ELEKTRO HELIOS SK7620 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bruks-
anvisning
Spis
SK7620
Innehåll
Säkerhetsinformation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Produktbeskrivning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Innan maskinen används första gången _ _ _ _ _ _ _ 6
Häll – daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Häll – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Häll – underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Ugn – daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Ugn - klockfunktioner _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Ugn - använda tillbehören _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Ugn – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 11
Ugn – underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Om maskinen inte fungerar _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Installation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 25
Miljöskydd _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 27
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Läs den här bruksanvisningen noga före installation:
För din egen säkerhet och för maskinens säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer
med produkten om du flyttar eller säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation
och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ål-
der och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används
på ett säkert sätt och förstår de risker som är förknip-
pade med användningen. Barn ska inte leka med
produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Det finns risk för kvävning eller annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är
öppen eller när ugnen används. Det finns risk för
skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska
det användas. Det hindrar småbarn och husdjur från
att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för
personskada och skada på produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en be-
hörig tekniker. Kontakta ett auktoriserat servicecen-
ter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller
fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under
transporten. Anslut inte apparaten till nätet om den
är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier
från produkten före användning. Ta inte bort typskyl-
ten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder
i landet där produkten används måste följas (t.ex.
säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och
återvinning och elektriska säkerhetsbestämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt
är tung. Använd alltid skyddshandskar. Dra aldrig
produkten i handtaget.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet
vid installation (i förekommande fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslutas av en be-
hörig elektriker. Kontakta ett auktoriserat servicecen-
ter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller
fysisk skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer
överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
2
Du måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömb-
rytare, säkringar (säkringar av skruvtyp tas ur hålla-
ren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isolering-
senhet så att du kan koppla från produkten från nätet
vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenhe-
ten måste vara minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste placeras så att de
inte kan tas bort utan verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och
jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till ett nätuttag,
låt aldrig kablar vidröra eller komma nära den varma
luckan på produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängnings-
kablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte
kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installatio-
nen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten
från uttaget. Dra alltid i stickkontakten (i förekom-
mande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Användning
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Pro-
dukten får inte användas kommersiellt eller industri-
ellt. Detta för att förhindra fysisk skada på person el-
ler skada på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när pro-
dukten används. Het ånga kan strömma ut. Det finns
risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kontakt med vat-
ten. Använd inte produkten med våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller avlast-
ningsyta.
Produktens kokzon blir het under användning. Det
finns risk att bränna sig. Lägg inte metallföremål som
bestick eller kokkärlslock på ytorna eftersom de kan
bli heta.
Produktens insida blir het under användning. Det
finns risk att bränna sig. Använd handskar när du
sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser
som innehåller alkohol kan producera en blandning
av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära pro-
dukten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som
är våta av brandfarliga produkter och/eller föremål
som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närhe-
ten av eller på produkten. Det finns risk för explosion
eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje användningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med tomma kok-
kärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsaka skador på
kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl faller på
den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av kontrollpane-
len eftersom värmen kan skada produkten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehö-
ren, för att undvika skada på produktens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller
med skadad botten kan repa hällens yta om de dras
över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens
funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning på emal-
jen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte
med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i pro-
dukten efter att tillagningen är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrymmet under ug-
nen. Förvara enbart värmebeständiga föremål där ( i
förekommande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sitter på över-
sidan bakre del (i förekommande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten ur eluttaget.
Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme (t.ex. tunn
metallväv eller värmeledare med metallöverdrag) un-
der kokkärlen. Överdriven värmereflexion kan skada
hällen.
3
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det
finns risk att bränna sig. Det finns risk att glaspane-
lerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansam-
ling av fett eller andra matrester kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ugnens ytma-
terial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet ska pro-
dukten alltid rengöras med milt handdiskmedel och
vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller pro-
dukter som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt,
vassa föremål, rengöringsmedel med slipeffekt, re-
pande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvis-
ningar. Spruta aldrig någonting på värmeelementen
eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengörings-
medel eller en metallskrapa. Innerglasets värmebe-
ständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå
sönder. De måste bytas. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung.
Lamporna som används i den här produkten är spe-
ciallampor som endast är avsedda för användning i
produkter som denna. De kan inte användas för att
lysa upp ett rum, varken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan, byter du
mot en med samma effekt som är specialdesignad
för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugns-
lampan. Det finns risk för elstöt. Låt produkten sval-
na. Det finns risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra ar-
bete på maskinen. Kontakta ett auktoriserat service-
center.
Använd endast originaldelar vid reparationer och ut-
byten.
Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska skador:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller
små djur stängas in i produkten. Risk för kväv-
ning.
