OBH Nordica 7101 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Brugsanvisning - dansk .........................side 3 - 12
Bruksanvisning - svenska ......................sida 13 - 22
Bruksanvisning - norsk ..........................side 23 - 31
yttöohjeet - suomi ...............................sivu 32 - 40
Instruction manual - English ...................page 41 - 48
7101_MB_0611.indd 2 2011-06-30 08:59:25
13
OBH Nordica Quickgrill Prestige
Innan användning
Läs noga igenom bruksanvisningen innan du använder apparaten och spar den till framtida
behov.
Apparatens delar
1. Temperaturreglage 1-5
2. Timer (0-60 minuter)
3. Termostatlampor, röd =
uppvärmning, grön = klar att
använda
4. Dropptråg (ej synligt)
5. Löstagbara non-stick belagda
grillplattor
6. Handtag
7. Spak för inställning av höjden på
grillplattan + låsfunktion
8. Spärr med ögla för 180º öppning
9. RELEASE knapp
1. Packa upp grillen ur emballaget.
2. Ta bort grillplattorna genom att trycka in respektive ”RELEASE-knapp” apparaten
samtidigt som grillplattan lyfts bort. Rengör grillplattorna enligt anvisningarna under
”Rengöring och underhåll”.
3. Efter rengöring sätts plattorna tillbaka genom att sätta dem plats och trycka till, ett
klick hörs när plattorna sitter korrekt.
4. Smörj in grillplattorna med lite matolja innan användning.
5. Diska dropptråget som sitter i bakkanten under apparaten. Torka av höljet med en fuktig
trasa.
6. Placera apparaten på en plan och värmetålig yta.
Användning
1. Sätt i kontakten i ett vägguttag.
2. Vrid temperaturreglaget till önskad inställning 1-5. För bästa grillresultat kräver en del
matvaror lägre temperatur och längre tillagningstid samtidigt som andra bäst tillagas på
hög temperatur under kort tid. Resultatet varierar också beroende »tycke och smak«.
Prova er fram till vilket läge som passar bäst till det som skall tillagas och håll koll
resultatet under tillagningens gång. Se även grillschema längre fram.
3. Starta apparaten genom att vrida timern till önskad tid (max 60 min). Den röda
signallampan tänds och indikerar att apparaten värms upp. När uppvärmningen är klar
tänds den gröna signallampan och grillen är klar att använda. OBS! Röklukt kan uppstå
när du värmer upp apparaten första gången, vilket är normalt.
4. För att stänga av apparaten innan inställd tid uppnåtts, vrid timern till 0.
OBS! Den gröna signallampan kommer att tändas och släckas växelvis under användning
vilket indikerar att värmeelementen bibehåller perfekt grilltemperatur.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
7101_MB_0611.indd 13 2011-06-30 08:59:27
14
Varning! Ångan från grillen är mycket het, speciellt när locket öppnas!
Använd en handduk eller grytlappar när du försiktigt öppnar locket. Om du inte är nöjd med
resultatet utan behöver grilla lite till, stäng locket igen och fortsätt grillningen.
När du grillat färdigt, lyft bort råvarorna från grillen med hjälp av plastredskap (värmetåliga),
använd inte metallredskap då de kan skada non-stick beläggningen på grillplattorna. Dra ur
kontakten, lämna inte grillen ansluten när den är tom. Skär inte i råvarorna när de ligger
grillen eftersom beläggningen skadas.
Observera att fett kan stänka under tillagning.
Grillfunktion
För dubbelsidig grillning av mat, varma smörgåsar, paninis etc. Vrid temperaturreglatet till
valfri inställning och starta apparaten genom att vrida timern till önskad tid. När apparaten är
uppvärmd (grön signallampa tänds), placeras råvarorna på grillplattan och handtaget sänks
ner. Om du ska grilla tjockare råvaror kan den övre grillplattan höjas genom att lyfta
hantaget något och dra spaken höger sida till valfri inställning 1-5. Apparaten stängs av
när inställd tid uppnåtts, eller genom att vrida timern till 0. Kom ihåg att dra ur kontakten efter
avslutad användning.
