med glasskrapan och milt
tvålvatten. (En glasskrapa kan du köpa i butiker
som säljer vitvaror, eller hos vår serviceavdelning.)
2. Använd rengöringsmedel avsett för spishällar när
värmevarnare slocknat. Skaka flaskan och spruta
ut en liten mängd rengöringsmedel direkt på hällen.
Följ anvisningarna på flaskan.
3. Använd en fuktig trasa för att ta bort resten av
rengöringsmedlet eftersom det annars kan brännas
fast nästa gång du använder hällen. Torka torrt.
Ugnen
Om ugnen är mycket smutsig:
1. Använd en stekspade eller liknande för att ta bort
spill som sitter fast.
2. Använd en svamp för att stryka ut mild såpa på
ugnens botten, sidor och bakre väg (inte i taket).
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100° C och över-/
undervärme i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har svalnat tvättar du rent emaljytorna
med vatten. Om ugnen är extremt smutsig
rekommenderar vi att du använder ugnsrengörings-
medel som du kan köpa i vanliga livsmedelsbuti-
ker. Torka av ytan.
Så här sköter och rengör du:
))
))
)
30°
14
Ugnslampa
Kontrollera att strömmen är frånkopplad innan du
börjar åtgärda ugnen.
Ugnslampor måste ha följande egenskaper:
a) tåla temperaturer på upp till 300 °C;
b) elektrisk spänning: 230 V ~ 50 Hz;
c) elektrisk effekt: 25 W;
d) sockel: E 14.
Byt lampa på följande sätt (se fig.):
1 Tryck in glaset och vrid det moturs.
2 Skruva ur den trasiga lampan.
3 Sätt dit den nya lampan.
4 Skruva dit glaset igen.
5 Anslut strömmen igen.
Förvaringslåda
1. Lådan hänger på två konsoler, en på varje sida.
Töm lådan och dra ut den så långt det går.
2. Ta tag på båda sidor av lådan, så nära spisen som
möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så mycket att den
går fri från spärren.
4. Dra ut lådan (på konsolerna) och lyft ur den. Efter
rengöring sätter du lådan på konsolerna och skjuter
in den på plats igen.
Kontrollamporna
Kontrollamporna har normalt lång livslängd.
Kontakta service om de slutar fungera.
))
))
)
15
Ugnslucka
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset.
Små sprickor i kanterna kan leda till att hela
rutan spricker efter några uppvärmningar.
Borttagning av ugnslucka
Före rengöring kan ugnsluckan tas bort . Öppna
ugnsluckan i vågrät position. Fäll upp byglarna på de
båda luckgångjärnen bakåt mot luckan så långt som
går (A).
Stäng sakta luckan tills det tar stopp .
Lyft därefter luckan tills gångjärnen lossnar (B).
Sätta tillbaka ugnsluckan
Luckan sätts tillbaka i omvänd ordning:
Sätt tillbaka luckans gångjärn i öppningarna igen (C).
Kontrollera att gångjärnen sitter rätt och symetriskt.
Öppna sedan luckan långsamt.
Kontrollera därvid att luckans hörn inte ligger emot ramen
nertill.
Fäll slutligen byglarna framåt mot ugnen till låst läge (D).
Kontrollera långsamtatt luckan fungerar korrekt .
Varning:
Låt aldrig luckans gångjärnsspakar smälla igen.
Fjäderverkan kan i så fall leda till skador.
Inre rengöring av glasskivorna
Vid behov (vid nedsmutsning) kan ugnsluckan tas isär
för inre rengöring .
Varning: Var försiktig vid demontering och
rengöring; inuti kan det finnas skarpa kanter!
Lägg en kökshandduk under och lägg ugnsluckans
utsida på en plan yta. Lägg om möjligt inte luckan på
handtaget.
Tag bort de båda inre skruvarna (E), som sitter mellan
gångjärnen.
Lossa aldrig skruvarna på gångjärnen!