4
Produktbeskrivning
Allmän översikt
5
4
3
2
1
2 3 4 5 6 7 2
8
9
11
10
12
13
14
1
1 Strömindikator
2 Vred för hällen
3 Vred för ugnsfunktionerna
4 Elektronisk programmeringsenhet
5 Häll
6 Temperaturvred
7 Temperaturindikator
8 Värmeelement
9 Ugnsbelysning
10 Uttag för matlagningstermometer
11 Fläkt och värmeelement
12 Undervärme
13 Ugnsstegar
14 Falsnivåer
Beskrivning av hällen
2
140/210
mm
5
180
mm
145
mm
120/180
mm
1 3
46
1 Kokzon 1200 W
2 Ångutlopp
3 Kokzon 1800 W
4 Kokzon 900/1800 W
5 Restvärmeindikering
6 Kokzon 1000/2200 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat
för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
5
Innan maskinen används första gången
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
Försiktighet Använd inte slipande
rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se
avsnitt "Underhåll och rengöring".
Inställning och ändring av klocka
Ugnen fungerar inte förrän du har ställt in tiden.
När produkten har anslutits till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott, blinkar klockans kontrollampa automatiskt.
Gå till steg 2.
1. Ändra tiden genom att trycka på knapparna "+"
och "- " samtidigt tills tidsindikatorn blinkar.
2. Ställ in tiden med knapparna "+" eller "- ".
3. Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna och
klockan visar den inställda tiden.
När en tidsfunktion är aktiverad är det inte möjligt
att ändra den aktuella tiden.
Förvärm
1.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 1
timme.
3.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10
minuter.
5.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10
minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i hushållsappara-
ten. Delarna kan bli varmare än vanligt. När du förvär-
mer hushållsapparaten för första gången kan den avge
lukt och rök. Detta är normalt. Kontrollera att luftflödet
är tillräckligt.
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera lucklåset
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida. Tätningen
släpper.
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
2
B
1
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2) och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och sätt den
luckans innerkant. Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
6
B
Aktivera lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta till-
baka lucklåset åt vänster.
Viktigt När produkten stängs av avaktiveras inte det
mekaniska lucklåset.
Häll – daglig användning
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Värmelägen
Kontrollv-
red
Funktion
Vred för dubbelkokzon
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att slutföra tillag-
ningen.
Utnyttja restvärmen för att minska energiförbruk-
ningen. Stäng av kokzonen ca 5–10 minuter in-
nan tillagningen är klar.
Användning av dubbelkokzon
Varning För att sätta på dubbelkokzonen, vrid
kontrollvredet med dubbelkokzon åt höger (vrid
det inte ända till stopp-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till läge "9".
2.
Vrid långsamt kontrollvredet till symbolen
tills
du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3. För att ange önskat värmeläge, se avsnittet "Vär-
meläge".
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
Varning Risk för brännskador på grund av
restvärme!
Häll – råd och tips
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan
som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka missfärgning på glas-
keramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på
zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen är klar
för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste vara lika
stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägled-
ning.
7
Värme-
läge
Använd för: Tid Tips
0 AV-läge
1 Varmhållning av tillagad mat enligt
önskemål
Kåpa
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör, choklad,
gelatin
5-25 min Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma färdigla-
gade rätter
25-50 min Minst dubbelt så mycket vätska som ris,
rör om mjölkbaserade rätter under tillag-
ningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45 mi-
nuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60 min Använd max. ¼ liter vatten till 750 g po-
tatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar och
soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu, kotletter,
kroketter, korv, lever, redning, ägg, pannka-
kor, munkar
enligt
önskemål
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15 min Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites
Häll – underhåll och rengöring
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken på-
verkar inte produktens funktion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast, plastfolie och
mat med socker. Smutsen kan skada produk-
ten om du inte gör detta. Använd en speciell
skrapa för glaset. Sätt skrapan snett mot glasy-
tan och för bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt
sval:kalkavlagringsringar, vattenringar, fett-
stänk, glänsande metalliska missfärgningar.
Använd ett speciellt rengöringsmedel för glas-
keramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite ren-
göringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en ren duk.
Ugn – daglig användning
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten automatiskt.
Om du stänger av produkten fortsätter kylfläkten att gå
tills produkten svalnat.
8
Aktivera och avaktivera produkten
1. Vrid vredet för ugnsfunktioner till en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet till en temperatur.
Strömlampan tänds när produkten är igång.
Temperaturlampan tänds medan temperaturen i
produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida vredet för
ugnsfunktioner och temperaturvredet till av-läget.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
FRÅN-läge Ugnen är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänk ugnstemperaturen (20-40 °C)
jämfört med en konventionell ugn.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer intensiv bryning och
som ska ha knaprig botten. Sänker ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört
med en ugn med över-/undervärme.
Bryning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även för att gratine-
ra och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rostning.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnsbelysning För att tända ugnsbelysningen.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden för ugnsfunk-
tionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen
till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen
. Vredet hoppar ut
cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
9
Ugn - klockfunktioner
Display
1 2 3
56
4
1 Indikator för signalur
2 Indikator för matlagningstermometern
3 Tidvisning
4 Indikator för timerfunktion
5 Knapp "+"
6 Knapp " -"
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är
2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att
stänga av signalen.
Ugn - använda tillbehören
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när
köttstycken tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlagningstermo-
meter
Viktigt Använd endast matlagningstermometern som
medföljer eller originalreservdelar
Varning Matlagningstermometern är het! Risk för
brännskador föreligger! Var försiktig när du
avlägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vä-
gen i uttaget på ugnens sidovägg. Indikatorn för
matlagningstermometern
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen
hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3. Använd knapparna " +" eller " -" för att ställa in in-
nertemperaturen. Du kan ställa in temperaturen
mellan 30 och 99 °C
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad
ugnsfunktion och temperatur.
5. Du kommer att höra en elektronisk signal när köt-
tet uppnår innertemperaturen. Tryck på en knapp
för att stänga av den.
6. Stäng av ugnen och ta bort matlagningstermome-
tern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovan-
stående steg på nytt och ställ in en högre innertempe-
ratur.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan bakåt så att
de lutar mot ugnens botten. Skjut in tillbehören mellan
styrskenorna på en av ugnens nivåer.
10
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på styrskenorna utgör
tillbehörens tippskydd.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samtidigt
Lägg ugnsgallret på långpannan. Skjut in långpannan
mellan styrskenorna på en av ugnens nivåer.
Ugn – råd och tips
Varning Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabeller-
na är endast riktvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Försiktighet Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer kan orsaka
permanenta fläckar på emaljen.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än
din gamla. Anpassa dina vanliga inställningar (tem-
peratur, koktider) och placering av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca
10 minuter innan bakningstiden är slut, för att använ-
da restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ug-
nen slå sig. När plåtarna kallnar igen återtar de sin
normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperatu-
ren den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt
recept, leta efter ett recept som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om
du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna.
Om detta händer ska du inte ändra temperaturinställ-
ningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
11
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska grädd-
ningstiden
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mixningsti-
den, speciellt om du använder en matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
För hög temperatur och för kort
gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddningstiden
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte med
den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød med fyld 2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd / Limpor 2+4 170-180 35-45
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
12
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 förbakning, bottnar 10-15
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 10-20
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd / Limpor 2 175-225 35-45
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
13
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringe 2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördegskakor 2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad (tjock -
med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
14
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverka-
rens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller
gallret över långpannan. (om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att
köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i
en stekgryta utan lock.
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermometer
ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
15
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska den
tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
16
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempererad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
Bryning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermometer
ska den tas bort före grillning.
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
2-3 180 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
17
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtillagad
1)
2-3 lämpar sig inte totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemlagad 2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites, frusna 2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembakade
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna
tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
18
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemlagad 2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites, frusna 3-4 225-250
20-30
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembakade
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna
tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Typ av kött Nivå Temperatur i mitten av köttet
Rostbiff 2-3 55-65
Rumpstek
- bryning
2-3 55-65
Rumpstek
- stekning
2-3 55-65
Rostbiff 1-2 75-80
Kalv
Typ av kött Nivå Temperatur i mitten av köttet
Oxfilé 2-3 65
19
Lamm
Typ av kött Nivå Temperatur i mitten av köttet
Lägg/bog/sadel 2 90
Fläsk
Typ av kött Nivå Temperatur i mitten av köttet
Grisstek 2-3 80
Fläskkarré 2-3 75-80
Skinka 1-2 70-75
Fågel
Typ av kött Nivå Temperatur i mitten av köttet
Kalkonbröst 2-3 75-80
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal tempera-
turinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktio-
nerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommende-
ras i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den
första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Grillområdet är inställt i mitten av nivån.
Livsmedelstyper för grillning Nivå Temperatur °C Tid i min. / Sida 1
Tid i min. / Sida
2
Fläskkotletter 3-4 250 7-9 4-6
Lammkotletter 3-4 250 7-10 5-6
Kyckling, i bitar 3-4 250 20-25 15-20
Korv 3-4 250 3-5 2-4
Revben, förtillagade i 20 min. 3-4 250 15-20 15-20
Fisk, skivor av torsk eller lax 3-4 250 10-15 5-10
Rostat bröd 3-4 250 2-3 1-2
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SK7620 Användarmanual

Typ
Användarmanual