Barbequefunktion
För enkelsidig grillning av större mängd varor. Öppna grillen 180º genom att dra öglan
höger sida om apparaten utåt samtidigt som du fäller upp övre delen, att båda
grillplattorna lägger plant mot underlaget. Se till att den övre grillplattan klickar på plats och
ligger stabilt. Kontrollera att dropptråget är något utdraget att det täcker avrinningshålet
mellan plattorna. Vrid temperaturreglaget till valfri inställning och starta apparaten genom
att vrida timern till valfri inställning. När apparaten är uppvärmd (grön signallampa tänds),
placeras råvarorna grillplattorna. Om man bara använder en grillplatta rekommenderas
det att man använder den undre (bottendelen). Stäng grillen genom att dra i öglan på höger
sida. Apparaten stängs av när inställd tid uppnåtts, eller genom att vrida timern till 0. Kom
ihåg att dra ur kontakten efter avslutad användning.
Värmehållnings-/upptiningsfunktion
För uppvärmning/upptining av djupfrysta rätter, bröd etc. Denna funktion kan även användas
för värmehållning av redan tillagade rätter/råvaror. Den övre grillplattan kan höjas för att få
en ugnseffekt om önskas. Lyft hantaget något och dra spaken höger sida till valfri
inställning 1-5 för att höja den övre grillplattan. Vrid temperaturreglaget till en lägre inställning,
t ex 1-3 för uppvärmning/upptining och placera råvarorna på grillplattorna. Starta apparaten
genom att vrida timern till önskad tid.
Med hänsyn till grilltider, se avsnittet ”Grillschema” i bruksanvisningen.
Tips före grillning
För bästa resultat:
Förvärm alltid grillen.
Grilla bara benfri fisk, kött och fläsk för jämnare grillresultat.
Marinera råvarorna och låt ligga i kylen i minst 1 timme innan grillning.
7101_MB_0611.indd 14 2011-06-30 08:59:27
15
Pensla grönsaker med olja för jämn grillning.
Kontrollera regelbundet dropptråget så att det inte svämmar över.
Rengöring och underhåll
Dra alltid ur kontakten innan rengöring.
Låt grillen svalna innan rengöring.
Sänk inte ner grillen eller sladden i vatten eller annan vätska.
Ta bort plattorna (se ”Innan användning”) och skrapa bort rester på plattorna med hjälp
av den medföljande skrapan. Använd aldrig metallredskap.
Rengör plattorna i vatten med lite diskmedel i. Se till att plattorna är helt torra innan de
sätts tillbaka i grillen. Plattorna kan diskas i diskmaskin.
Töm dropptråget och diska det innan det sätts tillbaka.
Torka av höljet med en fuktig trasa.
Se till att grillen är helt torr innan nästa användning.
Förvaring
Förvara grillen i dess förpackning eller ett torrt och rent ställe. Se till att inte sladden ligger
i kläm. Grillan kan låsas i stängt läge genom att dra spaken till höger på apparaten till LOCK.
Dra spaken till OPEN för att öppna dem igen.
Grillschema
Alla tillagningstider är angivna i minuter. Tiderna är ungefärliga och kan variera beroende
varans temperatur, tjocklek etc.
Råvara Vikt Tillagningstid Tips
Biff
300 g / 2,5 cm 3 min. mycket rött
5 min. medium
7 min. genomstekt
Pensla med olja och
olika kryddor innan
grillning.
Biff
100 g / 1 cm 1 min. mycket rött
2 min. medium
3 min. genomstekt
Fläskkotletter
150-200 g / 2,5 cm 6-8 min. Putsa bort lite fett
innan grillning.
Kycklingbröst
(Skinn och benfria)
100-150 g 8-10 min. Grilla tills saften är
klar.
Kycklingbröst (med
skinn och ben)
100-150 g 9-11 min. Grilla tills saften är
klar.
Kycklinglår
(utan skinn)
100 g 5-6 min. Grilla tills saften är
klar.
Hamburgare
100 g 3-4 min.
Korv
Tjocka
Smala
10-12 min.
8-10 min.
Stick hål i korven
innan de läggs på
grillen.
Rökt skinka i
skivor
5 mm 2-3 min. Vänd efter halva
tiden
7101_MB_0611.indd 15 2011-06-30 08:59:27
16
Fisk med skinn
225 g 3-4 min. Lägg skinnsidan
nedåt.
Laxfiléer
150 g 8-10 min. Marineras innan
grillning.
Räkor utan skal
Large
Medium
3-4 min.
2-3 min.
Pensla med olja och
olika kryddor innan
grillning.
Aubergine
1 cm. skivor 3-4 min. Pensla med olja
innan grillning.
Hela svampar
4 cm 3-4 min. Pensla med olja
innan grillning.
Lök
1 cm skivor 5-7 min. Pensla med olja och
olika kryddor innan
grillning.
Potatis
1 cm skivor 18-20 min. Pensla med olja och
olika kryddor innan
grillning.
När är maten färdiggrillad?
Lättgrillat kött - köttet ”fjädrar” tillbaks när du trycker på det, känns spänstigt.
Mediumgrillat kött - Tar längre tid att fjädra tillbaks när du trycker på köttet.
Välgrillat kött - Fast kött, fjädrar inte tillbaks när du trycker på det.
Kyckling - stick hål på köttet med en gaffel. Köttsaften ska vara helt blodfri när kycklingen är
färdiggrillad.
OBS! Ta bort köttet från grillen innan du skär i det för att inte repa beläggningen.
Grillad fisk - färdig när fisken lätt skivar sig.
Marinering
Gör några snitt i köttet så att köttet lättare absorberar marinaden.
Använd alltid ett kärl (ej metallkärl) eller en plastpåse för att blanda marinaden med varorna.
Marinera råvarorna minst 1 timme innan grillning.
Ju längre marinering desto mer smak och mörhet får råvarorna. Fisk kräver kortare
marineringstid än kött.
Recept
Fisk i balsamvinäger (4 pers.)
4 st. benfria vitfisk filéer (t ex hälleflundra) á 100 g.
6 msk balsamvinäger
Rivet skal och saft från en halv citron
Svartpeppar
2 st. Charlottenlökar i skivor
7101_MB_0611.indd 16 2011-06-30 08:59:27
17
1. Värm grillen.
2. Placera fisken på grillen och pensla med balsamvinäger och stäng locket. Grilla fisken i
4-5 minuter tills fisken är genomstekt.
3. Ta bort fisken från grillen och pensla med citronsaft och svartpeppar. Dekorera med rivet
citronskal och charlottenlök.
Grönsaker med Ingefära (4 pers.)
1 kg valfria grönsaker skurna i större bitar (t ex lök, minimajs, squash, aubergine, paprika,
champinjoner, broccoli etc.).
Marinad:
6 msk sherry
3 msk teriyakisås
4 msk olivolja
½ msk sesamolja
1 msk ingefära, skivad eller riven
3 vitlöksklyftor, pressade eller skivade
2 tsk Tabasco
2 ½ tsk havssalt
Färskmalen svartpeppar
1. Lägg alla grönsaker i en skål.
2. Blanda ihop marinaden och häll den över grönsakerna. Låt grönsakerna ligga i
marinaden i minst en timme.
3. Lägg grönsakerna på grillen när den är varm och stäng locket.
4. Grilla grönsakerna i ca 10 min eller tills de har önskad konsistens. Tiden varierar
beroende på grönsakssort och tjocklek.
Grillad Kyckling med citronpesto (4 pers.)
4 st. kycklingbröst utan skinn och ben (á ca 100 g)
1 kruka basilika
75 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
75 g riven parmesanost
Rivet citronskal från 2 st. citroner
4 msk citronsaft
Salt och färskmalen svartpeppar
1. Lägg kycklingfiléerna på grillen när den är varm och stäng locket.
2. Stek kycklingen ca 8-10 min eller tills genomstekt. (stick hål köttet med en gaffel,
saften ska vara helt fri från blod)
3. Basilika, pinjenötter, vitlök, parmesanost, citronskal och saft, olivolja och kryddor
blandas i en blender till en blöt mix.
4. Ta bort kycklingen från grillen och lägg pesto varje bit. Servera med potatis och
grönsaker.
7101_MB_0611.indd 17 2011-06-30 08:59:27
18
Tortilla biff (4 pers)
4 st biff á ca 100 g
1 avokado i skivor
1 röd chili hackad
Sallad
2 tsk citronsaft
1 msk chilipulver
4 tortillabröd eller 8 tacoskal
1. Förvärm grillen och lägg därefter köttet på grillplattan. Stäng locket försiktigt.
2. Stek biffarna i 4-5 minuter eller till köttet grillats som önskat. Ta bort biffarna från grillen
och låt dem ligga i ett par minuter. Skär biffarna diagonalt i strimlor och lägg dem i en
skål tillsammans med avokado, peppar, sallad, citronsaft och chilipulver.
3. Blanda ingredienserna noga och lägg fyllningen ett tortillabröd alt. i ett tacoskal och
servera med sallad och en matsked creme fraiche.
Hamburgare (4 pers.)
1 kg köttfärs, 8-10 % fett
5 vitlöksklyftor, pressade
6 charlottenlökar, skivade tunt
1 tsk torkade kryddor som peppar, basilika, oregano, timjan etc.
