16
SW
Matlagningstips (fortsättning)
Matlagningstips för färska grönsaker
Använd en glasskål med lock. Tillsätt 30-45 ml kallt vatten (2-3 tsk.) för 250 g om ingen
annan
vattenkvantiet rekommenderas - se tabell. Värm maten täckt under den minsta tiden -
se tabell. Fortsätt med tillagningen tills
du uppnår önskat resultat. Rör om en gång under tillagningen och en gång efter.
Tillsätt salt, kryddor och smör efter tillagningen.
Täck över under väntetiden på 3 minuter.
Tips: Skär de färska grönsakerna i lika stora delar. Ju mindre de skärs
desto snabbare lagas de till.
Alla färska grönsaker bör tillagas på full effekt (800 W). GG
UPPVÄRMNING
Du värmer upp mat på bara en bråkdel av den tid det tar för traditionella ugnar att
värma mat på.
Använd de effektnivåer och uppvärmningstider som anges i följande tabell som guide.
Tiderna i tabellen avser vätskor i rumstemperatur mellan +18 till +20°C eller en
temperatur på omkring +5 till +7°C för kyld mat.
Sortering och täckning
Undvik att värma stora delar såsom köttbitar - dessa blir gärna överkokta och torkar ut
innan mitten blir varm. Det är bättre att värma små delar.
Effektnivåer och omrörning
Vissa maträtter kan värmas med 800 W effekt medan andra bör värmas med 600 W,
450 W eller till och med 300 W.
Läs tabellerna för att få tips och vägledning. I allmänhet är det bättre att värma upp mat
med lägre effekt, om maten är känslig eller i större kvanitet om den värms väldigt
snabbt (exempelvis smulpaj)
Rör om noggrant eller vänd maten under uppvärmningen för bästa resultat. Rör om på
nytt före servering när det är möjligt.
Var speciellt försiktig när drycker eller barnmat värms upp. För att förhindra att vätskor
kokar över bör du röra om före, under och efter uppvärmningen. Låt dem stå i
mikrovågsugnen under väntetiden. Vi rekommenderar att du sätter en plastsked eller
glassticka i vätskan. Undvik att överhetta maten.
Det är lämpligt att låta tillagningen ske under något kortare tid än vad som anges och
sedan kontrollera om den behöver förlängas.
Uppvärmnings- och väntetider
När du värmer upp mat första gången är det bra att notera hur lång tid det tar för
framtida referens.
Se alltid till att uppvärmd mat är jämnvarm.
Låt maten stå under en kort tid efter uppvärmningen - så att temperaturen blir jämnt
fördelad.
Den rekommenderade väntetiden efter uppvärmning är 2-4 minuter om inget annat
rekommenderas i tabellen.
Var speciellt försiktig när drycker eller barnmat värms upp. Se även kapitlet med
säkerhetsföreskrifter.
UPPVÄRMNING AV VÄTSKA
Låt alltid maten stå i minst 20 sekunder efter det att ugnen stängts av så att
temperaturen utjämnas. Rör om under tillagningen om det behövs och rör ALLTID om
efter uppvärmning. För att förhindra fördröjd kokning och eventuella skållskador bör du
använda en plastsked eller glasstav och röra om i drycker före, under och efter
uppvärmning.
Mat Portion Tid
(min.)
Väntetid
(min.)
Instruktioner
Broccoli
250g
500g
4-4½
7½-8
3
Förbered jämnstora delar. Sortera
stjälkarna mot mitten.
Brysselkål
250g 5½-6½ 3
Tillsätt 60-75 ml (5-6 tsk.) vatten.
Morötter
250g 4½-5 3
Skär morötterna i jämnstora delar.
Blomkål
250g
500g
5-5½
8½-9
3
Förbered jämnstora delar. Skär
stora blomkålshuvuden i halvor.
Sortera stjälkarna mot mitten.
Squash
250g 3½-4 3
Skär squashen i mindre bitar.
Tillsätt 30 ml (2 tsk.) vatten eller en
klick smör. Laga till den tills den är
mjuk.
Aubergine
250g 3½-4 3
Skär auberginen i små delar och
skvätt över en tesked citronsaft.
Purjolök
250g 4½-5 3
Skär purjolöken i tjocka delar.
Svamp
125g
250g
1½-2
3-3½
3
Förberedsmå hela svampar eller
dela dem. Tillsätt inte vatten.
Skvätt över citronsaft. Krydda med
salt och peppar. Häll av före
servering.
Lök
250g 5½-6 3
Skär löken i skivor eller halvor.
Tillsätt endast 15 ml (1 tsk) kallt
vatten.
Spansk peppar
250g 4½-5 3
Skär pepparn i små bitar.
Potatis
250g
500g
4-5
7½-8½
3
Väg den skalade potatisen och
skär den i lika stora halvor eller
delar.
Kålrötter
250g 5-5½ 3
Skär kålroten i små kuber.
ty_^z~UGGwGX]GG{SGvG\SGYWW[GG[aYYGwt