ELEKTRO HELIOS SK5109 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
20
Svenska
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga igenom
anvisningarna. Ge speciellt akt säkerhetstexten märkt med . Om du använder och sköter din spis rätt, kommer du
att ha lång glädje och nytta av den. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk att spara bruksanvisningen,
som måste finnas om spisen säljs eller överlåts annan person.
fortfarande är het genast med skrapan ta bort socker
och överkok med högt sockerinnehåll (t.ex. marme-
lad), samt smält plast och folie. Var försiktig att
du inte skadar luckglaset vid rengöring.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det spricker
efter några uppvärmningar.
Underhåll & service
l Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
l Service och ev. reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
l Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den nära spi-
sens bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren ur
funktion.
Miljöinformation
l När ugnen är installerad, ber vi dig att avyttra
emballaget ett ur miljösynpunkt riktigt och säkert
sätt.
l När ugnen ska kastas, gör den oanvändbar genom
att klippa av ledningen.
Barn
l Vi rekommenderar minst 40 cm avställningsyta
båda sidor om spisen. Alternativt kan spisen instal-
leras med en vägg eller ett högskåp den ena sidan
och en avställningsyta den andra. Kastrullskyddet
(extra tillbehör) ska vara monterat och luckspärren i
funktion. Håll barn under uppsikt. Kärl, värmezoner
och ugn blir mycket varma, samt behåller värmen en
tid efter användning. Beröring kan ge brännskador.
Installation
l Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman.
Arbete utfört av lekman kan försärnra spisen samt
leda till skada person och/eller egendom. Spisen
är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis inte kommer
i kontakt med kan vara vassa. Använd handskar vid
förflyttning av spisen. Tippskyddet ska vara monterat,
undviker du att spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
l Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
l Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. glaskera-
mikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan
papperet/plasten att brinna/smälta.
l Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin
eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid ev. brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten. KVÄV
ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
l Använd endast kärl som är avsedda för glaskera-
mikhäll respektive ugn.
l Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex botten,
dvs. som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och
snurrar lätt glaskeramikhällen.
l Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Rengöring
l Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand. För att inte skada hällen måste du medan den
Introduktion till användning av
bruksanvisningen
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra
texten mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
F
21
Bekanta dig med:
Spisen
SK 5109 SK 6059
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
6
1. Värmevarnare
2. Glaskeramikhäll
3. Vred och kontrollampor
4. Ugn
5. Sockel
6. Förvaringslåda
Innehåll
Till användaren
Till installatören
Säkerhet 20
Bekanta dig med: 21
Vreden och kontrollamporna 22
Före första användning: 25
här använder du: 25
Ugnen 27
Bakning (SK 5109) 28
Grill & Matlagning (SK 5109) 29
Tillagningstabeller (SK 6059) 30
Så här sköter och rengör du: 31
Service 33
Praktiska råd och tips 34
Tekniska råd och tips 35
Uppackning 36
Tekniska uppgifter 36
Installation 37
Montering av säkerhetsutrustning 38
Elektrisk anslutning 39
22
Vreden och kontrollamporna
SK 5109
SK 6059
1
23 5
4
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa spisen
5. Kontrollampa ugn
1
235
4
23
Ugnen
Information om hur du kan använda funktionerna finner
du i kapitlet Så här använder du samt i tabellerna, längst
bak i bruksanvisningen. Du kan välja mellan följande
funktioner:
över/undervärme
övervärme
undervarme
grill
Ugnen har slät emalj. Ugnsluckan består av en inre och
en yttre del med värmereflekterande glas. Den yttre delen,
luckfronten, kan du ta bort vid rengöring, se kapitel Så
här rengör du.
Förvaringslådan
(Endast mod. SK 6059)
Under ugnen finns en förvaringslåda för spisens tillbehör.
Du öppnar lådan genom att ta tag mitt handtaget och
lyfta en aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende vilket läge du valt vredet. Även den
högsta inställningen slocknar zonen ibland, för att
förhindra överhettning.
modell SK 5109 finns en värmevarnare som är
gemensam för alla fyra värmezonerna. modell
SK 6059 däremot finns en för varje zon.
Lamporna lyser om zonen är varmare än 55oC även
efter att den är avstängd.
