62
• Var noga med att inte täcka över eller på
annat sätt blockera frysens
ventilationsöppningar
• Lägg inte in glasbehållare som innehåller
vätskor i frysen. De kan explodera.
• Förtär inte istärningar eller isglassar direkt
efter att de tagits ut ur frysen. Den låga
temperaturen kan förorsaka köldskador.
• Låt inte barn leka med frysboxen eller
gömma sig inuti den. Denna
försiktighetsåtgärd förhindrar att barn blir
instängda i frysboxen och utsätts för
kvävningsrisk.
• Tänk även på att nycklarna bör förvaras utom
räckhåll för barn och helst inte i samma rum
där frysen står.
• Förtär inte den vätska (ej giftig) som finns i
frysklamparna (om sådana medföljer).
• Dra alltid ut stickproppen ur eluttaget eller
skilj frysen från elnätet på annat sätt innan
någon typ av rengöring och underhåll utförs.
• Elsladden får endast bytas av auktoriserad
personal.
FÖRKLARING OM
ÖVERENSSTÄMMELSE
• Denna frysbox är avsedd att komma i kontakt
med livsmedel och överensstämmer med det
italienska lagdekretet 108 av den 25.01.1992
(Europadirektiv 89/109/EEC).
Frysar med isobutan (R600a)
Kylmedlet isobutan är en mycket miljövänlig
naturgas. Den är däremot mycket lättantändlig.
Det är därför av största vikt att se till att
kylsystemets ledningar inte skadas.
Använd frysen uteslutande för förvaring av
frysta livsmedel, infrysning av färska
livsmedel och tillverkning av istärningar.
INFRYSNING AV LIVSMEDEL
• Kontrollera att frostlagret på frysens väggar
inte är alltför tjockt. Om så är fallet måste
frysen frostas av (se avsnittet “Rengöring och
underhåll”).
• Tryck in snabbinfrysningsknappen minst
24 timmar innan de färska livsmedlen ska
läggas in i frysen. På frysar som inte har
snabbinfrysningsknapp ska i stället
termostaten ställas i sista läget
• Ta hänsyn till frysens infrysningskapacitet.
• Låt locket till frysboxen vara stängt i
24 timmar. Koppla därefter ur
snabbinfrysningsfunktionen.
• För att kunna frysa in den maximala mängd
livsmedel som anges på typskylten (se figur
D i avsnittet “Installation”) rekommenderar vi
att snabbinfrysningsknappen trycks in redan
48 timmar innan infrysning ska ske.
SÅ HÄR FÖRBEREDS LIVSMEDEL FÖR
INFRYSNING
• Följande förpackningsmaterial passar för
infrysning av färska livsmedel:
aluminiumfolie, plastfolie, vattentäta
plastförpackningar, plastburkar med lock och
frysbehållare. Tänk dock på att materialen
ska vara avsedda för frysförvaring av
livsmedel.
• Livsmedlen bör vara färska, mogna och av
bästa kvalitet.
• Färska grönsaker och frukt bör om möjligt
frysas direkt efter skörd så att de behåller
sina näringsämnen, sin struktur, konsistens,
färg och smak.
• Låt kött och vilt hänga tillräckligt länge innan
de läggs i frysen.
Anmärkning:
• Låt alltid varm mat svalna innan du lägger in
den i frysboxen.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER OCH ALLMÄNNA FÖRSLAG
INFRYSNING AV LIVSMEDEL
42023aSV.FM5 Page 62 Monday, December 20, 1999 11:04 AM