Husqvarna QSI6112X 230V Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSI6112
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Tryck på 3
Underhåll och rengöring 4
Installation 4
Elektrisk anslutning 5
Kundservice 5
Bortskaffande av apparaten 5
PRODUKTBESKRIVNING 6
Allmän översikt 6
Tillbehör 7
Utlopp för ånga 7
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
7
Första rengöring 8
Ställa in klockan 8
Lucklås 8
Förvärm 8
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING 9
Värmeläge 9
Barnlås 10
Automatisk avstängning 11
HÄLL – RÅD OCH TIPS 11
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 12
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING 13
Sätta på/stänga av ugnen 13
Ugnsfunktioner 13
Elektronisk programmeringsenhet 14
Timerfunktion 14
Sätta i ugnstillbehören 14
Matlagningstermometer 15
Temperaturdisplay 16
Kylfläkt 16
Funktionslås 16
UGN – RÅD OCH TIPS 16
Bakning 16
Bakningstabeller 17
Stekning 18
Stektabeller 19
Min grill 20
Upptining 20
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 21
Väggar med katalytisk emalj 21
Ugnsstegar 21
Borttagning och rengöring av luckglasen
22
Ugnslampa 22
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 23
INSTALLATION 24
Tekniska data 25
Nivåjustering 25
Tippskydd 25
Elektrisk installation 26
MILJÖSKYDD 26
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före installation:
2 Innehåll
För din egen säkerhet och för maskinens säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller an-
nan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används. Det
finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Tryck på
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Produkten får inte användas kommersiellt
eller industriellt. Detta för att förhindra fysisk skada på person eller skada på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Lägg inte
metallföremål som bestick eller kokkärlslock på ytorna eftersom de kan bli heta.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten. Det finns risk för explosion eller brand.
Använd inte kokzonerna utan eller med tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsaka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl faller på den.
Säkerhetsinformation
3
Placera inte heta kokkärl i närheten av kontrollpanelen eftersom värmen kan skada pro-
dukten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på produk-
tens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten kan repa häl-
lens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrymmet under ugnen. Förvara enbart värmebeständi-
ga föremål där ( i förekommande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sitter på översidan bakre del (i förekommande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten ur eluttaget. Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme (t.ex. tunn metallväv eller värmeledare med metal-
löverdrag) under kokkärlen. Överdriven värmereflexion kan skada hällen.
Om du har en inopererad pacemaker måste du hålla överkroppen minst 30 cm från in-
duktionskokzonen när den är påslagen.
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns risk
att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ugnens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung.
Stäng av apparaten, avaktivera och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Var försiktig när du byter ugnslampan. Det finns risk för stöt. Låt produkten svalna. Det
finns risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig tekniker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
4 Säkerhetsinformation
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte apparaten till
nätet om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Dra aldrig produkten i handtaget.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation (i förekommande
fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkringar av skruv-
typ tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste placeras så att de inte kan tas bort utan verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra eller kom-
ma nära den varma luckan på produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på maskinen. Kontakta ett auk-
toriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska skador:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Risk
för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
5
4
3
2
1
2
3 4 5 6 7 2
8
9
11
10
12
13
14
1
1 Strömindikator
2 Kontrollvred för hällen
3 Kontrollvred för ugnens funktioner
4 Elektronisk programmeringsenhet
5 Induktionshäll
6 Temperaturvred
7 Temperaturdisplay
8 Värmeelement
9 Ugnslampa
10 Uttag för matlagningstermometer
11 Fläkt
12 Undervärme
13 Ugnsstegar
14 Falsnivåer
6 Produktbeskrivning
Beskrivning av hällen
140 mm
140 mm
180 mm
210 mm
1 2 3
456
1 Induktionskokzon 1 350 W, med effekt
2 500 W
2 Ångutlopp
3 Induktionskokzon 1 700 W, med effekt
2 800 W
4 Induktionskokzon 1 350 W, med effekt
2 500 W
5 Display
6 Induktionskokzon 2 100 W, med effekt
3 100 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Proffsplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Förvaringslåda (i förekommande fall)
Under ugnen finns en förvaringslåda.
VARNING
Denna låda kan bli het när produkten används.
