Whirlpool AKZM 6610/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV83
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.whirlpool.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd
används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV84
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
r att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV85
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV86
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10–15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Viktigt! Under självrengöring går det inte att öppna ugnsluckan. Vänta tills den automatiskt låses upp (se avsnittet
”Rengöringscykel på ugn med pyrolysfunktion”).
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV87
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig mikrofibertrasa.
Torka av ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT! använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
SV88
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
SV89
OBS:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40 W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
SV90
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (får inte avlägsnas)
5. Lampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiförbrukningen.
- När tillagningen är klar och ugnen har stängts av kan kylfläkten fortsätta gå en stund.
- Om du öppnar ugnsluckan under tillagning inaktiveras värmeelementen.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: Kan användas för grillning eller som underlag för grytor, pajformar och andra ugnsfasta
kokkärl.
B. LÅNGPANNA: Kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller användas som långpanna för
tillagning av kött, fisk, grönsaker, focaccia osv.
C. SKJUTBARA LEDSTYCKEN: För att underlätta isättning och uttagning av tillbehör.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Andra tillbehör kan köpas separat. Vänd dig till vår kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Figur A Figur B Figur C
SV91
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med upphöjningen ”A” riktad uppåt (fig. 1).
2. Andra tillbehör som långpanna och bakplåt ska föras in med upphöjningen på den raka delen ”B”
riktad uppåt (fig. 2).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERINGSFUNKTION
1. FUNKTIONSRATT: Slå på/stäng av ugnen och välj funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: Navigera på menyn och reglera inställda värden
OBS: De två rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem ska du trycka lätt på dem.
3. KNAPP : Gå tillbaka till föregående display
4. KNAPP : Välj och bekräfta inställningar
FUNKTIONSLISTA
Starta ugnen genom att vrida funktionsratten till valfritt läge. Funktionerna och deras undermenyer visas
på displayen.
Undermenyerna visas och kan väljas när ratten ställs in på någon av funktionerna GRILL (grill), SPECIALS
(special), SETTINGS (inställningar), BREAD/PIZZA (bröd/pizza) och AUTOMATIC OVEN CLEANING
(automatisk ugnsrengöring).
OBS: En lista och beskrivningar av funktionerna finns i tabellen på sidan 96.
BESKRIVNING AV DISPLAY
A. Visar de värmeelement som används med de olika funktionerna
B. Symboler för tidsinställning: timer, tillagningstid, koksluttid, klockslag
C. Information om vald funktion
D. Automatisk BREAD/PIZZA-funktion (bröd/pizza) vald
E. Indikation om låst ugnslucka under automatisk rengöring (pyrolys)
F. Ugnstemperatur
G. Pyrolysrengöringsfunktion (finns inte på denna modell)
H. Bryning
I. Specialfunktioner: upptining, varmhållning, jäsning, eko-varmluft
STARTA UGNEN – STÄLLA IN SPRÅK
När du startar ugnen första gången visar displayen: ENGLISH
Vrid navigationsratten till önskat språk och tryck på knappen för att bekräfta.
Fig. 1 Fig. 2
A
B C D
E
I H G F
SV92
INSTÄLLNING AV KLOCKA
När språket har angetts måste klockan ställas in. På displayen blinkar de två siffrorna för timmar.
1. Vrid navigationsratten till korrekt timme.
2. Tryck på knappen för att bekräfta. De två minutsiffrorna blinkar på displayen.
3. Vrid navigationsratten till korrekt minut.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
För att ändra klockslag, till exempel efter ett strömavbrott, se nästa avsnitt (SETTINGS (inställningar)).
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Vrid funktionsratten till önskad funktion. Tillagningsinställningarna visas på displayen.
2. Tryck på om du vill använda de förinställda värdena. För att ändra dem, följ anvisningarna nedan.
INSTÄLLNING AV GRILLTEMPERATUR/EFFEKT
Reglera temperatur eller effekt på grillen så här:
1. Vrid navigationsratten till önskat värde.
2. Tryck på knappen för att bekräfta.
FAST PREHEATING (snabbuppvärmning)
1. Välj funktionen för snabbuppvärmning genom att vrida funktionsratten till symbolen .
2. Bekräfta med knappen . Inställningarna visas på displayen.
3. Tryck på om du vill använda den inställda temperaturen. För att ändra, följ anvisningarna i
föregående avsnitt. På displayen visas texten PRE. När den inställda temperaturen har nåtts visas
gradantalet (t.ex. 200 °C) på displayen och en ljudsignal hörs. Efter föruppvärmingsfasen övergår
ugnen automatiskt till funktion med över-/undervärme .
