Electrolux EKC6180 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

spis
BRUKSANVISNING
EKC 6180, EKC 7180
821 07 28-00
S
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ..........................................................3
Spisen ...............................................................4
Uppackning ...........................................4
Tillbehören .............................................4
Säkerhetsutrustningen ..................................5
Tippskyddet ...........................................5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ..........5
Luckspärren ...........................................6
Före första användning..................................6
Rengöring av spisen ..............................6
Rengör tillbehören ................................6
Bränn av ugnarna .................................6
Manöverpanelen .............................................7
Kontrollamporna ...................................7
Glaskeramikhällen .........................................8
Användning av hällen ...........................8
Rengöring av hällen ........................... 11
Ugnarna ........................................................ 12
Ugnarnas funktioner ......................... 12
Praktisk användning .......................... 13
Rengöring och skötsel ....................... 16
Utdragbara bakplåtsskenor ...................... 19
Montering/demontering av
bakplåtsskenor ................................... 19
Användning av galler och plåtar ...... 20
Rengöring bakplåtsskenorna ............ 20
Installation .................................................... 21
Ändring av sockelhöjd och -djup ...... 21
Nivåjustering ...................................... 22
Elektrisk anslutning ........................... 22
Service .......................................................... 23
Tekniska uppgifter ...................................... 24
Tabeller ......................................................... 25
Bakning ............................................... 25
Placering i ugn .................................... 25
Grill & Matlagning ............................. 26
Telescopic runners ............................. 27
Bakning ............................................... 27
Placering i ugn .................................... 27
Grill & Matlagning ............................. 28
Placering i ugn .................................... 28
Praktiska råd och tips ................................ 29
Problem och åtgärder ............................... 30
Skrotning ...................................................... 30
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara
i funktion.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glaskeram-
ikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred och stäng av köks-
fläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glaskeramik-
häll respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar. Kärl
som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar
lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning och återvinning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa slad-
den från vägguttaget och kapa den så nära spisens bak-
stycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna ur
funktion.
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på www.el-kretsen.se
för att ta reda på närmaste inlämningsställe.
Spisen
4
Spisen
1a
Löstagbar imkåpa
1b
Värmevarnare
2
Häll med värmezoner
3
Manöverpanel med
VRED
4a
Liten
UGN
4b
Stor
UGN
5
Förvaringslåda
6
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
4b
6
1a
5
3
1
2
1b
4
3
2
4a
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade plåtar och långpanna (endast till lilla
ugnen)
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en non-stick beläggning.
Plastkniv, lämplig till att skära kakor
Ugnsgaller
Utdragbara bakplåtsskenor
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
•Bruksanvisning
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Säkerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda,
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 19.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
SÄTTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
Bränn av ugnarna
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Ugnsluckorna skall vara stängda. Bränn av en ugn i
taget:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
A
C
B
1
2
4
3
max.°C
max.°C
Säkerhetsutrustningen
7
Manöverpanelen
1a
Kontrollampa
SPISEN
1b
Termostatens kontrollampa
LILLA
UGNEN
1c
Termostatens kontrollampa
STORA
UGNEN
2a
Funktionsvred
STORA
UGNEN
2b
Funktions- och termostatvred
LILLA
UGNEN
3
Termostatvred
STORA
UGNEN
4
Vred till
VÄRMEZONERNA
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
4
1a
4
3
1b
1c
2a
2b
1
2
4
3
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på de två bakre
zonerna. För stekpannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra kanske passar till
fiskgrytan.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C även
efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker,
men är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar
ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation. Du måste genast
(medan hällen ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12 ger
den högsta värmen. Gör så här när du vill använda de
främre zonerna eller de bakre i liten storlek:
1
Vrid medurs fram till önskat läge på vredet till
den zon du valt.
2
Nollställ vredet moturs efter användning.
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
Värmevarnare
4
1
2
3
2
Glaskeramikhällen
9
Gör så här när du vill använda de två bakre zonerna i stor
storlek:
1
Vrid medurs förbi symbolen efter siffran 12,
2
vrid sedan tillbaka till önskat läge mellan 12 och
1. Nollställ vredet moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du
ska tillaga. Här följer en liten vägledning (till rätt
värmeläge):
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller stor-
leken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att välja rätt
läge:
SVAG
VÄRME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex. sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
VÄRME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg.