Glaset i hällen är hårt, slätt, härdigt mot värme, kyla och
temperaturchocker, men - som allt glas - känsligt för slag.
Hällen kan spräckas av t.ex. en kryddkvarn som ramlar
ner. Stå inte glaskeramikhällen, den är inte gjord för
att tåla onormal belastning. Använd aldrig hällen som
avlastnings- eller förvaringsplats.
Värmevarnare (x 1)
Värmevarnare (x 4)
SK 5109
SK 6059
SK 6059
Ugnslampa
SK 5109
Ugnslampa
24
Säkerhetsutrustningen
Tippskyddet ska vara monterat. Barnsäkerheten ökar
om du dessutom ser till att
· kastrullskyddet (extra tillbehör) är monterat.
· det finns avställningsytor, minst 40 cm breda,
båda sidor om spisen.
KASTRULLSKYDDET monteras för att göra det svårare
för barn att komma åt t.ex. en het kastrull.
TIPPSKYDDET ska vara monterat för att spisen inte ska
kunna tippa vid onormal belastning, t.ex. om ett barn
sätter sig en öppen ugnslucka. Skyddet fungerar
endast när spisen är inskjuten plats.
LUCKSPÄRREN gör det svårare för barn att öppna ugns-
luckan.
Tryck spärren uppåt när du skall öppna ugnsluckan.
25
Glaskeramikhällen
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska
kan vid överkok tränga ner till spänningsförande
delar. Bryt strömmen till spisen och kontakta
service för reparation.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
eventuell brand nollställ spisens vred och stäng
av köksfläkten. KVÄV ELDEN MED LOCK, använd
aldrig vatten.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. hällen. En
av misstag påsatt värmezon kan papperet/
plasten att brinna/smälta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket
varm.
1. Sätt över/undervärme samt maximal temperatur.
Ugnsluckan ska vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med varmt vatten och
handdiskmedel. Torka torrt.
Före första användning:
här använder du:
26
Värmezonerna styrs med vred märkta från 1~6, där 6
ger den högsta värmen. Vreden kan vridas både med-
och moturs. snart du vrider ett vred lyser spisens
röda kontrollampa.
Se till att hällen och kastrullens/stekpannans botten är
torr och ren när du sätter kärlet på en värmezon. Ställ
sedan in ett läge vredet till den zon du valt. Vanligtvis
kan du koka upp det högsta läget för att sedan
vidarekoka en lägre inställning. Efter en tid lär du dig,
beroende kärl, mängd och innehåll, att välja rätt.
Använd gärna lock för att minska energiförbrukningen.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav dina
kärl än en spis med plattor. Följande är värt att tänka på:
· Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex botten
(buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramikhällen och
ger dålig värmekontakt.
· Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar hällen. Fläckar tar du
bort med rengöringsmedlet som medföljde spisen.
· Kastruller och kannor i glas eller emaljerade med grovt
mönster sliter, om de dras fram och tillbaka, mer
hällen än vad kärl av andra material gör.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller. För att spara tid och därmed energi,
bör kastrullens/stekpannans plana del av botten vara
· minst lika stor som zonen. Med en för liten botten
bränner ev. överkok lätt fast hällen.
· finmönstrad
· Iätt konkav (inåtböjd) eftersom den planar ut vid
uppvärmning.
27
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll barn under
uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av t.ex.
pizza en plåt finns det risk att den slår sig (blir skev).
Plåten återgår till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har
ÖVER/UNDERVÄRME, tak- och bottenelement
inkopplade
ÖVERVÄRME, takelement inkopplat
UNDERVÄRME, bottenelement inkopplat
GRILL, grillelement inkopplat
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrolllampan
lyser under uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när termostaten slår till
och från).
Placering i ugnen
Ugnen har fyra nivåer stegarna (se fig.).
Bakning/Matlagning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av
nötkött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid
högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form där steken
precis får plats, undviker du att skyn torkar in. Vid
ugnsbakning av julskinka bildas det ofta mycket spad.
Använd därför ett stort stekfat eller en långpanna och var
försiktig när du tar ut den.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför bör
helst hela röret vara inne i köttet. Tänk att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda ugnen. När
önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut steken, täcker
den med aluminiumfolie och låter den vila ca 15 minuter.
Köttet går sedan lättare att tranchera (skära upp) och
mindre köttsaft sipprar ut.
Ugnen
4
3
2
1
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen, mäng-
den och temperaturen det som du ska grilla inverkar
tiden och resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv
och gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött (nöt
och vilt). Grillolja och/eller grillkryddor ger bättre färg, men
ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte tas
direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det ugnsgallret
och krydda efter önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp fettstänk m.m..
Fläskkotletter, biffar, fiskfileer o.d. placeras högt upp i
ugnen medan t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i nedre
delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet och termostatvredet önskad
temperatur, max. 250°C. Börja grilla efter 3-5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång under
tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i värsta fall
bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid grillning.
28
Bakning (SK 5109)
MINUUTER
Bondbröd 225 1 30 - 35
Bullar, mat- & kaffebröd 225 2 / 3 8 - 12
Hålkakor 200 - 225 2 / 3 10 - 15
Kuvertbröd 225 - 250 2 / 3 8 - 10
Limpor, lätta / formbröd 200 - 225 1 30 - 40
Limpor, tunga 175 - 200 1 50 - 60
Längder / kransar 220 - 225 1 15 - 20
Maränger 100 - 125 2 / 3 40 - 50
Muffins 225 2 / 3 10 - 12
Mördegskakor 175 - 200 2 / 3 5 - 10
Pepparkakor 175 2 / 3 5 - 7
Rulltårta 225 - 250 2 / 3 5 - 7
Scones 225 - 250 2 / 3 8 - 10
Sockerkakor, lätta 175 1 35 - 45
Sockerkakor, tunga / fina 150 - 175 1 50 - 60
Tårtbotten 175 - 200 1 30 - 40
Allmänt
Snabbstarten är inte lämpig att använda vid gräddning av småkakor och maränger. Flytta alltid över färdiggräddat bröd
till ett galler och täck med en bakduk, om det inte är ett bröd som du vill ha en knaprig yta på.
Placering i ugnen
Ugnen har fyra nivåer stegarna (se fig.).
Fals
4
3
2
1
°C
4
3
2
1
29
Grill & Matlagning (SK 5109)
°C
°C°C
Fals
4
3
2
1
MINUUTER
Biff, ca 1,5 cm 250 3 / 4 6 - 8
Bogbladsstek 175 1 75
Entrecôte 250 3 / 4 10 - 15
Filé (fläsk, nöt, vilt) 175 2 / 3 55 - 60
Fisk
- kokning 200 1
- kokning i eget spad 100 1
- stekning 200-225 1
Fläskkarré 175 1 80 - 85
Fläskkotlett, ca 1,5 cm 250 3 / 4 12 - 15
Fläskpannkaka 225 2 / 3
Gratänger 225 2 / 3
Grillkorv 225 3 / 4 5 - 8
Hamburgare, fryst 100 g 250 3 / 4 10-12
Karrékotlett, ca 1,5 cm 250 3 / 4 15 - 20
Kyckling 175 2 / 3
Kyckling, halvor* 200-225 1 40 - 50
Köttbullar i långpanna 225 2 / 3
Köttfärslimpa 175 - 200 2 / 3
Lever, ca 1,5 cm 250 3 / 4
Omeletter 220 - 225 2 / 3
Piroger 225 2 / 3
Pizza 250 2 / 3
Potatis, bakad 225 2 / 3
Puddingar, lådor 220 - 225 2 / 3
Revbensspjäll * 175 220 - 225 1
Rostbiff 125 1 55 - 60
Skinka, färsk 175 1 70
Stek (nöt) 125 1 70 - 75
Stek (kalv, lamm, vilt) 175 1 70 - 75
Strömmingsflundra 225 2 / 3
Suffléer 175 - 200 2 / 3
* Välj den lägre grilltemperaturen vid användning av grillkryddor eller-oljor.
Skrotning
Lossa spisen från vägguttaget.
Kapa sladden så nära bakstycket som möjligt.
Sätt luckspärren ur funktion, för att förhindra att barn blir inlåsta i ugnen.
Kontakta ditt kommunkontor för information om var du kan lämna din spis.