Då kan du ställa in maträtten och påbörja tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid funktionsratten och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Med denna funktion kan tillagningen ske under en angiven tidsperiod, mellan 1 minut och maximal tid för
den valda funktionen. Därefter stängs ugnen av automatiskt.
1. Efter att du bekräftat temperaturen blinkar symbolen .
2. Vrid navigationsratten tills du ser önskad tillagningstid.
3. Bekräfta genom att trycka på knappen .
Valet bekräftas automatiskt tio sekunder efter den senaste åtgärden.
SV93
INSTÄLLNING AV AVSTÄNGNINGSTID/FÖRDRÖJD START
VIKTIGT: Denna inställning kan inte användas tillsammans med följande funktioner: FAST
PREHEATING (snabbuppvärmning), BREAD/PIZZA (bröd/pizza).
OBS: Med denna inställning uppnås inställd temperatur gradvis. Därför förlängs tillagningstiderna
något i jämförelse med de som anges i tabellen.
Koksluttiden kan ställas in genom att fördröja påslagningen av ugnen till högst 23 timmar och 59 minuter
från nuvarande klockslag. Detta kan göras endast när du har ställt in tillagningstiden.
När du har ställt in tillagningstiden visas koksluttiden på displayen (t.ex. 15:45) och symbolen blinkar.
Gör så här om du vill fördröja koksluttiden och därmed fördröja påslagningstiden:
1. Vrid navigationsratten till den tid då maten ska vara klar (t.ex. 16:00).
2. Bekräfta genom att trycka på knappen . De två prickarna vid koksluttiden blinkar för att visa att
inställningen är korrekt.
3. Programstarten fördröjs så att maten är klar den förinställda tiden.
Du kan när som helst ändra inställda värden (temperatur, grilleffekt, tillagningstid) med hjälp av
knappen för att gå bakåt, med navigationsratten för att ändra värdena och med knappen för
att bekräfta.
TIMER
Denna funktion kan användas endast när ugnen är avstängd och är användbar om du vill bevaka
tillagningstiden för exempelvis pasta. Timern kan ställas in på högst 23 timmar och 59 minuter.
1. Sätt funktionsratten på 0 och vrid navigationsratten till önskad tid.
2. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har passerat visas ”END” på
displayen och en ljudsignal hörs. Stäng av ljudsignalen genom att trycka på knappen (på displayen
visas nuvarande klockslag).
KNAPPSPÄRR
Med denna funktion kan du spärra knappar och rattar på kontrollpanelen.
Tryck samtidigt på knapparna och i minst 3 sekunder för att aktivera knappspärren. När funktionen är
aktiverad är knapparnas funktioner spärrade och en nyckelsymbol visas på displayen. Denna funktion kan
även aktiveras under tillagning. Stäng av funktionen genom att upprepa stegen ovan. När knappspärren
är aktiverad kan du stänga av ugnen genom att vrida ratten till 0 (noll). Då måste emellertid den tidigare
funktionen ställas in på nytt.
VAL AV SPECIALFUNKTIONER
Om du placerar funktionsrattens markör i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny med fyra
specialfunktioner.
Bläddra bland funktionerna, välj och starta funktioner så här:
1. Vrid funktionsratten till symbolen : På displayen visas texten ”DEFROST” (upptining) och
motsvarande symbol.
2. Vrid navigationsratten för att rulla igenom funktionslistan. DEFROST (upptining), KEEP WARM
(varmhållning), RISING (jäsning), ECO FORCED AIR (eko-varmluft).
3. Tryck på knappen för att bekräfta.
SV94
BRYNING
Mot slutet av tillagningstiden visas möjlighet att bryna maträtten, beroende på inställd funktion.
Funktionen kan användas endast när du har ställt in tillagningstid.
Mot slutet av tillagningstiden visas följande på displayen: ”PRESS TO BROWN” (tryck på för att bryna).
Tryck på knappen för att bryna i fem minuter. Funktionen kan väljas högst två gånger i följd.
VAL AV FUNKTIONEN BRÖD/PIZZA
Vrid funktionsratten till symbolen för att se en undermeny med två automatiska funktioner för bröd
och pizza.
Bröd
1. Vrid funktionsratten till symbolen . På displayen visas ”BREAD” (bröd) och AUTO.
2. Tryck på knappen för att välja funktionen.
3. Vrid navigationsratten för att ställa in önskad temperatur (mellan 180 och 220 °C) och bekräfta med
knappen .
4. Vrid navigationsratten för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta
tillagningen.
Pizza
1. Vrid funktionsratten till symbolen . På displayen visas ”BREAD” (bröd). Gör så här för att välja
funktionen PIZZA:
2. Vrid navigationsratten. På displayen visas ”PIZZA.
3. Tryck på knappen för att välja funktionen.
4. Vrid navigationsratten för att ställa in önskad temperatur (mellan 220 och 250 °C) och bekräfta med
knappen .
5. Vrid navigationsratten för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta
tillagningen.
INSTÄLLNING
Om du vrider funktionsratten till symbolen ser du en undermeny med fem displayinställningar.
Språk
1. Vrid navigationsratten tills du ser ”LANGUAGE” (språk).
2. Tryck på knappen för att aktivera inställningen.
3. Vrid navigationsratten till önskat språk och tryck på knappen för att bekräfta.
Klocka
Vrid navigationsratten tills du ser ”CLOCK” (klocka). För att ändra klockslag, se föregående avsnitt
(INSTÄLLNING AV KLOCKA).
Eko
Med ECO-läget aktiverat (ON) minskas ljusstyrkan på displayen som visar klockan när ugnen har varit
i standbyläge i tre minuter. Tryck på en knapp eller vrid på en ratt för att åter visa informationen på
displayen.
1. Vrid navigationsratten tills du ser ”ECO”.
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningen (ON/OFF).
3. Vrid navigationsratten för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
4. När ECO-läget är aktiverat vid tillagning släcks ugnslampan efter en minut och tänds igen när du rör
ugnens reglage.
SV95
Ljudsignal
Gör så här för att aktivera eller inaktivera ljudsignalen:
1. Vrid navigationsratten tills du ser ”SOUND” (ljud).
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningen (ON/OFF).
3. Vrid navigationsratten för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
Ljusstyrka
Gör så här för att ändra ljusstyrkan på displayen:
1. Vrid navigationsratten tills du ser ”BRIGHTNESS” (ljusstyrka).
2. Tryck på knappen . Siffran 1 visas på displayen.
3. Vrid navigationsratten för att öka eller minska ljusstyrkan och bekräfta med knappen .
SV96
TABELL MED FUNKTIONSBESKRIVNINGAR
FUNKTIONSRATT
OFF
(avstängning)
För att avsluta tillagningen och stänga av ugnen.
LAMP
(ugnslampa)
För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIALS (special)
DEFROST
(upptining)
För att påskynda upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta
ugnsfalsen. Låt maten ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir
torr.
KEEP WARM
(varmhåll-
ning)
För att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t.ex. kött, friterade rättert,
pajer). Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Funktionen kan inte
aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 65 °C.
RISING
(jäsning)
För optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsningens kvalitet
kan funktionen inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 40 °C.
Placera degen på den 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
ECO FORCED
AIR (eko-
varmluft)
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på samma fals. Denna
funktion använder icke-kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar att maten
blir torr. När ECO-funktionen är aktiverad släcks ugnslampan under
tillagningen och kan tändas tillfälligt med bekräftelseknappen. För att minska
energiförbrukningen bör luckan inte öppnas under tillagningens gång. Du
rekommenderas att använda den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma
ugnen.
CONVENTIONAL
(statisk)
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en enda fals.
Använd den 3:e ugnsfalsen. För tillagning av pizza, matpajer samt dessertpajer
med våt fyllning, använd den 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma
ugnen.
CONVECTION
BAKE (över/
under & fläkt)
Använd denna funktion när du ska tillaga kött eller paj med våt fyllning på en
enda fals. Använd den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
FORCED AIR
(varmluft)
Använd denna funktion när du vill tillaga flera maträtter som kräver samma
temperatur (t ex: fisk, grönsaker, mjuka kakor) på upp till tre ugnsfalsar
samtidigt. Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risk att de drar åt
sig arom från varandra. Använd den 2:a ugnsfalsen när du endast använder en
nivå, 1:a och 4:e ugnsfalsen när du tillagar på två nivåer, och 1:a, 3:e och 5:e
ugnsfalsen när du använder tre nivåer. Du behöver inte förvärma ugnen.
MAXI COOKING
(skrymmande)
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller 3:e falsen
beroende på köttstyckets storlek. Du behöver inte förvärma ugnen. Vänd gärna
köttet under tillagningstiden för att få jämnare stekyta. Ös köttet då och då för
att undvika att det blir torrt.
SV97
GRILL
För att grilla kött, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och rosta bröd.
Placera maten på den 4:e eller 5:e ugnsfalsen. Placera en långpanna under
gallret när du grillar kött för att fånga upp köttsaften. Placera den på den 3:e
eller 4:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte
förvärma ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
TURBO GRILL
För att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera maten på de
mittersta falsarna. Placera en långpanna under för att fånga upp köttsaften.
Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten.
Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under
tillagningen. Med denna funktion kan du använda det roterande grillspettet,
om du har detta tillbehör.
SETTINGS
(inställningar)
För att ändra displayens inställningar (språk, klocka, ljusstyrka på displayen,
volym på ljudsignal, energibesparing).
BREAD/PIZZA
(bröd/pizza)
För att baka olika typer av bröd och pizza. Denna funktion har två program
med fördefinierade inställningar. Ange önskad temperatur och tid, så sker
tillagningen automatiskt. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen efter att du har
förvärmt ugnen.
FAST
PREHEATING
(snabbupp-
värmning)
För att snabbuppvärma ugnen. Efter föruppvärmingsfasen övergår ugnen
automatiskt till funktion med över-/undervärme. Om du vill ställa in en annan
tillagningsfunktion, vrid funktionsratten och välj önskad funktion.
FUNKTIONSRATT
SV98
TILLAGNINGSTABELL
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
Sockerkakor
- 2/3 160-180 30-90 Tårtform på galler
- 1-4 160-180 30-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Fyllda tårtor
(cheesecake,
strudel,
äppelpaj)
- 3 160-200 35-90
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
- 1-4 160-200 40-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Småkakor
- 3 170-180 20-45 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160-170 20-45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
- 1 - 3 - 5 160 - 170 20-45*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
- 3 180-200 30-40 Långpanna/bakplåt
- 1-4 180-190 35-45
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
- 1 - 3 - 5 180 - 190 35-45*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Maränger
- 3 90 110-150 Långpanna/bakplåt
- 1-4 90 140-160
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
- 1 - 3 - 5 90
140-
160*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd/Pizza/
Focaccia
-1/2190-250 15-50 Långpanna/bakplåt
- 1-4 190-250 20-50
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
- 1 - 3 - 5 190 - 250 25-50*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd
(Bröd)
Ja 2 180-220 30-50 Långpanna/bakplåt eller galler
Pizza
(Pizza)
Ja 2 220-250 15-30 Långpanna/bakplåt
SV99
Fryst pizza
- 3 250 10-20
Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt
eller galler
- 1-4 230-250 10-25
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
tt- och
grönsakspajer
(quiche lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Tårtform på galler
- 1-4 180-190 45-70
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
- 1 - 3 - 5 180 - 190 45-70*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
+ tårtform
Vol-au-vent/
Mördegsbakning
- 3 190-200 20-30 Långpanna/bakplåt
- 1-4 180-190 20-40
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20-40*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Lasagne/
Ugnsbakad
pasta/
Cannelloni/
Pudding
- 3 190-200 45-65
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Lamm/Kalv/Nöt/
Fläsk 1kg
- 3 190-200 80-110
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kyckling/Kanin/
Anka 1kg
- 3 200-230 50-100
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kalkon/Gås 3kg - 2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Ugnsbakad fisk/
Inbakad fisk
(hel fisk eller filé)
- 3 180-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
- 2 180-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 5 3 (hög) 3-6 Galler
Fiskfiléer/Stekar - 4
2
(medium)
20-30
Ugnsfals 4: galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Korv/Grillspett/
Revbensspjäll/
Hamburgare
- 5
2-3
(medel-
hög)
15-30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
SV100
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill
ha maten tillagad.