Utlopp för ånga
Ångan från ugnen kommer ut genom öppningen i bakre vänstra hörnet på hällen (se Be-
skrivning av produkten i bruksanvisningen för hällen).
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Innan maskinen används första gången
7
Avlägsna allt förpackningsmaterial som finns både inuti och utanpå ugnen innan produkten
används. Ta inte bort typskylten.
FÖRSIKTIGHET
Håll alltid i mitten av handtaget för att öppna ugnsluckan.
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte slipande rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar klockans indikering automa-
tiskt. Fortsätt till steg 2.
1. Om du vill ändra den befintliga tiden trycker du på knapparna " +" och " - " samtidigt
tills tidindikatorn blinkar.
2. Ange tiden med knapparna " +" eller " - ".
3. Efter ca 5 sekunder slutar blinkningarna och den inställda tiden visas på displayen.
När timerfunktionen är aktiverad går det inte att ändra aktuell tid.
Lucklås
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan inaktiveras vid behov
Kontrollera att ugnen inte är varm.
För spärren åt höger för att öppna luckan.
Dra ut och flytta spärren åt höger för att avakti-
vera lucklåset. Tryck in den vänstra kanten.
För att aktivera lucklåset flyttar du spärren till hö-
ger, och sedan tillbaka till utgångspunkten.
Förvärm
1. Ställ in funktion och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 1 timme.
3. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
5. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
8 Innan maskinen används första gången
Detta görs för att bränna upp resterna i hushållsapparaten. Delarna kan bli varmare än van-
ligt. När du förvärmer hushållsapparaten för första gången kan den avge lukt och rök. Detta
är normalt. Kontrollera att luftflödet är tillräckligt.
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Använd induktionskokzonerna med lämpliga kokkärl.
Värmeläge
Vrid kontrollvredet medurs för att öka värmeläget. Vrid kontrollvredet moturs för att minska
värmeläget. Vrid vredet till 0 för att stänga av.
Visningar av värmelägen
På displayen visas vilka funktioner som är aktiva
Display Beskrivning
Kokzonen är avstängd
-
Kokzonen är på
Elektrisk effekt
Ett fel har uppstått
En kokzon är fortfarande varm (restvärme)
Barnlåset är aktiverat
Olämpligt eller för litet kokkärl eller inget kokkärl på kokzonen
Automatisk avstängning är aktiverad
Varmhållning
Automax
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
VARNING
Risk för brännskador på grund av restvärme!
Slå på/av effektfunktionen
Effektfunktionen förser induktionskokzonerna med mer effekt, till exempel för att snabbt
koka upp en stor mängd vatten För att slå på effektfunktionen vrider du kokzonsvredet åt
höger tills
visas i displayen Vrid vredet moturs för att stänga av funktionen.
Häll – daglig användning
9
Automax
Du kan uppnå önskat värmeläge snabbare om du
aktiverar funktionen Automax. Funktionen ställer
in högsta värme under en viss tid (se bilden) och
sänker sedan värmen till valt läge.
För att starta funktionen Automax för en kokzon:
1. Vrid kokzonsvredet åt höger tills du ser
i
displayen.
2. Ställ genast in önskat värmeläge.
Stoppa funktionen genom att ändra värmeläge.
Effektreglering
Effektregleringen delar upp effekten mellan två
kokzoner parvis (se figur). Effektfunktionen ökar
effekten till den högsta nivån för en kokzon i pa-
ret och minskar automatiskt effektnivån för den
andra kokzonen. Displayen för den reducerade
kokzonen växlar.
Barnlås
Barnlåset förhindrar att produkten oavsiktligt slås på. Barnlåset är inbyggt i hällens kon-
trollvred. Funktionen inaktiverar inte strömförsörjningen till produkten.
För att aktivera/inaktivera barnlåset:
Vrid de båda yttre vreden moturs samtidigt. visas på hällens display.
För att aktivera kokzoner när barnlåset är aktiverat:
1. Vrid de båda yttre vreden moturs samtidigt. Håll vreden i detta läge under några se-
kunder.
2. Vrid det kokzonsvred som du vill aktivera medurs till önskat läge.
Låsa upp produkten:
1. Vrid de båda yttre vreden moturs samtidigt.
2. Inom 10 sekunder vrider du sedan ett av de yttre vreden moturs igen.
Du kan nu använda produkten som vanligt.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
0
123456789
10 Häll – daglig användning
Automatisk avstängning
Funktionen stänger av hällen automatiskt om:
Alla kokzoner är avstängda
.
Om ett värmeläge inte ställs in efter att hällen har satts på.
hällen blir för het (t.ex. om ett kokkärl kokar torrt). Innan du använder hällen igen måste
kokzonen kallna.
du använder ett olämpligt kokkärl.
tänds i displayen och efter 2 minuter stängs kok-
zonen av automatiskt.
du inte stänger av en kokzon eller ändrar värmeläget. Efter en stund tänds
och hällen
stängs av. Se tabellen.
Automatiska avstängningstider
Värmeläge
- - -
Stängs av efter
6 timmar 5 timmar 4 timmar 1,5 timmar
HÄLL – RÅD OCH TIPS
Kokkärl för induktionskokzoner
Vid matlagning med induktion genereras värme nästan omedelbart i kokkärlet av ett kraf-
tigt elektromagnetiskt fält.
Kokkärlets material
Lämpliga: gjutjärn, stål, emaljerat stål, rostfritt stål, botten med flera lager (märkt som
lämpligt av tillverkaren).
Olämpliga: aluminium, koppar, mässing, glas, keramik, porslin.
Kokkärl är lämpliga för en induktionshäll om:
Lite vatten mycket snabbt kokar upp på en kokzon som är inställd på det högsta värmelä-
get.
En magnet fastnar på botten är kärlet.
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan som möjligt.
Kokkärlets mått: Induktionskokzonerna anpassar sig automatiskt till storleken på kokkär-
lets botten upp till en viss gräns. Den magnetiska delen av kokkärlets botten måste dock ha
en minsta diameter på cirka 3/4 av kokzonens storlek.
Ljud under användning
Om du hör
knackande ljud: Är kokkärlet tillverkat av olika material ("sandwichkonstruktion").
vinande ljud: Använder du en eller flera kokzoner med höga effektnivåer och kokkärlet är
tillverkat av olika material ("sandwichkonstruktion").
surrande ljud: Använder du höga effektnivåer.
klickande ljud: Beror detta på elektriska omkopplingar.
Visslande, surrande ljud: Beror detta på att fläkten är i drift.
Dessa ljud är normala och innebär inte att något är fel.
Häll – råd och tips
11
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på den.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
meläge
Använd för: Tid Tips
1
Varmhållning av tillagad mat enligt
önske-
mål
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smälta: smör, choklad,
gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten för 750
gram potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
enligt
önske-
mål
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek) fritera pommes fri-
tes
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken påverkar inte produktens funktion.
12 Häll – underhåll och rengöring
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast, plastfolie och mat med socker. Smutsen kan skada
produkten om du inte gör detta. Använd en speciell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt sval:kalkavlagringsringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska missfärgningar. Använd ett speciellt rengöringsme-
del för glaskeramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite rengöringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en ren duk.
Rengör produktens framsida med en mjuk trasa och en lösning av varmt vatten och lite
diskmedel.
För framsidor av metall, använd lite rengöringsmedel för rostfritt stål.
Använd inte skurmedel eller skursvampar.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvredet
till läget Av.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Varmluft För ugnsbakning på upp till två nivåer samtidigt. Sänk ugn-
stemperaturerna (20–40 °C) jämfört med vid Över-under-
värme. Även för att torka livsmedel.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Bakning med varmluft För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer in-
tensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/
undervärme.
Gratinering För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
Drying För att torka livsmedel.
Ugn – daglig användning 13
Ugnsfunktioner Tillämpning
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Lampa Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Lås För att låsa ugnsfunktioner.
Elektronisk programmeringsenhet
1 Kontrollampa för signalur
2 Kontrollampa för matlagningstermometern
3 Tidvisning
4 Klockindikator
5 Knapp "+"
6 Knapp "-"
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens bak-
sida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugnsnivå-
erna.
1 2 3
56
4
14 Ugn – daglig användning
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en säker-
hetsåtgärd för ugnstillbehören.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när köttstycken tillagas. När köttet upp-
når inställd temperatur stängs ugnen av automatiskt.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen
Innertemperaturen (se tabellen Matlagningstermometer)
Använd endast matlagningstermometern som medföljer eller originalreservdelar.
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador föreligger! Var försiktig när du av-
lägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
1. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
2. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
3. Använd " +" / " -" för att ställa in önskad innertemperatur. Du kan ställa in temperatu-
ren mellan 30 °C och 99 °C
Se rekommenderade värden i tabellen.
4. Använd vridreglagen för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur
5. När köttet uppnår den inställda innertemperaturen stängs ugnen av automatiskt.
6. Avlägsna matlagningstermometern.
Ugn – daglig användning 15
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
Temperaturdisplay
Temperaturindikatorn (se "Produktbeskrivning") tänds när ugnen värms upp Den släcks när
ugnen uppnår rätt temperatur Indikatorn tänds och släcks sedan omväxlande för att indike-
ra att temperaturen upprätthålls
Kylfläkt
När produkten är på, slås fläkten på automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om du
stänger av produkten stannar kylfläkten.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden för ugnsfunktionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen . Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
UGN – RÅD OCH TIPS
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (speci-
ellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför till-
agning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
16 Ugn – råd och tips
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperaturin-
ställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakningstabeller
Mjuka kakor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Fruktkakor 150–170 1 140-150 1 70-80
Sockerkaka 160-180 1 150-160 1 45-60
Muffins 220-225 3 160–170 1+4 10-20
Kakor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Rulltårta 225-250 3 200 3 6-10
Ugn – råd och tips 17
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Bakverk inne-
hållande smör,
mjöl, socker
(ägg)
170-180 3 150-160 1+4 20-30
Kex/skorpor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Mördegskakor 170-180 3 150-160 1+4 10-15
Pepparkakor 190-200 3 170-190 1+4 8-12
Smördegskakor 180-200 3 160-180 1+4 20-30
Bröd
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Formbröd 190-210 1 170-190 2 30-40
Limpa 175-225 2 180-190 1+4 35-45
Tekaka 220-225 3 180-190 1+4 12-18
Franskbröd
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Bullar 225-250 2 180-190 1+4 7-10
Längder /
kransar
180-200 2 170-180 3 20-30
Ugnsrätter
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Temperatur
o
C
Ugnsnivå
Potatisgratäng 200 1 180-190 1 45-50
Ugnspannkaka 200-225 2 180-190 3 20-35
Pizza 210-220 1 180- 200 1+4 16-20
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
18 Ugn – råd och tips
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Stektabeller
Nötkött
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Rostbiff, röd 125 2 120 2 50-55 55-75
Rostbiff, medium 125 2 120 2 55-60 75-85
Rostbiff, genom-
stekt
125 2 120 2 70-75 100-130
Fläsk
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Skinkstek 170 2 160 2 80 90-105
Fläskkarré 170 2 160 2 85 105
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 165 1+4 - 90
Köttfärslimpa 170 2 160 2 75-80 60-70
Kalvkött/Lamm
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kalv-/lammstek,
medium
170 2 160 2 70 90
Kalv-/lammstek,
genomstekt
170 1 160 2 75 105
Fågel
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kyckling, unghö-
na
190 2 180 2 85 50-60
Kyckling/kalkon-
filé
220 3 200 2 75 35-50
Ugn – råd och tips 19
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kalkon, unghöna
eller halv
170 1 160 2 90 45-55
Anka 160 2 150 2 40-55
Gås 160 1-2 150 2 40-55
Fisk
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsnivå Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell. 200-250 g 200 3 190 3 20-25
Gädda-abborre,
ca 1 kg
220 3 200 3 25-30
Hel fisk 200 2 190 3 65 30-35
Hel lax, ca 1 kg 210 2 200 3 58 20-25
Lågtemperaturstekning
Typ av maträtt Vikt
g
temperatur
o
C
Ugnsnivå Minuter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200-300 120 3 20-30
Min grill
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Upptining
Tag ur livsmedlet ur förpackningen och lägg det på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med ett fat eller en skål. Detta kan förlänga upptiningstiden mycket.
Placera ugnsgallret på första nivån nerifrån.
20 Ugn – råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Husqvarna QSI6112X 230V Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för