Sätt en träslev eller liknande mellan ramen och glasskivan
och lyft ramen lite uppåt(F).
Skjut därefter ramen mot luckhandtaget (G), för att skilja
delarna.
16
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat för att göra
det svårare för barn att komma åt kärl på
hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se fig.
Rengör glasen.
Ihopmontering sker i omvänd ordning :
Sätt ramen med överkanten framåt på glasskivans
fästplåt (H) och rätta in den mot mitten (J), så att
skruvhålen stämmer överens.
Tryck därefter på ramen lätt, skjut tillbaka (I) tills den
snäpper in, och de båda styrplåtarna är täckta.
Sätt till sist tillbaka skruvarna (E).
17
Råd och tips: Vid praktiska problem
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
Bröd och mjuka kakor
blir platta.
Bröd och kakor blir torra.
Bakverk/mat blir
för mörka.
Bakverk/mat blir för
ljusa.
För låg ugnstemperatur. Bakverket
jäser upp, men sjunker sedan
samman.
Bröddegen har inte jäst rätt. Om du
låter bröd jäsa för länge kan det bli platt.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett-/vätskeblandning förstör
jästens verkan.
För lite vätska, för mycket mjöl eller fel
mjölsort kan ge torrt bröd.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket får stå inne längre för att bli
färdigt, och blir därmed torrt.
För hög ugnstemperatur gör att bakverk
och annan mat får en mörk yta innan
de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid över-/
undervärme ger för mycket
övervärme. För låg placering ger
motsatt problem.
Aluminiumfolie, långpanna eller
bakformar i botten på ugnen hindrar
undervärmen.
Ljusa bakformar ger ljusare kakor än
mörka formar.
Kontrollera att du ställt in den temperatur
som rekommenderas i receptet.
Degar bör jäsas dragfritt och i rumstempe-
ratur. Du kan testa jäsningen genom att
trycka ned den lite lätt – fördjupningen ska
försvinna av sig själv.
Kontrollera att du har tagit den mängd som
anges i receptet.
Kontrollera alltid vätskans temperatur innan
du tillsätter jästen. För färsk jäst gäller 37°
C, för torrjäst 45-50° C.
Kontrollera i receptet att du har använt rätt
mjölsort och rätt mängd vätska i förhållande
till mjölmängden.
Kontrollera att du ställt in rätt temperatur.
Kontrollera att du ställt in rätt temperatur.
Kontrollera i receptet att du valt rätt
placering.
Låt inget stå på ugnens botten.
Byt ev. till mörkare formar.
18
Råd och tips: Vid tekniska problem
PROBLEM
Spisen fungerar inte.
Det tar lång tid att koka/steka.
Det tar lång tid innan zonen blir
varm.
Ugnslampan lyser inte.
Glaskeramikhällen är flammig.
ORSAK
Spisen får inte ström.
Olämplig kastrull eller
stekpanna.
Vredet felinställt.
Lampan måste bytas.
Fel rengöring av hällen.
ÅTGÄRD
Kontrollera säkringarna.
Observera: En säkring per fas.
Kontrollera att ev. jordfelsbrytare är
tillslagen.
Välj en kastrull eller stekpanna med lätt
konkav botten. Glas och porslin (som kan
användas på spis) har sämre värmeled-
ningsförmåga än t.ex. aluminium.
Det är i regel lämpligt att koka/hetta upp
på högsta läge, och sedan välja en lägre
inställning.
Byt lampa.
Rengör hällen noggrant.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till
återförsäljaren – kontakta dem. Emballaget kan
återvinnas. Kontakta kommunen om du inte vet var du
ska lämna det.
Tillbehören
Dessa tillbehör levereras med spisen:
- Emaljerad bakplåt och långpanna
- Ugnsgaller
- Bruksanvisning
Tekniska data
Mått (mm)
bredd 600
höjd 900
djup 600
Volym (liter)
ugn 56
Effekt (ugn)
Över-/undervärme 1800 W
Undervärme 1000 W
Övervärme 800 W
Grill 1650 W
Fläkt 25 W
Ugnslampa 25 W
Total effekt (400 V-spis): 1850 W
Värmezoner
Storlek (mm) - effekt:
bakre vänstra 145 ø - 1200 W
bakre högra 180 ø - 1700 W
främre vänstra 210 ø - 2100 W
främre högra 145 ø - 1200 W
Total effekt (400 V-spis) 6200 W
TOTAL EFFEKT SPIS (400 V-spis): 8050 W
LAMPOR
Kontrollampa: glimlampetyp
Ugnslampa: E14-sockel, märkt 230 V, 25 W och 300°C.
Enhetsklass 2 underklass 1 och klass 1
19
A
B
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig
elektriker.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
normalt inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar när du flyttar spisen.
Innan du installerar spisen bör du kontrollera att
spisens mått stämmer överens med din övriga
köksinredning. Mät därför arbetsbänkens höjd från gol-
vet till bänkens ovansida och sockeldjupet från vägg till
sockelns framkant (se illustrationen). Spisen kan även
installeras intill EN VÄGG eller ETT HÖGSKÅP.
Spisen levereras för att passa till en bänkhöjd på
900 mm och ett sockeldjup på 600 mm. Vid behov kan
du ta bort sockeln för att anpassa spisen till en bänkhöjd
på 850 mm.
Kontrollera att nätkabeln inte kommer i kläm när du
flyttar spisen.
Ta bort sockeln – 85 cm höjd
1. Lägg ner spisen försiktigt med baksidan neråt.
Använd delar av emballaget som skydd mellan golv
och spis.
2. Skruva loss de fyra justerbara fötterna ”A”.
3. Ta bort de fyra skruvarna på sockeln ”B”.
4. Ta bort sockeln.
5. Sätt tillbaka de justerbara fötterna.
6. Res upp spisen och se till att den står plant.
Nivåjustera spisen
Spisen har justerbara fötter i alla hörn. Fötterna kan
justeras (se fig.) för att anpassa spisen höjdledes efter
intillstående arbetsbänkar och för att få spisen att stå plant.
20
Elektrisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig
fackman. Arbete utfört av lekman kan försämra
spisen samt leda till skada på person och/eller
egendom.
Spis som levereras med sladd och stickpropp ska
anslutas till jordat vägguttag.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av skylten på
bakstycket. Anslutningseffekt och spänning finns angivet på
dataskylten (se spisens högra sida).
Jordkabeln skall vara 2-3 cm längre än kablarna för
fas och Nolla (blå).
OBS! Vid fast installation där anslutningen till elnätet ej
sker med stickpropp i vägguttag, måste allpolig brytare mon-
teras för att du ska kunna koppla bort spisen från nätet.
Om sladden måste ersättas av en ny skall någon
av följandesladdtyper användas:
- H05 RR-F
- H05 RN-F
- H05 VV-F
- H05 V2V2-F (T 90)
- H05 BB-F
- H07 RN-F
Tippskydd
Tippskyddet måste vara monterat så att spisen
inte välter vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är
inskjuten på plats.
Så här monterar du tippskyddet:
1. Innan du monterar tippskyddet, kontrollera att spisen
är justerad till rätt höjd och att den står vågrätt.
2. Tippskyddet skall sitta på vänster sida (se bilden),
48 mm ner från hällens kant och 4 mm från spisens
vänstra sida. Skruva fast det i stabilt material eller
använd lämplig förstärkning.
Se till att ytan bakom spisen är jämn. Om det finns
kakel eller lister bakom hällens kant måste det finnas ett
utrymme med samma mått som mellan tippskyddet och
väggen.
Detta för att tippskyddet skall sitta fast ordentligt på
spisen och fungera på rätt sätt.
Kontrollera att tippskyddet sticker in minst 80 mm i
hålet på spisens baksida när spisen skjuts in (se bilden).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

ELEKTRO HELIOS SK6407 Användarmanual

Typ
Användarmanual