AEG BE2000001M Användarmanual

Typ
Användarmanual
BE2000001 SV Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
7. TILLVALSFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
8. RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
9. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
10. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna få felfritt
resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare – funktioner som du inte
skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att få
ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.aeg.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.aeg.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
2
www.aeg.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren kan inte hål-
las ansvarig för personskador eller skador på egendom
som orsakats av felaktig installation eller användning.
Förvara alltid instruktionerna tillsammans med produk-
ten för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invalidi-
tet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk el-
ler mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och
kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person
som är ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att
du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eld-
fasta formar.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
SVENSKA 3
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin
tur kan leda till att glaset spricker.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre de-
len fort från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i om-
vänd ordning.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna all paketering.
Installera och använd inte produkten
om den är skadad.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försik-
tig när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installe-
rats under och bredvid stadiga skåp-
eller bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
•Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta
service eller en elektriker för att ersät-
ta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med produktens lucka, speciellt inte
när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och iso-
lerade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
först vid slutet av installationen. Kon-
trollera att stickkontakten är åtkomlig
efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om väggut-
taget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbryta-
re och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan kopp-
la från produkten från nätet vid alla
poler. Kontaktöppningen på isola-
tionsenheten måste vara minst 3 mm
bred.
4
www.aeg.com
2.2 Använd
VARNING
Risk för skador, brännskador eller
elstötar eller explosion förelig-
ger.
Använd denna produkt i en hushålls-
miljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn un-
der användning.
Stäng av produkten efter varje an-
vändningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som inne-
håller alkohol kan producera en bland-
ning av luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med lät-
tantändliga produkter i, nära eller på
produkten.
VARNING
Risk för skador på produkten fö-
religger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
– Sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens botten.
- Lägg inte aluminiumfolie direkt på
produktens botten.
- Ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
- Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen
är klar.
- Var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig,
mjuk trasa. Använd bara neutrala ren-
göringsmedel. Använd inte produkter
med slipeffekt, skursvampar, lösnings-
medel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts ren-
göringsmedel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlam-
pa som används för den här produk-
ten är endast avsedd för hushållspro-
dukter. Får ej användas för belysning i
hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
SVENSKA 5
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
3. PRODUKTBESKRIVNING
4 52 31
12
5
4
3
2
1
6
7
9
10
8
11
1
Kontrollpanelen
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Kontrollampa/symbol för ström
4
Temperaturvred
5
Kontrollampa/symbol/indikator för
temperatur
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Fläkt
9
Bakre väggens värmeelement
10
Undervärme
11
Ugnsstege, löstagbar
12
Ugnsnivåer
3.1 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Form
För bakning och stekning eller som fet-
tuppsamlingsfat.
6
www.aeg.com
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och ren-
göring".
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid kontrollvredet för ugnsfunktio-
ner för att välja en ugnsfunktion.
2.
Vrid temperaturvredet för att ställa
in en temperatur.
3.
För att stänga av produkten, vrid
kontrollvreden för ugnsfunktioner
och temperatur till av-läget.
Vredsymbol, indikator eller
lampa (beror på modellen - se
produktbeskrivningen):
Indikatorn tänds när ugnen
värms upp.
Kontrollampan tänds när pro-
dukten är igång.
Symbolen visar om kontrollvre-
det styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller tempe-
raturen.
5.2 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Belysning För att aktivera lampan utan en tillagningsfunk-
tion.
Varmluft För ugnsbakning på 3 nivåer samtidigt och för
att torka mat. Ställ in temperaturen på 20–40 °C
lägre än för Över/Undervärme.
Pizza/Paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som krä-
ver mer intensiv bryning och som ska ha knap-
rig botten. Ställ in temperaturen på 20–40 °C
lägre än för Över/Undervärme.
Över/Undervärme Baka och steka på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skor-
partade bottnar och för att bevara maten.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Min grill För att grilla tunna matvaror och rosta.
Max grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning.
SVENSKA 7
Ugnsfunktioner Tillämpning
Varmluftsgrillning För stekning av större stycken kött eller fågel
på en ugnsnivå. Även för att gratinera och bry-
na.
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Sätta in ugnstillbehören
Den djupa formen och gallret har sido-
kanter. Dessa kanter och formen av styr-
skenorna är en specialanordning för att
förhindra att kokkärlen glider.
Sätta in gallret och den djupa formen
tillsammans
Lägg gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
7. TILLVALSFUNKTIONER
7.1 Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla produktens ytor
svala. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8
www.aeg.com
8. RÅD OCH TIPS
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
8.1 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kok-
tider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du,
vid längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under bak-
ningen.
8.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningsti-
den. Du kan inte minska
gräddningstiden ge-
nom att höja tempera-
turen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket
vätska i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en korta-
re gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningsti-
den är för kort.
Ställ in en lägre ugn-
stemperatur och en läng-
re gräddningstid.
SVENSKA 9
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir ojämnt brun.
Degen är ojämnt förde-
lad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
8.3 Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Tysk ringkaka/
franskt brio-
chebröd
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Madeirakaka/
fruktkaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Fatless
sponge cake/
lätt sockerka-
ka utan fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless
sponge cake/
lätt sockerka-
ka utan fett
Över/Under-
värme
2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170 - 180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
äppelpaj (2
formar Ø 20
cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie /
äppelpaj (2
formar Ø 20
cm, diagonalt
placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Under-
värme
1 170 - 190 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
10
www.aeg.com
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Vetefläta/
krans
Över/Under-
värme
3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd Över/Under-
värme
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (råg-
bröd):
1.
Första de-
len av
grädd-
ningen.
2.
Andra de-
len av
grädd-
ningen.
Över/Under-
värme
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Petit-chouer/
bakelser
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta Över/Under-
värme
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd
med strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/
sockerkringlor
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
3 170 35 - 55
Fruktkaka av
mördeg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyll-
ning (t.ex.
kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Under-
värme
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd långpannan.
SVENSKA 11
Småkakor
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Mördegska-
kor
Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Varmluft 3 140 20 - 35
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Över/Under-
värme
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaks-
deg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvi-
er
Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av
jästdeg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegska-
kor
Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Under-
värme
3
170
1)
20 - 30
1)
Förvärm ugnen.
Puddingar och gratänger
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Makaroni-
pudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över/Under-
värme
1 180 - 200 25 - 40
12
www.aeg.com
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Söta pudding-
ar
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsa-
ker
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 30 - 60
1)
Förvärm ugnen
8.4 Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Falsnivå
2 falsnivåer 3 falsnivåer
Petit-chouer/
bakelser
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen.
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Falsnivå
2 falsnivåer 3 falsnivåer
Mördegska-
kor
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaks-
deg
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
SVENSKA 13
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur
(°C)
Tid (min)Falsnivå
2 falsnivåer 3 falsnivåer
Mandelbiskvi-
er
1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av
jästdeg
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegska-
kor
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Förvärm ugnen.
8.5 Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn bot-
ten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med många
ingredienser)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spe-
nat
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(pizzaliknande rätt
från Alsace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk ver-
sion av calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Förvärm ugnen
2)
Använd en långpanna.
8.6 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande
fall) eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
14
www.aeg.com
Stek magert kött i stekgrytan med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en steky-
ta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk
som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekning-
en. Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja eftervär-
men.
8.7 Stekning med Varmluftsgrillning
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Grytstek 1 - 1,5 kg
Över-/Un-
dervärme
1 230 120 - 150
Engelsk rost-
biff eller filé:
röd
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
190 - 200
1)
5 - 6
Engelsk rost-
biff eller filé:
rosa
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
180 - 190
1)
6 - 8
Engelsk rost-
biff eller filé:
välstekt
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Bog/hals/
skinkstek
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett/rev-
bensspjäll
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (la-
gad i förväg)
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
SVENSKA 15
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Lammstek
med ben/
lammstek
1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Harsadel/
harstek
med ben
upp till 1
kg
Över-/Un-
dervärme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssa-
del, hjort-
sadel
1,5 - 2 kg Över-/Un-
dervärme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg Över-/Un-
dervärme
1 180 - 200 60 - 90
1)
Förvärm ugnen
Fågel
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Bitar av få-
gel
200 - 250 g
var
Varmlufts-
grillning
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyck-
ling
400 - 500 g
var
Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling,
unghöna
1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 - 2 kg Varmlufts-
grillning
1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5 - 5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4 - 6 kg Varmlufts-
grillning
1 140 - 160 150 - 240
16
www.aeg.com
Fisk (ångkokning)
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-/Un-
dervärme
1 210 - 220 40 - 60
8.8 Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturin-
ställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugns-
lucka.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rost-
biff
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hambur-
gare
4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Oxfilé/kalvstek 4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1)
Förvärm ugnen
SVENSKA 17
8.9 Halvfabrikat
Varmluft
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15 - 25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20 - 25
Kyld pizza 2 210 - 230 13 - 25
Fryst portionspiz-
za
2 180 - 200 15 - 30
Pommes Frites,
tunn
3 200 - 220 20 - 30
Pommes Frites,
tjock
3 200 - 220 25 - 35
Croquetter 3 220 - 230 20 - 35
Riven potatis-
gräng
3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannel-
loni, kyld
2 170 - 190 35 - 45
Fryst lasagne/can-
nelloni
2 160 - 180 40 - 60
Ugnsgratinerad
ost
3 170 - 190 20 - 30
Kycklingvingar 2 190 - 210 20 - 30
Frysta färdigrätter
Typ av ma-
trätt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Fryst Pizza
Över/Under-
värme
3
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Pommes Fri-
tes
1)
(300 -
600 g)
Över/under-
värme eller
varmluftsgrill-
ning
3 200 - 220
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Baguetter
Över/Under-
värme
3
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
Fruktkaka
Över/Under-
värme
3
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
enligt tillver-
karens anvis-
ningar
1)
Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
18
www.aeg.com
8.10 Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tall-
rik eftersom det kan förlänga upptinings-
tiden.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Maträtt
Upptinings-
tid (min)
Efterupptinings-
tid (min)
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt tefat
på en stor tallrik Vänd
efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen.
Tårta, 1 400 g 60 60 -
8.11 Konservering
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för än-
damålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i
varje och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Jordgubbar/blå-
bär/hallon/mogna
krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Päron/kvitten/
plommon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
SVENSKA 19
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
8.12 Torkning – Varmluft
Använd bakplåtspapper som ett skydd
för ugnsgallren.
Stäng av apparaten efter halva tiden för
bästa resultat. Öppna produktens lucka
och låt produkten svalna. Avsluta sedan
torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (t)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Pepparfrukter 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsa-
ker
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel
som ska tor-
kas
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (t)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
9. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
Anmärkningar om rengöring:
Torka av produktens framsida med en
mjuk trasa och varmt vatten och disk-
medel.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BE2000001M Användarmanual

Typ
Användarmanual