4 msk tomatsås
2 msk Worchestershire sås
2 ägg, mellanstora
200 g ströbröd
1. Blanda alla ingredienser ordentligt. Forma smeten till runda ata hamburgare.
2. Lägg hamburgarna på bakpapper och låt dem stå kallt ett tag innan grillning.
3. Lägg på hamburgarna när grillen är varm och stäng locket försiktigt.
4. Grilla hamburgarna i ca 3-4 min beroende tjocklek. Hamburgarna ska genomstekas.
Grillad squash och paprika med pasta penne och brieost (4 pers)
4 squash i skivor
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika strimlade
500 g pasta penne
175 g brie i tärningar
2 msk olivolja
1 bunt hackad dill
Salt och peppar från kvarn
1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
2. Förvärm grillen och lägg grönsakerna på grillplattan och stäng locket försiktigt.
3. Stek i ca 5 minuter eller tills grönsakerna är helt stekta.
4. Häll av vattnet från pastan och blanda de grillade grönsakerna, brieosten, olivoljan och
dillen.
5. Tillsätt salt och peppar och blanda över värmen ett par minuter. Servera i 4 små skålar
tillsammans med rostat bröd.
7101_MB_0611.indd 18 2011-06-30 08:59:27
Kryddad cajun kyckling (4-6 pers)
2 msk hackad chili
1 msk grovt hackad oregano
1 msk peppar från kvarn
1 msk farinsocker
2 tsk färsk timjan
6 st kycklingbröst utan skinn och ben
1. Blanda de första 5 ingredienserna i en skål.
2. Täck kycklingdelarna med blandningen och låt dem stå svalt minst 1 timme.
3. Förvärm grillen. Lägg kycklingdelarna grillplattan och stäng locket. Stek kycklingarna
i ca 8-10 min eller tills köttet är genomstekt. (Stick hål köttet med en gaffel. Köttsaften
ska vara helt fri från blod när kycklingen är genomstekt. Servera med sallad.
Marockansk citronkyckling (4-6 pers)
6 st kycklingdelar utan skinn och ben á 150 g
250 ml citronsaft
2 msk rivet citronskal
6 msk olivolja
3 msk honung
1 msk chilisås
2 tsk paprikapulver
2 tsk mald koriander
6 msk vitt vin
4 vitlöksklyftor
10 g färsk hackad mynta
10 g färsk hackad persilja
1. Snitta kycklingdelarna.
2. Blanda de övriga ingredienserna.
3. Marinera kycklingdelarna i ett par timmar eller till nästa dag i kylskåpet.
4. Förvärm grillen.
5. Lägg kycklingdelarna på grillplattan.
6. Stäng locket, ställ in timern och stek kycklingdelarna i 8-10 minuter eller till de är
genomstekta. (Stick hål på köttet med en gaffel. Köttsaften ska vara helt fri från blod
när kycklingen är helt genomstekt.
7. Under grillningen kan locket öppnas och ytterligare lite marinad kan penslas på.
Lax med krämig dillsås (4 pers)
4 st laxléer á 100 g
3 dl vispgrädde
4 msk torrt vitt vin
2 msk tomatpuré
2 tsk citronsaft
4 nhackade charlottenlökar
4 tsk nhackad chili
1. Förvärm grillen. Lägg laxen på grillen och stäng locket och stek i 4-5 minuter beroende
på tjocklek. (Fisken är färdig när den lätt skivar sig).
19
7101_MB_0611.indd 19 2011-06-30 08:59:27
2. Under tiden blandas grädde, vitt vin och tomat puré i en gryta och kokas på svag
värme tills blandningen tjocknat något.
3. Blanda i citronsaft, charlottenlök och dill och värm upp utan att koka.
4. Servera laxen med såsen.
Tonsk med lime och ingefära (4-6 pers)
8 st tonsk skivor á ca 100 g
2 msk olivolja
5 msk limejuice
5 msk teriyakisås
5 msk sherry
2 msk farinsocker
3 msk riven ingefära
1 msk rivet limeskal
50 g smör (gärna osaltat)
1. Torka av tonsken med hushållspapper och lägg dem på ett fat. Smörj in med olivolja.
2. De övriga ingredienserna blandas i en skål och hälls över tonsken. Låt dem stå i
kylskåpet i ca 1 timme - inte mer.
3. Förvärm grillen. Lägg tonsken på grillen och stäng locket. Stek tonsken i ca 8-10
minuter eller tills de är gyllenbruna.
4. Krydda med salt och peppar och servera snarast.
Lök, sparris och paprika med balsamvinänger (4 pers)
2 röda paprikor i bitar
250 g skivad lök
250 g sparris
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 knippe hackad bladpersilja
Salt och peppar från kvarn
1. Förvärm grillen och lägg grönsakerna på grillplattan och stäng locket.
2. Stek i 5 minuter eller tills grönsakerna är möra, vänd på dem under stekning.
3. Ta bort grönsakerna från grillen och blanda dem med olivolja, balsamvinäger och
hackad bladpersilja.
4. Krydda med salt och peppar och servera genast.
Säkerhetsanvisningar
1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan användning och spar den för framtida bruk.
2. Anslut endast apparaten till 220-240 volt växelström och använd endast apparaten till
det den är avsedd för.
3. Dra alltid ur kontakten när apparaten inte används.
4. Apparaten får inte nedsänkas i vatten eller andra vätskor.
5. Produkten är inte ämnad att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt känsel,
fysisk eller mental förmåga eller som har brist på kunskap/erfarenhet av apparaten, om
inte användning sker under uppsyn eller efter instruktion av apparaten av en person
som är ansvarig för deras säkerhet.
20
7101_MB_0611.indd 20 2011-06-30 08:59:27
6. Barn bör vara under uppsikt för att försäkra att de inte leker med apparaten. Barn är inte
alltid kapabla att förstå och värdera potentiella risker. Lär barn ansvarsfull hantering av
elektriska apparater.
7. Se till att sladden inte hänger fritt ned från bänkytan.
8. Sätt aldrig apparaten på eller i närheten av kokplattor, öppen eld eller liknande.
9. Apparaten blir mycket varm under användning. Rör inte de varma delarna. Efter
användning ska apparaten hanteras med försiktighet.
10. Använd eller förvara aldrig grillen utomhus, då den kan bli utsatt för regn och fukt.
11. Apparaten bör inte lämnas obevakad under användning.
12. Varning! Använd aldrig kol, trä, papper, tändvätska eller motsv. i samband med
användning av elgrillen.
13. Ställ aldrig grillen ojämnt underlag, känsliga bordsytor eller i närheten av vägg och
gardiner. Placera aldrig grillen bredvid en värmekälla (ugn, spis etc.) eller en annan
elapparat.
14. Använd inte andra tillbehör än de som medföljer.
15. Det är mycket viktigt att hålla apparaten ren eftersom den kommer i direktkontakt med
livsmedel.
16. Var försiktig och uppmärksam när det tillbereds mat som innehåller fett.
17. VARNING: För att undvika farliga situationer som följd av oavsiktlig aktivering, får denna
apparat inte anslutas till nätet via en extern anslutningsanordning såsom t ex en timer
eller vara ansluten till ett kretslopp som startas och stängs av automatiskt.
18. Kontrollera alltid apparat, sladd och kontakt innan användning. Om sladden skadats
ska den bytas av tillverkaren, legitimerad serviceverkstad eller en behörig person för att
undvika fara.
19. Extra skydd rekommenderas genom installation av jordfelsbrytare med en märkström av
30 mA. Kontakta en auktoriserad elektriker.
20. Denna apparat är avsedd för användning i hushåll och liknande såsom:
- Personalrum, kontor och andra arbetsmiljöer
- Bondgårdar
- Kunder på hotell, motell, vandrarhem och andra bostadsmiljöer
21. Om produkten används till annat än den är till för, eller används utan att respektera
bruksanvisningen bär användaren själv ansvaret för eventuella följder. Eventuella
skador på produkten därav täcks inte av reklamationsrätten.
Kassering av förbrukad apparatur
Enligt lag ska elektriska och elektroniska apparater insamlas och delar av
apparaterna återvinnas. Elektriska och elektroniska apparater märkt med symbolen
för avfallshantering ska kasseras på en kommunal återvinningsstation.
Reklamationsrätt
Reklamationsrätt enligt gällande lag. Maskinstämplat kassakvitto skall bifogas vid eventuell
reklamation. Vid reklamation skall apparaten lämnas in där den är inköpt.
OBH Nordica Sweden AB
Box 58
163 91 Spånga
Tfn 08-445 79 00
www.obhnordica.se
21
7101_MB_0611.indd 21 2011-06-30 08:59:27
Tekniska data
OBH Nordica 7101
220-240 V – 50 Hz
2000 W
Rätt till löpande ändringar och förbättringar förbehålles.
22
7101_MB_0611.indd 22 2011-06-30 08:59:27
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

OBH Nordica 7101 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual