Tips för lagring
Tänk på skissen i illustration vid placeringen av olika
matvaror.
1. Konditorivaror, färdiglagad mat, mat i skålar, färsk
kött, kallskuret, dryck.
2. Mjölk, mejeriprodukter, mat i skålar.
3. Frukt, grönsaker, sallad
4. Ost, smör
5. Ägg
6. Yoghurt gräddfil
7. Små flaskor, läskedryck
8. Stora flaskor
Lagringstid och matens temperatur
Lagringstid kan ej beräknas exakt på förhand, det
beror på matens färskhet och behandling innan.
Därför räknas lagringstiden mer som informativ.
Om du inte vill använda djupfryst mat på en gång kan
du lagra den ett dygn i kylskåpet (tills den har tinat).
Om den har tinats ska den inte omfrysas utan använ-
das snarast.
Hur man använder kylutrymmet
För att den kalla luften ska kunna cirkulera fritt
se till att inte täcka hyllorna med papper, brick-
or osv. Var vänlig dölj ej luftcirkulationens gångar
(med t.ex. brickor) som finns bakom hyllorna.
Ställ inte in varma varor, utan vänta tills de
svalnat något, (rumstemperatur) på så sätt
undviker du onödig frostbildning.
Täck över alla varor ordentligt (plast och
aluminiefolie), lukt och smak kan annars
spridas mellan varorna. På så sätt behåller maten
sin fuktighet och exempelvis grönsaker blir inte
uttorkade på bara några dagar.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
kylutrymmets använbarhet betydligt. Det är
möjligt att ordna om hyllorna när dörren står öppen i
90° vinkel.
Dörrens konfiguration på insidan gör det möjligt att
ordna om hyllorna.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag om
användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också miljöinformation
om skåpet.
Energibesparande
Desto kallare den omgivande temperaturen är,
desto mindre energi använder skåpet.
Undvik att placera skåpet på en solig plats eller i
närheten av någonting som utstrålar värme.
Se till att kondensator och kompressor får tillräck-
ligt ventilation. Täck ej över delarna där ventila-
tionsgallret sitter.
Slå in alla varor i täta förpackningar så undviks
onödig frostbildning.
Öppna inte skåpet onödigt länge eller ofta.
Mat förvaras i slutna kärl.
Varm mat ska ha rumstemperatur innan den ställs
in i skåpet.
Håll kondensatorn, på baksidan av skåpet, ren.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på www.el-kretsen.se
för att ta reda på närmaste inlämningsställe.
När det gäller kyl- och frysprodukter skall du kontakta
din kommun för att få reda var du kan lämna in pro-
dukten för skrotning och återvinning.
Material som använts i skåpet markerade med
symbol är återvinningsbart.
Underhåll
Avfrostning
Fuktbildning i kylutrymmet i form av frost och is är
normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som kan
reducera avkylnings effektiviteten då temperaturen
stiger och den kräver mer energi.
Den här typen av skåp har automatisk avfrostning
utan extern intervention.
En termostatkontroll avbryter kompressors gång med
regelbunda intervaller, under tiden avbryts avkylning-
sprocessen. Kylutrymmets temperatur stiger och
avfrostning påbörjas. Efter avfrostningen startar ter-
mostatens funktion automatiskt.
Avrinningsvatten flödar ut genom utloppet till avdunst-
ningsbrickan som sitter ovanpå kompressorn och
avdunstas beroende på värmen.
Kontrollera avrinningsrännan då och då i
förebyggande syfte (mot tilltäppning). Om
denna blir tilltäppt kan det leda till kortare livs-
längd av skåpet.
Rengör avrinningsrännan med den medföljande skra-
pan som kan ses i figur. Skrapan ska förvaras i rän-
nan.
SE
13