Kött (alla typer): lägg i plastpåsar och pla-
cera på glashyllan ovanför grönsakslådan.
Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på det-
ta sätt i högst två dygn.
Tillagad mat och kalla rätter: dessa bör
täckas över och kan placeras på valfri hyl-
la.
Frukt och grönsaker: skölj av och rengör
noga och lägg i den speciella grönsakslå-
dan (eller lådorna i förekommande fall).
Plastdelarna i kylen kan missfärgas om de
kommer i kontakt med citronjuice. Citrus-
frukter bör därför förvaras i separata be-
hållare.
Smör och ost: dessa produkter bör läg-
gas i särskilda, lufttäta behållare eller för-
packas i aluminiumfolie eller plastpåsar för
att evakuera så mycket luft som möjligt.
Mjölkflaskor: dessa bör ha kapsyl och för-
varas lämpligen i dörrens flaskställ.
Bananer, potatis och lökar som inte är för-
packade bör inte förvaras i kylskåpet.
4.4 Tips om temperaturen i
kylskåpet
• En lämplig temperatur i kylen är cirka
+5 °C. Det är normalt att temperaturen
är högre längst upp i kylen och lägre i
den nedre delen. Om temperaturregla-
get är inställt på en låg temperatur, och
rumstemperaturen är hög eller kylen är
full med matvaror, kommer kompres-
sorn att arbeta under en längre period.
Detta resulterar i en lägre temperatur i
den nedre delen av kylen på grund av
kalluften som sjunker nedåt. Detta kan i
sin tur medföra att mat med hög vat-
tenhalt börjar frysa. Ställ in en högre
temperatur om det blir för kallt.
Placera inte några hyllor mot vat-
tentömningshålet. Detta kan leda
till för låga temperaturer.
• Om du vill kontrollera temperaturen hos
livsmedel som förvaras i kylskåpet, pla-
cera ett glas vatten centralt i kylskåpet
och ställ en riktig termometer med en
noggrannhet på +/– 1 °C i det. Efter 6
timmar kan temperaturen kontrolleras.
Mätningen ska utföras under konstanta
förhållanden (dvs. utan att ändra inne-
hållet i kylen).
4.5 Tips om infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper
dig att använda infrysningsfunktionen på
bästa sätt:
• Den maximala mängd mat som kan fry-
sas in på 24 timmar anges på typskyl-
ten.
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Yt-
terligare mat som skall frysas in bör inte
läggas in under denna period.
• Frys endast in färska och rengjorda
matvaror av hög kvalitet.
• Dela upp maten i små portioner för en
snabbare och fullständig infrysning. Se-
dan kan du dessutom plocka ut och
tina endast den mängd du behöver.
• Slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg
den i plastpåsar, och se till att förpack-
ningarna är lufttäta.
• Låt inte färsk, ej infryst mat komma i
kontakt med redan infryst mat, detta för
att temperaturen inte skall öka i den in-
frysta maten.
• Magra matvaror håller bättre och längre
än feta. Salt förkortar matens lagrings-
tid.
• Isglass kan, om den konsumeras direkt
från frysfacket, orsaka frysskador på
huden.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för
infrysning på varje separat förpackning
så att du kan hålla reda på förvaringsti-
derna.
4.6 Tips om förvaring av fryst
mat
Observera följande för att utnyttja produk-
tens prestanda på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta
matvaror har förvarats på rätt sätt av
återförsäljaren.
• Transportera frysta matvaror från affä-
ren till frysen så snabbt som möjligt.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den
inte stå öppen längre tid än absolut
nödvändigt.
• När fryst mat tinas upp försämras den
snabbt och får inte frysas in på nytt.
• Överskrid inte den förvaringsperiod som
anges av matvarans tillverkare.
SVENSKA 27