~~~~~~~~~~~~A~~~~~
Emballage, sophantering
LJ
n
Kasta inte emballaget till din enhet bland de vanliga soporna
utan sortera och skilj de olika materialen (papp, polystyren och
så
vidare) enligt miljöskydds- och sophanteringslagarna i ditt
land.
Obs!
Denna produkt innehäller inte CFC-föreningar (kylsystemet in-
nehäller
RI
34a) eller HFC-föreningar (kylsystemet innehåller
R600a
-
kobutan). Se apparatens värdeskylt för mer information.
Köldemedlet lsobutan är en miljövånlig men lättantändlig natur-
gas. Det är därför viktigt att se till att kylsystemets rörslingor inte
skadas.
Denna enhet innehåller komponenter som är avsedda
att komma
i
kontakt med livsmedel
i
överensstämmelse
med lagdekret 108 av den 25.01.1992 (EU-direktiv
89/109/EEC).
I
kylskåpet håller sig livsmedlen färska och fräscha under en lång tid.
I
frysfacket med
O
-märkning har du möjlighet att förvara frysta
livsmedel och göra iskuber.
Märkplåten med enhetens tekniska data finns inuti enheten, på hö-
ger sida om frukt- och grönsakslådan
(Figur 1).
Denna produkt är konstruerad, tillverkad och marknad-
sförd i enlighet med:
-
säkerhetskraven
i
"Lågspänningsdirektivet" 73/23/EU;
-
skyddskraven i "EMC"-direktivet 89/336/EU med än-
~"Y-
h
i
Li
v.,
YÄA\IWA
dringar
i
93/68/EU.
!Y
T
,ii/
.~"Q\\
-
Försäkra dig om att enheten inte företer skador av något
slag.
Om enheten skadats under transport skall återför-
säljaren upplysas om detta senast 24 timmar efter att
varan levererats.
-
Vi rekommenderar att du installerar enheten långt från vär-
mekällor som till exempel spisar, värmeelement, direkt solljus
och
så
vidare. Under alla omständigheter skall enheten stå i
ett välventilerat och torrt rum och helst inte i trånga utrym-
men eller nischer
(Figur 2).
-
Enheten måste stå plant på golvet. Reglera eventuellt höjden
på enhetens framben
(Figur 3).
-
Montera eventuellt distanselementen, som medföljer vid le-
verans, ovanpå kondensatorn
(Figur 3A).
-
Ventilationsgallret ovanpå kylskåpet får under inga omstän-
digheter täckas över
(Figur
4).
Om enheten installeras under
ett köksskåp eller liknande skall det finnas ett fritt utrymme på
minst
50
mm över kylskåpets ovansida
(Figur
5).
-
Låt enheten stå en timme innan den ansluts till elnätet.
-
Under tiden rekommenderar vi att du passar på att rengöra
enheten invändigt (se avsnittet "Underhåll") och att montera
medföljande tillbehör
(Figur 6).
FL5YT4SK
~~~~~~~~~~~~
Försäkra dig om att spänningen på märkplåten motsvarar nät-
spänningen
(Figur 7).
Anslut enheten till elnätet och kontrol-
lera att den fungerar korrekt innan du ställer in livsmedel.
Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta dennqenhet
till jord. Av denna orsak skall enheten anslutas till ett
jordat uttag. Tillverkaren avsäger sig allt ansvar för ska-
dor på personer och föremål om detta krav inte uppfylls.
<,-[,,y?-
När enheten är ansluten till elnätet skall belysningen tändas
när dörren öppnas.
Vrid termostatratten till rätt läge enligt anvisningarna i avsnit-
tet "Termostat". Kylskåpet är nu färdigt att användas. För att av-
bryta kylskåpsdriften ställer du termostaten i Wäge
(Figur
8).
"~c"V(-J~~A~
Termostaten, som är belägen på höger sida i kylutrymmet, re-
glerar den invändiga temperaturen
i
enheten. Lampan sitter i
närheten av termostaten. För att du skall få rätt temperatur
för livsmedelsförvaring i din enhet, råder vi dig att du ställer in
temperatur med hjälp av termosten enligt översikten nedan:
översikt
Rumstemperatur
Inställning av
Droppbricka
~~~ ~
termostatratten
(Figur 11)
+l
6"C1+2O0C
Skjut droppbrickan
417
I
riktning mot,
kylskåpets bakre vagg
+21
"Cl+32"C
Skjut droppbrickan
417
i riktnin mot
kylskåps8örren
-
Termostaten inställning och droppbrickans läge är beroende av var
enheten är placerad, av rumstemperaturen och av hur ofta dörren
öppnas.
-
När du vill lägesjustera droppbrickan, tar du tag i den del som sitter
längst fram, IyFter upp den och placerar den sedan i önskat läge.
ANVÄNDNING
AV
KYLUTRYMMET
(Figur 9)
För att bevara aromen, smaken och fräschören på de livsme-
del som skall förvaras
i
kylenheten, rekommenderar vi att du
slår in dem i aluminiumfolie eller lägger dem
i
lämpliga behål-
lare med lock. Detta hindrar dessutom att aromerna från olika
livsmedel går över
i
varandra. Den kallaste sektionen i kylu-
trymmet är den närmast under frysfacket.
Vi rekommenderar att matvarorna placeras på följande sätt:
Kött, korv, fisk,
osv: på gallerhyllan under frysfacket.
Lagad mat, bakverk, soppor:
på gallerhyllan ovanför frukt-
och grönsakslådan.
Agg, ost och mejerivaror:
använd de därtill avsedda facken i
kylskåpsdörren.
Frukt och grönsaker:
använd frukt- och grönsakslådan.
Viktigt:
ställ inte matvaror eller behållare på sådant sätt att de
berör kylutrymmets bakre vägg. Försäkra dig om att luften
kan cirkulera fritt mellan de olika förpackningarna. Täck inte
över gallerhyllorna med papper eller liknande. Ställ inte in til-
lagad mat förrän den svalnat.
Burkkonserver:
om du öppnar en burk och inte använder al-
lt innehåll skall du lägga över resten av innehållet till en
icke-
metallisk
behållare som sedan förvaras i kylskåpet.
AMVÄNDMNG
AV
FRYSUTRYMMET
(Figur
IO)
Inköp och förvaring av frysta livsmedel
som tyder på att det inte har förvarats under optimala förhål-
landen, kan detta betyda att livsmedlet börjat tina i ett tidiga-
re skede.
Ett
fryst livsmedel som har börjat tina får under inga
omständigheter frysas om, utan måste förtäras
så
snart
som möjligt.
För att undvika
att
det inköpta livsmedlet tinar på vägen hem
från affären, är det bäst att vänta till allra sist med att gå till
frysdisken och lägga livsmedlen i speciella fryspåsar om såda-
na finns att tillgå.
I
annat fall kan du
slå
in frysvarorna i flera
lager tidningspapper för att de skall behålla en
så
låg tempe-
ratur som möjligt. Respektera de förvaringstider som finns an-
givna på frysvarans förpackning. Om inga sådana anvisningar
finns på förpackningen bör livsmedlet i regel förtäras inom en
månad.
Upptining av frysta livsmedel
Allmänna råd:
Grönsaker som skall kokas
-
tinas ej: lägg direkt i kokande
vatten och tillred som vanligt.
Kött i allmänhet
(stora bitar): tina köttbiten i kylskåpet utan
att
ta ut den ur förpackningen. Låt köttet vila ett par timmar i
rumstemperatur innan du börjar laga till det.
(små bitar): tina i rumstemperatur och laga till omedelbart.
Fisk:
tina fisken i kylskåp utan att ta ut den ur förpackningen
Färdiglagade livsmedel:
tillred direkt i ugnen och låt liv-
smedlet ligga kvar i aluminiumförpackningen.
Frukt:
tina i kylskåpet.
Att göra iskuber:
Fyll iskubslådan till 3/4 med vatten och placera i frysfacket
O
.
Observera:
Placera inte varma livsmedel i frysfacket, utan låt
dem först svalna i rumstemperatur. Ställ heller inte in gla-
sbehållare innehållande vätskor (kolsyrade drycker, vatten) i
detta fack. Vissa livsmedel, såsom iskuber och isglassar, får in-
te förtäras direkt efter att de tagits ut, eftersom de kan föror-
saka kylskador.