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2
2
(medium)
55-70
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter två tredjedelar av tiden)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
3 (hög) 60-80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(finns på vissa modeller)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Rostbiff blodig
1kg
- 3
2
(medium)
35-50
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/
Fläsklägg
- 3
2
(medium)
60-90
Långpanna eller ugnsfast form
på galler (vänd maten efter
2/3 av tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad
potatis
- 3
2
(medium)
45-55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 3 3 (hög) 10-25
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Lasagne och kött - 1-4 200 50-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
tt och potatis - 1-4 200 45-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och
grönsaker
- 1-4 180 30-50*
Ugnsfals 4: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Komplett måltid:
Paj (fals 5)/
lasagne (fals 3)/
kött (fals 1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
form på galler
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120*
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
ttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50-100*
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
SV101
Recept testade i enlighet med regelverket IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07
Tillagningstabellen föreslår optimal funktion och temperatur för att få bästa resultat för varje typ av recept.
Om du vill tillaga något på en enda fals i ventilationsläge rekommenderar vi att du använder den 2:a
ugnsfalsen och samma temperatur som föreslås för ”FORCED AIR” (varmluft) för mer än en hylla.
Indikeringarna i tabellen gäller utan användning av ledstycken. Utför testerna utan ledstyckena.
** För att grilla rekommenderar vi att du lämnar 3–4 cm fritt från den främre kanten av gallret för att det
ska vara lättare att dra ut det.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd den avsedda tabellen för att utföra testet.
Energiförbrukning och förvärmningstid
Välj funktionen FAST PREHEATING (SNABBUPPVÄRMNING) för att utföra testet.
Recept
Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Smördegskakor
- 3 170 15-30
Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 25-40
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småkakor
- 3 170 25-35
Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 30-40
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett
- 2 170 30-40
rtform på galler
- 1-4 160 35-45
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Två äppelpajer
- 2/3 185 70-90
rtform på galler
- 1-4 175 75-95
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9,2
Rostat bröd**
-53 (hög)3-6
Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare**
- 5 3 (hög) 18-30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i
form
- 3 180 35-45
Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 55-65
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek
- 2 170 110-150
Ugnsfals 2: långpanna
DIN 3360-12:07 annex C
rta
- 3 170 35-45
Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 40-50
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV102
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Tillagningstiden startar från att du sätter in maten i ugnen men inbegriper inte förvärmning (där
sådan krävs). Temperaturer och tider är ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som
används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka sedan värmen vid behov. Använd
medföljande tillbehör samt pajformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att
använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna då något längre. För bästa
möjliga resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande
tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen FORCED AIR (varmluft) kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker)
som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och
låt tillagningen fortsätta för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd formar i mörk
metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera falsar, välj
varmluftsfunktionen och placera formarna i sicksack på gallren för optimal luftcirkulation.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan
klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden
vätska och blanda smeten mer försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) tillagas med funktionen CONVECTION BAKE
(över/under & fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med
ströbröd eller smulade kakor innan du tillsätter fyllningen.
tt
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött
är det bra att hälla lite buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge
extra smak. Låt steken vila i ugnen under 10–15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i
aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som
är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på
en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar av kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med
matlagningssnöre om det är kyckling. Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på
spettet i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och fånga upp köttsaften
rekommenderas du att placera en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet
har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av tillagningen för att
ta ut spettet utan att bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av
tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Du rekommenderas att alltid täcka över degen innan den placeras i ugnen. Jäsningstiden med denna
funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med rumstemperatur (20–25 °C). Jäsningstiden för 1 kg
pizzadeg är cirka en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool AKZM 6610/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide