27
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll barn under
uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av t.ex.
pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir skev).
Plåten återgår till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har
ÖVER/UNDERVÄRME, tak- och bottenelement
inkopplade
ÖVERVÄRME, takelement inkopplat
UNDERVÄRME, bottenelement inkopplat
GRILL, grillelement inkopplat
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrolllampan
lyser under uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när termostaten slår till
och från).
Placering i ugnen
Ugnen har fyra nivåer på stegarna (se fig.).
Bakning/Matlagning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av
nötkött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid
högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form där steken
precis får plats, så undviker du att skyn torkar in. Vid
ugnsbakning av julskinka bildas det ofta mycket spad.
Använd därför ett stort stekfat eller en långpanna och var
försiktig när du tar ut den.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför bör
helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda ugnen. När
önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut steken, täcker
den med aluminiumfolie och låter den vila ca 15 minuter.
Köttet går sedan lättare att tranchera (skära upp) och
mindre köttsaft sipprar ut.
Ugnen
4
3
2
1
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen, mäng-
den och temperaturen på det som du ska grilla inverkar
på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv
och gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött (nöt
och vilt). Grillolja och/eller grillkryddor ger bättre färg, men
ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte tas
direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på ugnsgallret
och krydda efter önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp fettstänk m.m..
Fläskkotletter, biffar, fiskfileer o.d. placeras högt upp i
ugnen medan t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i nedre
delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet på önskad
temperatur, max. 250°C. Börja grilla efter 3-5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång under
tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i värsta fall
bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid grillning.