30
Tillagningstabeller (SK 6059)
Traditionell matlagning
Temp.
Kakor
Tung sockerkaka 2 170 45 ~ 60
Lätt sockerkaka 2 185 35 ~ 45
Rulltårta 2 225 6 ~ 8
Ostkaka 1 175 60 ~ 80
Äpplekaka 1 180 40 ~ 60
Tårtbotten 2 185 30 ~ 40
Mördegskakor 2 180 10 ~ 15
Maränger 2 100 90 ~ 120
Bröd och pizza
Tunga limpor 1 175 45 ~ 60
Lätta limpor 2 200 30 ~ 45
Småfranska 2 220 12 ~ 15
Panpizza 1 220 20 ~ 35
Matpajer
Pastapaj 2 200 40 ~ 50
Grönsakspaj 2 200 45 ~ 60
Quiche 2 200 35 ~ 45
Lasagne 2 200 45 ~ 60
Kött
1000 Nötkött 2 125 80 ~ 105 galler i glasform
1200 Fläskkött 2 175 90 ~ 120 galler i glasform
1000 Kalvkött 2 175 90 ~ 110 galler i glasform
1500 Rostbiff 2 120 70 ~ 90 galler i glasform
1200 Lamm 2 200 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 200 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 200 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 120 ~ 150 Hel
3000 s 2 175 150 ~ 200 Hel
1200 Hare 2 200 60 ~ 80 Bitar
Fisk
1000 Hel 2 200 40 ~ 60 2 Fisk
800 Filé 2 200 30 ~ 40 4 Filéer
Traditionell tillagning
KOMMENTARER
VIKT
(GRAM)
Tillagningstid
minuter
TYP AV RÄTT
Fals
4
3
2
1
°C
OBSERVERA:
Tillagningstiderna inkluderar
inte förvärmning av ugnen.
Vi rekommenderar kortvarig
förvärmning av ugnen (ca 10
minuter) före bakning eller
t.ex. bakning av pizza i
ugnen.
Biffar 4 800 4 max 10 8
Kotletter 4 600 4 max 12 8
Korv 8 500 4 max 10 6
Kyckling (i bitar) 6 800 3 max 30 20
Kebab 4 700 4 max 12 10
Kyckling (bröst) 4 400 4 max 13 10
Tomater 8 500 4 max 12
Fisk (filéer) 4 400 4 max 8 6
Varma mackor 4 4 max 8
Rostat bröd 4 4 max 2~3 1
Grillning
Ovansida
°C
temp.
Vikt
Undersida
Grillning
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
Nivå
Tillagningstid
minuter
Mängd
31
Allmänt
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa, varmt
vatten och lite handdiskmedel direkt efter användning.
Använd aldrig skurmedel eller andra repande medel, utom
till vissa delar av spisen som ibland kan behöva en
grovrengöring. Vilka de är och hur du gör kan du läsa om
här nedan. Glöm inte att göra rent under imkåpan. Den
kan du diska i maskin.
Innan du drar ut spisen för att göra rent bakom den vill vi,
för säkerhets skull, påminna om att tippskyddet endast
fungerar när spisen är inskjuten plats.
Glaskeramikhällen
För att inte skada hällen måste du medan den
fortfarande är HET, GENAST med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.
ex. marmelad, samt plast och folie.
Använd aldrig skurmedel, repande svampar, ugnsren-
göringsmedel o.d. Gör här om hällen är mycket
smutsig:
1. Ta bort fläckar och dyl. med rakbladsskrapan.
2. Använd rengöringsmedel när värmevarnaren slocknat.
Gnid rent med en fuktig trasa eller hushållspapper
3. Torka med en fuktig trasa bort ev. överflöd av medlet,
det kan annars etsas fast när hällen värms upp nästa
gång. Torka torrt.
Ugnen
Gör så här om den är mycket smutsig:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar du med t.ex.
en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa, gärna flytande, i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den rent med vatten, var
sparsam med vattnet och se till att det inte rinner ner
under bottenplåten.
30°
Rakbladsskrapa
här sköter och rengör du:
F
32
Ugnsluckan
Var försiktig att du inte skadar luckglaset.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det
spricker efter några uppvärmningar.
här tar du av ugnsluckan:
- öppna luckan helt och fäll upp hakarna som sitter
gångjärnen (se fig.)
- stäng luckan tills hakarna tar i och gångjärnen
fjädrar. Lyft sedan ut luckan.
Montera tillbaka luckan i omvänd ordning.
Lamporna
Byte av ugnslampa
1. NOLLSTÄLL alla VRED och kontrollera att ugnen
inte är varm.
2. Skruva av skyddsglaset (se bild).
3. Skruva ur den trasiga lampan.
4. Sätt i en ny ugnslampa märkt 230-240V, lSW,
300°C, med E14-sockel.
5. Återmontera skyddsglaset.
Kontrollamporna
Lamporna är av glimlampetyp och har normalt lång
livslängd. Om de slutar fungera kontakta service.
Förvarlngslådan
(endast mod. SK 6059)
1. Lådan hänger två konsoler, en varje sida.
Töm lådan och dra ut den långt det går.
2. Ta tag båda sidor av lådan, nära spisen som
möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så mycket att den
går fri från spärren.
4. Dra ut lådan konsolerna och lyft ur den. Efter
rengöring sätter du lådan konsolerna och skjuter
in den på plats igen.
FO 0287
SK 6059
SK 5109
FO 0424
33
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman.
Arbete utfört av lekman kan leda till skada
person och/eller egendom samt försämra spisen.
Spisen har två års garanti och omfattar material- och
produktionsfel, som meddelats inom garantitiden.
Garantivillkoren uppfyller branschens allmänna villkor och
finns att få hos återförsäljaren eller leverantören. Spar
inköpskvittot som verifikation för inköpsdatumet.
Värt att veta om du kontaktar service under garantitiden;
Du får själv stå för kostnaden om
· servicebesöket var onödigt
· du inte följt anvisningarna i bruksanvisningen.
Om du får problem med spisen hittar du förslag till
lösningar s. 34 och 35. Om du inte klarar av felet själv
eller behöver reservdelar kontakta din återförsäljare eller
AB Elektroservice.
Adress och telefonnummer finns i Gula Sidorna,
Se Hushållsutrustning, vitvaror - Service,
dataskylten, spisens högra sida, finner du uppgifter
om spisen. Fyll i dem här de finns tillhands om du
behöver tillkalla service.
Modell ....................................................................
Prod. nr ..................................................................
Ser. nr ...................................................................
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
Service
34
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
Mat/vetebröd, mjuka kakor För låg temperatur i ugnen gör att Kontrollera inställd temperatur mot
blir platta. bakverket jäser upp och sedan sjunker rekommendation i tabell eller recept.
ner och blir platt.
Mat/vetebrödsdegar har inte jäst rätt. Mat/vetebrödsdegar ska jäsa dragfritt
För lång jäsning efter utbakning ger i rumstemperatur. Vid ett lätt tryck
ett platt resultat. degen ska fördjupningen
tillbaka.
Kontrollera jästiden mot receptets
rekommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du tagit rätt
mängd.
För varrn fett/vätskeblandning Rätt temperaturen vätskan är 37°
förstör jästens verkan. för färsk jäst och 45- 50°C för
torrjäst.
Mat/vetebröd, mjuka kakor För liten vätskemängd, för mycket Kontrollera i receptet att du tagit rätt
blir torra. mjöl eller fel mjölsort kan ge torrt mjölsort och rätt mängd mjöl/vätska.
bröd.
För låg temperatur i ugnen gör att Kontrollera att du ställt in rätt
bakverket får stå inne för länge för temperatur.
att bli färdigt och blir därmed torrt.
Bakverk/maträtter blir för mörka. Vid för hög temperatur i ugnen blir Kontrollera att du ställt in rätt
bakverk/maträtter för mörka innan temperatur.
de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid Kontrollera i tabell eller recept att
över/undervärme ger för mycket du valt tt placering.
övervärme, motsatt effekt vid för låg
placering.
Snabbstarten är inkopplad. Kontrollera att du ställt om
funktionsvredet till önskad funktion.
Bakverk/maträtter blir ljusa. Aluminiumfolie, plåt eller långpanna Se till att du inte har något i botten
i botten ugnen hindrar under- ugnen.
värmen.
Ljusa bakformar ger ljusare kakor Byt ev. till mörkare formar.
än mörka formar.
Praktiska råd och tips
35
Gör aldrig ingrepp i spisen som kan skada person eller produkt. Här nedan får du förslag vad du själv får och
kan göra vid problem. Om du behöver hjälp - kontakta service.
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
Spisen fungerar inte. Spisen får inte ström. Kontrollera säkringen.
Kontrollera att ev. jordfelsbrytare är
tillslagen.
Det tar lång tid att koka/steka. Olämplig kastrull, stekpanna. Välj en kastrull, stekpanna med lätt
konkav botten. Glas och porslin,
som kan användas spis, har
sämre värmeledningsförmåga än
t.ex. aluminium.
Vredet felinställt. Det är i regel lämpligt att koka/hetta
upp högsta läge och sedan välja
en lägre inställning.
Ugnslampan lyser inte. Lampan är trasig. Byt trasig lampa.
Glaskeramikhällen är flammig. Fel rengöring av hällen. Rengör hällen noggrant .
Tekniska råd och tips
36
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador. Tran-
sportskador anmäler du omedelbart till återförsäliaren -
kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommunkontor
om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
Dessa levereras med spisen:
· Emaljerade bakplåtar och långpanna
· Ugnsgaller
· Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
· Rakbladsskrapa
· Bruksanvisning.
Kastrullskydd finns att köpa som EXTRA tillbehör.
Uppackning
Mått (mm)
SK 5109 SK 6059
bredd 500 600
höjd, vid leverans 900 900
djup 600 600
Volym (liter)
ugn 44 58
Total effekt (W)
400V-spis 8025 7625
Värmezonerna
STORLEK (mm) EFFEKT (W)
bakre vänstra 145 1200
bakre högra 180 1700
främre vänstra 180 1700
främre högra 145 1200
Lampor
Kontrollampa av glimlampetyp
Ugnslampa med E14 sockel, märkt 230V,
25W och 300°C.
Tekniska uppgifter
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
- 73/23 90/683 (lågspänningsdirektiv)
- 89/336 (direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet)
- 93/68 (generella direktiv)
med efterföljande ändringar.
37
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman.
Spisen är tung. Kanter och hörn, som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa Använd
handskar vid förflyttning av splsen.
Innan du installerar spisen bör du kontrollera att spisens
mått stämmer överens med din övriga köksinredning. Mät
därför arbetsbänkens höjd från golvet till bänkens
ovansida.
Spisen kan även installeras med en vägg eller ett högskåp
den ena sidan och en avställningsyta den andra.
Spisen levereras för att passa till en bänkhöjd på 900
mm och ett sockeldjup på 550 rnm.
Ändring av sockelhöjd
1. Lägg ned spisen försiktigt med framsidan nedåt (se
bild). Använd t.ex. frigolit från emballaget som skydd
mellan golv och spis.
3. Lossa de justerbara fötterna.
4. Lossa de fyra skruvarna sockeln.
5. Skr uva t ill ba ka fö tte rna.
6. Res upp spisen och n ivåjust era.
Nivåjustering
Spisen har små justerbara fötter i bakre och
främre hörnen. Dessa justeras att spisen står
plant. Placera ett vattenpass eller en stekpanna med
vatten hällen när du vill kontrollera att spisen
står plant.
Installation
A
B
38
Tippskyddet
Tippskyddet ska vara monterat, undviker du att
spisen tippar vid onormal belastining.
En mall bifogas för att underlätta monteringen av tipp-
skyddet.
1. Placera mallen väggen enligt fig.
2. Markera och borra två hål.
3. Skruva fast tippskyddet och skjut in spisen mot
väggen och kontrollera att tippskyddet passsar in i
hålet på spisens bakstycke.
Tänk på att tippskyddet endast fungerar när spisen är
inskjuten på plats.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat för att göra det
svårare för barn att komma åt kärl hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se fig.
Montering av säkerhetsutrustning
39
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt
leda till skada person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av skylten
bakstycket. Anslutningseffekt och spänning finns angivet
dataskylten (se spisens högra sida).
400 V
Elektrisk anslutning
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

ELEKTRO HELIOS SK5109 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual