Användning och skötsel
SV
4
Hur man använder apparaten
Första användningen
Efter installation ska du vänta minst två timmar innan du ansluter kylen till elnätet. När den har anslutits startar den automatiskt.
De perfekta temperaturinställningarna är förinställda från fabriken. När du har slagit på apparaten, vänta 4-6 timmar tills den
har nått rätt lagringstemperatur av livsmedel.
Kylskåpsdel och förvaring av mat
Kyldelen passar för förvaring av färska livsmedel och drycker. Avfrostning av kyldelen sker automatiskt. Under automatisk
avfrostning förekommer vattendroppar på kyldelens bakre panel. Avfrostningsvattnet leds till ett dräneringshål och samlas
sedan upp i en behållare där det förångas.
Obs: Omgivningstemperaturen, hur ofta dörrarna öppnas och apparatens placering kan påverka den invändiga temperaturen i de två
utrymmena. Ställ in temperaturen baserat på dessa faktorer. Om omgivningen är mycket fuktig kan kondens bildas i kyldelen, framför allt på
glashyllorna. Vi rekommenderar att du stänger behållare som innehåller vätskor (t.ex. buljong), slår in produkter med hög vattenhalt (t.ex.
grönsaker) och slår på fläkten (finns på vissa modeller). Alla lådor, dörrhyllor och hyllor kan tas bort.
Ventilation
När luften cirkulerar i kyldelen bildas zoner med olika temperaturer. Temperaturen är kallast ovanför frukt- och grönsakslådan
och vid den bakre väggen. Den är varmast i den övre främre delen av kylskåpet. Otillräcklig ventilation resulterar i ökad
energiförbrukning och minskad kyleffekt.
Förvaring av färska matvaror och drycker
Livsmedel som avger en stor mängd etylengas (äpplen, aprikoser, päron, persikor, avokado, fikon, plommon, blåbär, meloner,
bönor) och de som är känsliga för denna gas, såsom frukt, grönsaker och sallad, bör alltid separeras eller lindas in för att inte
minska hållbarhetstiden. Till exempel ska inte tomater förvaras tillsammans med kiwi eller kål. Förvara inte matvaror tätt intill
varandra för att tillåta att luften cirkulerar fritt. Använd behållare av återvinningsbar plast, metall, aluminium eller glas och
plastfolie för att slå in maten. Om du bara har en liten mängd matvaror att förvara i kylskåpet rekommenderar vi att använda
hyllorna ovanför frukt- och grönsakslådan eftersom det är den svalaste delen av kylskåpet. Förvara vätska och mat som kan
avge eller dra åt sig lukt eller smak i stängda behållare eller täck över dem. Använd flaskhållaren för att undvika att flaskor välter
(finns på vissa modeller).
Frysdel och förvaring av mat
Frysdelen möjliggör förvaring av frysta livsmedel och nedfrysning av färsk mat. Mängden färska livsmedel som kan frysas
in under en viss tidsperiod anges på märkskylten. Placera matvarorna som ska frysas in i frysdelen och lämna tillräckligt
utrymme runt om dem så att luften kan cirkulera fritt. Undvik att färsk livsmedel kommer i direkt kontakt med fryst livsmedel.
Laddningsgränserna fastställs av korgar, klaffar, lådor, hyllor osv. Försäkra dig om att dessa komponenter fortfarande stängs
lätt efter laddning. För att optimera infrysningshastigheten och få mer förvaringsplats kan frysdelen användas utan fryslådor.
Ta bort fryslådan
• Öppna frysdörren.
• Dra den översta lådan uppåt genom att hålla i höger och vänster
hörn (1).
• Ta ut lådan (2).
• Sätt tillbaka den översta lådan i omvänd ordning.
Tips om infrysning och förvaring av färska livsmedel
•
Vi rekommenderar att märka den frysta maten med innehållstyp och datum. Märkningen hjälper dig att ta reda på
förpackningens innehåll och matens sista förbrukningsdag. Frys inte in upptinad mat igen.
• Före infrysning, slå in och förslut färska livsmedel i: aluminiumfolie, plastfolie, plastförpackningar, plastburkar med lock
eller frysbehållare, förutsatt att dessa är lämpliga för infrysning av livsmedel.
• För bästa infrysningsresultat ska matvarorna vara färska och av hög kvalitet.
• Färska grönsaker och färsk frukt bör frysas in direkt efter att de har plockats för att behålla samma näringsvärde,
konsistens, färg och smak. Vissa typer av kött, särskilt vilt, bör hängas före infrysning.
• Låt alltid varm mat svalna innan du lägger in i frysen.
• Konsumera livsmedel som tinat helt eller delvis omedelbart. Frys inte in upptinade livsmedel på nytt såvida de inte först
har tillagats. När upptinade livsmedel har tillagats kan de frysas in på nytt.
• Frys inte flaskor som innehåller vätska.