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor,
färsrätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
2
1
Glaskeramikhällen
10
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
11
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker eller överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
HÄLLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen.
SÅ
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Dra tillbaka skyddet så att rakbladet blir synligt
(
SE
BILD
)
.
2
Se till att rakbladet är rent och helt då det annars
kan det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa
i färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada
den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck skyddet framåt så att det
täcker rakbladet. Förvara skrapan på en barn-
säker plats.
BYTE
AV
RAKBLAD
:
1
Öppna skrapan genom att lossa hela skruven (ingen
skruvmejsel behövs) och placera det nya rakbladet i
framkant.
2
Sätt ihop skrapan och skruva dit skruven igen.
3
Tryck skyddet framåt så långt det går så att rak-
bladet skyddas.
Ugnarna
12
Ugnarna
Ugnarna har löstagbara ugnsstegar med två (lilla ugnen)
respektive sju (stora ugnen) falser på var sida. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. Antalet lampor
är olika beroende på om det är den stora eller lilla ugnen.
Varmluftsfläkt finns bara i den stora ugnen.
Ugnarnas funktioner
För samtliga funktioner gäller att kontrollampan lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd temper-
atur (tänds och släcks när termostaten slår till och
från). För att välja ugnsfunktion vrider du funktions-
vredet medurs till symbolen för önskad funktion (se
nedan).
LILLA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Ugnen har
AUTOMATISK
SNABBSTART
vilket innebär att
grillelmentet och bottenelementet automatiskt kopplas
in tills termostaten bryter första gången. När sedan
termostaten åter slår till är grillelementet bortkopplat
och bakningselementet är fortsättningsvis inkopplat.
Under snabbuppvärmningen blinkar termostatens
kontrollampa. När inställda temperaturen uppnåtts slocknar
den och tänds med fast sken när termostaten åter slår till.
Om du
INTE
vill ha automatisk snabbstart vrider du
fram termostatvredet tills kontrollampan börjar blinka.
Vrid sedan tillbaka vredet till belysningsläget och ställ
därefter omedelbart in önskad temperatur.
Färgsättning
Färgsättning av varma rätter, takelement inkopplat.
STORA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Övervärme
Yttre takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Ugnarna
13
Varmluft
Yttre tak- och bottenelement, samt varmluftsfläkt med
omgivande element inkopplat.
Pizzaläge
Bottenelement och varmluftsfläkt med omgivande
element inkopplat.
Turbogrill
Inre takelement och varmluftsfläkt inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca 9-10
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
PRINCIPEN
FÖR
VARMLUFT
Yttre tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder de två ugnarna? Här nedan får du praktiska
råd och tips på hur du bäst utnyttjar olika funktioner
för olika typer av matlagning:
Ugnarna
14
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca 5 minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek. Ljusa alumin-
iumformar ger i regel ljusa resultat.
ÖVER
/
UNDERVÄRME
ger jämn färgsättning över hela
ytan. Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla
ugnen är lämplig för mjuka kakor och limpor.
Bakning med varmluft
Med
VARMLUFT
blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Matlagning
Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla ugnen är
med sin låga höjd lämplig till gratänger, puddingar o.d.
Matlagning med varmluft
VARMLUFT
använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för
tillagning av hela måltider, förrätt – huvudrätt
dessert.
Tänk på att välja rätter som ska ha samma tempera-
tur. Om rätterna kräver olika lång tid, anpassar du
insättningen i ugnen för att få dem färdiga i den
ordning du önskar.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i
ÖVER
/
UNDERVÄRME
och
VARMLUFT
. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Ugnarna
15
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet på
önskad temperatur, max 250ºC. Börja grilla efter 3–5
minuters uppvärmning. Passa noga och vänd minst en
gång under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig
och i värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara
stängd vid grillning.
Pizzaläge
Denna funktion fungerar utmärkt när du vill tillaga
pizza. Värm ugnen till 225ºC och placera pizzan på
falsen i mitten. Använd bakplåt istället för långpanna
för att undvika att kanterna blir brända.
Turbogrill
Med turbogrill blir maten färdig snabbare och får jäm-
nare färgsättning än om du använder dig av grillfunk-
tionen. Grillelementet färgsätter och fläkten gör att den
varma luften cirkulerar. Utmärkt att använda till
“höga” maträtter, t.ex. griljering av julskinka, som ska
ha färg runt om.
Ugnarna
16
Upptining
Ställ funktionsvredet . Vid upptining av kött,
fisk, glaserade eller fyllda bakverk, t.ex. rulltårta, ska
termostatvredet vara nollställt.
Galler/plåtar kan placeras på flera falser om du har
mycket att tina. Tid kan ej anges, prova med en prov-
sticka.
Färgsättning
Ställ lilla ugnens funktions– och termostatvred på .
Sätt in rätten efter 3–5 minuter. Den här funktionen är
utmärkt vid färgsättning av ”låga” maträtter, t.ex.
varma smörgåsar och gratänger.
Rengöring och skötsel
Ugnarna
KATALYSEMALJEN
på ugnsväggar och tak är porös och har
en viss självrenande effekt. Ugnsbotten däremot är i en
SLÄT
och något hårdare
EMALJ
så att du kan skrapa bort
spill med t.ex. en stekspade.
KATALYSEMALJEN
Ugnen blir varm under användning, håll barn
under uppsikt..
Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning.
Om emaljen blir fläckig bränner du ur ugnen på högsta
temperatur med över/undervärme i 30–60 minuter.
Envisa fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1
”Dränk” in katalysemaljen med såpa och hett
vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt
stå en timme.
2
Sätt därefter på över/undervärme samt hög-
sta temperatur.
3
Stäng av ugnen efter 3 timmar.
Använd aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
SLÄTA
EMALJEN
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1
Spill eller överkok, som sitter fast, lossar du
med t.ex. en stekspade.
2
Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
Ugnarna
17
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två delar med värmereflekte-
rande glas för att ge en lägre yttemperatur. Den yttre
delen, luckfronten, kan du ta bort vid rengöring.
RENGÖRING
MELLAN
GLASEN
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det
spricker efter några uppvärmningar.
1 Kontrollera att ugnen inte är varm och att luck-
spärren är i funktion innan du tar bort den yttre
delen, luckfronten.
2 Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar
mellan bågarna i gångjärnen (
SE
BILD
). Fäll
sedan upp luckan.
3 Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna
på luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4 Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar
du åter fast fronten i konsolen (
SE
BILD
). Om
glaset är mycket smutsigt kan du använda den
medföljande rakbladsskrapan. Se till att luckan
sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5 Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6 Ta bort grytlapparna.
Byte av ugnslampa
1
Nollställ alla vred och kontrollera att ugnen inte
är varm.
2
Lossa och ta bort ugnsstegen (se sid 20)
3
Lossa skyddsglaset genom att sätta t.ex. en
smörkniv mellan glas och ugnsvägg. Håll en
hand under glaset så att det inte faller ner på
ugnsbotten.
4
Skruva ur lampan och sätt i en ny med E14-
sockel, märkt 230-240V, 25W och 300°C.
5
Tryck fast skyddsglaset igen och montera
stegen.
Varmluftsfläkten
Du kan ta bort fläkthjulet för rengöring.
VAR
FÖRSIKTIG
,
kanterna är vassa.
1
Se till att ugnen är avstängd och kall.
2
Skruva loss de fyra skruvarna A med en kryss-
mejsel och ta bort den bakre ugnsväggen.
3
Håll lätt i fläkthjulet och lossa mutter B medurs
med hjälp av en liten skiftnyckel.
4
Handdiska fläkthjulet i varmt såpvatten.
5
Montera tillbaka delarna. Se till att skruvarna är
ordentligt idragna.
2
4
3
B
A
Ugnarna
18
Super Clean-tillbehören
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och
lång livslängd om de sköts på rätt sätt
OBS! Placera ej SUPER CLEAN-tillbehören på en
het spishäll då de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur upp till 250°C.
Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Diska tillbehören noggrant i varmt vatten och hand-
diskmedel innan du använder dem första gången.
Följer du dessa råd och tips kommer dina
SUPER
CLEAN
-tillbehör att hålla länge och förbli lätta att
rengöra:
Använd verktyg av plast eller trä istället för
metall, som kan skada plåten.
Tänk på att kärl med skrovlig botten kan skada
tillbehören.
Den medföljande plastkniven är lämplig till att
skära mjuka kakor.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller
diskborste i varmt vatten, eventuellt med hand-
diskmedel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål vid
rengöring.
Ugnstillbehören
Lossa stegen i det nedre främre hörnet (1), lyft snett
uppåt och ta ut den (2). Diska stege och galler (samt
andra eventuella tillbehör som grillställning och grill-
spett) för hand eller i diskmaskin. Om de är rejält
smutsiga, lägg dem i blöt innan du rengör med t.ex.
tvålull.
Plåtar, även eventuella proffsplåtar, och långpanna
torkas av med hushållspapper och kan vid behov dis-
kas för hand. Fastbrända fläckar tar du bort med en
bakplåtsskrapa (gäller inte proffsplåtar).
Förvaringslådan
1
Töm lådan och dra ut den till ”stopp”.
2
Ta tag i handtaget, lyft lätt uppåt och lådan går
fri från spärren i bakkanten.
3
Dra ut lådan helt.
Efter rengöring sätter du lådans hjul på konsolerna
(
SE
BILD
). Skjut in lådan. Lyft upp den något den första
biten så hakar hjulen inte fast i främre spärren.
2
1
Utdragbara bakplåtsskenor
19
Utdragbara bakplåtsskenor
OBS! SE TILL ATT SPISENS TIPPSKYDD
ÄR MONTERAT, SE SID 5.
De utdragbara bakplåtsskenorna ersätter de vanliga
ugnsstegarna mot de ugnsstegar som är monterade i
ugnen vid leverans av spisen. De består av tre skenor
som är utdragbara. Plåten, långpannan och gallret
läggs ovanpå skenorna. För att hålla plåten på plats
finns en styrpinne (se bild).
Användning av de utdragbara skenorna ska underlätta
vid matlagningen. När man t ex skall ösa en stek eller
röra i pommes frites drar man enkelt ut långpannan på
skenorna.
Montering/demontering av bakplåtsskenor
Montering av skenorna
Ta först ur ugnsstegarna som sitter i (se sid 18).
Vid montering ska bakplåtsskenorna först fästas i de
övre hålen (1) och sen i de nedre (2). Tryck till. Ett lås-
clips finns i nedre främre hålet.
V
AR
UPPMÄRKSAM
PÅ
ATT
STYRPINNEN
ÄR
VÄND
UTÅT
OCH
FRAMÅT
.
Demontering av skenorna
För att ta bort bakplåtsskenorna se till att du först
lossar stegarna från de nedre hålen och sen i de övre
eftersom det är en hake upptill. Demontering av
bakplåtsskenorna ska ske på samma sätt som
demontering av ugnsstegar på sid 18.
SKENORNA SKA VARA I INSKJUTET
LÄGE DÅ UGNSLUCKAN STÄNGS
1
2
Utdragbara bakplåtsskenor
20
Användning av galler och plåtar
Det är viktigt att ugnsgallret, bakplåten och lång-
pannan ligger fixerad mellan stoppen i framkant och
bakkant på skenorna för att förhindra att de faller av
skenorna. Skenorna ska vara i inskjutet läge när
gallret/plåten/pannan läggs på. För bästa stabilitet på
bakplåten se till att den fasade kanten är inåt i ugnen.
Användning av ugnsgaller
Placera först ugnsgallret i bakkant så är det lättare att
fixera mot framkant. Vid användning av gallret
används inte styrpinnen. Ugnsgallret kan ej placeras i
ugnspannan.
Användning av bakplåt och långpanna
Placera bakplåten/långpannan i bakkant och fixera mot
framkanten. Styrpinnen hamnar i en skåra under bak-
plåtskanten/långpannekanten vilket gör att plåten/
långpannan hålls på plats.
OBS! SE TILL SÅ ATT STYRPINNEN HÄKTAR I
UNDER BAKPLÅTEN/LÅNGPANNAN OCH ATT
BAKPLÅTEN/LÅNGPANNAN VILAR PÅ SKENAN,
ANNARS KAN DEN FALLA AV FRÅN SKENAN I
UTDRAGET LÄGE.
Rengöring bakplåtsskenorna
Lossa stegarna (se sid 18). För att lättare få bort smuts
och fett kan de blötläggas i vatten och diskmedel.
Diska för hand.
OBS
!
DISKA
EJ
I
DISKMASKIN
. Detta tar
bort allt
fett och försämrar gången.
För att skenorna ska glida lättare kan man pensla
kulorna i skenorna med lite matolja.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKC6180 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för