• När kompressorn slås på och av kan ett
svagt "klick" höras från temperaturtermosta-
ten. Detta är normalt.
Tips om energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte
stå öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• Om omgivningstemperatuen är hög, och
temperaturreglaget är inställt på en hög tem-
peratur och produkten är full med matvaror,
kan kompressorn arbeta kontinuerligt och
medföra att frost eller is bildas på evapora-
torn. Om detta inträffar, ställ in temperatur-
reglaget på en lägre temperatur för att möj-
liggöra automatisk avfrostning och därige-
nom också sänka energiförbrukningen.
Tips om kylning av färska livsmedel
För att erhålla bästa resultat:
• förvara inte varm mat eller avdunstande väts-
kor i kylskåpet
• täck över eller förpacka maten, särskilt om
den har en stark smak
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt om-
kring den
Tips om kylning
Praktiska råd:
Kött (alla typer): lägg i plastpåsar och placera
på glashyllan ovanför grönsakslådan.
Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt
i högst två dygn.
Tillagad mat och kalla rätter: dessa bör täckas
över och kan placeras på valfri hylla.
Frukt och grönsaker: skölj av och rengör noga
och lägg i den speciella grönsakslådan (eller lå-
dorna i förekommande fall).
Smör och ost: dessa produkter bör läggas i
särskilda, lufttäta behållare eller förpackas i alu-
miniumfolie eller plastpåsar för att evakuera så
mycket luft som möjligt.
Mjölkflaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras
lämpligen i dörrens flaskställ.
Bananer, potatis och lökar som inte är förpack-
ade bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips om infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig
att använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• Den maximala mängd mat som kan frysas in
på 24 timmar anges på typskylten.
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Ytterli-
gare mat som skall frysas in bör inte läggas
in under denna period.
• Frys endast in färska och rengjorda matvaror
av hög kvalitet.
• Dela upp maten i små portioner för en snab-
bare och fullständig infrysning. Sedan kan du
dessutom plocka ut och tina endast den
mängd du behöver.
• Slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar, och se till att förpackningarna är
lufttäta.
• Låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt
med redan infryst mat, detta för att tempera-
turen inte skall öka i den infrysta maten.
• Magra matvaror håller bättre och längre än
feta. Salt förkortar matens lagringstid.
• Isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för in-
frysning på varje separat förpackning så att
du kan hålla reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Fryslådorna gör att du snabbt och enkelt kan
hitta den matvara du söker. Om stora mängder
mat skall förvaras, plocka ur alla lådor utom den
nedre korgen. Denna måste vara på plats för att
säkerställa god luftcirkulation.
Observera följande för att utnyttja produktens
prestanda på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror
har förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till
frysen så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå
öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt
och får inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som ang-
es av tillverkaren.
19
www.zanussi.com