KitchenAid KOGSS 60600 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Bruksanvisning
3
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION 4
Installation 8
Miljöskyddsråd 9
Försäkran om Ekodesign 9
Kundservice 10
Rengöring 10
Underhåll 11
Instruktioner för användning av ugnen 12
Funktionstabell 14
Tillagningstabell 16
Tabell över testade recept 18
Råd och förslag 19
4
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Både i denna bruksanvisning och på själva apparaten ges viktiga
säkerhetsvarningar som ska läsas och alltid följas.
Detta är en säkerhetsrelaterad varningssymbol som varnar om
eventuella risker för användaren och andra i närheten. Alla
säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande text:
Anger en farlig situation som, om den inte undviks,
kommer att orsaka allvarliga personskador.
FARA
Anger en farlig situation som, om den inte undviks,
kan förorsaka svåra skador.
VARNING
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om
den potentiella risk som föreligger och talar om hur
du ska undvika risken för personskador och andra
skador samt elektriska stötar på grund av felaktig
användning av apparaten. Följ följande instruktioner
noggrant:
Använd skyddshandskar när apparaten packas
upp och installeras.
Apparaten ska kopplas bort från elnätet innan
installationen påbörjas.
Installation och underhåll ska utföras av behörig
fackman i enlighet med tillverkarens anvisningar
och lokala säkerhetsbestämmelser. Reparera eller
byt inte ut delar på apparaten om detta inte direkt
anges i bruksanvisningen.
Byte av elkabel får bara utföras av en kvalificerad
elektriker. Kontakta auktoriserad kundservice.
Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta
apparaten till jord.
När apparaten har monterats i avsett utrymme
måste nätkabeln vara tillräckligt lång för att
Dessa instruktioner finns även tillgängliga på webbsidan docs.kitchenaid.eu
5
apparaten ska kunna anslutas till ett eluttag.
För att installationen ska uppfylla gällande
säkerhetskrav måste en allpolig strömbrytare med
minst 3 mm kontaktavstånd användas.
Använd inte grenuttag om ugnen är försedd med
stickkontakt.
Använd inte förlängningssladdar.
Dra inte i apparatens nätkabel.
När installationen är klar ska det inte gå att
komma åt de elektriska komponenterna.
Om induktionsplattans yta är sprucken får den
inte användas. Stäng av apparaten för att undvika
risken för elektriska stötar (endast för modeller
med induktionsfunktion).
Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och
var inte barfota när du använder den.
Denna apparat är endast avsedd att användas
i hushållet för matlagning. Ingen annan
användning är tillåten (t.ex. att värma rum).
Tillverkaren tar inget ansvar för reglage som
används på felaktigt sätt eller som ställt in fel.
Under användning blir apparaten och dess
åtkomliga delar heta.
Var noga med att inte vidröra värmeelementen.
Barn (0-8 år) ska hållas på avstånd såvida de inte
hålls under konstant tillsyn.
Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt
fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller
bristande erfarenhet och kunskap, får lov att
använda apparaten om de hålls under uppsikt eller
om de har fått instruktioner om hur apparaten
ska användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Barn får inte leka
med apparaten. Rengöring och användarunderhåll
får inte utföras av barn utan tillsyn.
6
Vidrör inte värmeelementen eller de inre
panelerna under och efter användning av
apparaten eftersom du kan bränna dig. Undvik
att apparaten kommer i kontakt med trasor eller
annat brännbart material tills alla komponenter
har svalnat helt.
När du är klar med matlagningen, öppna
apparatens lucka försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan innan
du öppnar helt. Med stängd lucka kommer
varm luft ut från öppningen som finns över
apparatens kontrollpanel. Täpp aldrig till
ventilationsöppningarna.
Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och
tillbehör och var noga med att inte vidröra
värmeelementen.
Lägg aldrig lättantändligt material inuti apparaten
eller i närheten av den. Om apparaten skulle slås
på av misstag kan materialet fatta eld.
Värm och tillaga inte mat i slutna behållare i
apparaten.
Det tryck som utvecklas i behållaren kan få den att
explodera och skada apparaten.
Använd inte kokkärl av syntetmaterial.
Överhettad fett och olja kan lätt fatta eld. Var
vaksam när du lagar mat med mycket fett och olja.
Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar
mat.
Om alkoholhaltiga drycker används vid
matlagningen (t.ex. rom, konjak, vin), tänk på att
alkohol avdunstar vid höga temperaturer. Därför
finns det risk för att dessa alkoholångor fattar
eld när de kommer i kontakt med det elektriska
värmeelementet.
Använd aldrig ångtvätt för att rengöra den.
7
Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen.
Håll barn på avstånd från ugnen under
pyrolysrengöringen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen
startar (endast ugnar med pyrolysfunktion).
Se till att djur vistas på avstånd från apparaten
under och efter pyrolysrengöringen (endast ugnar
med pyrolysfunktion).
Använd endast termometern som
rekommenderas för den här ugnen.
Använd inga starka, slipande rengöringsmedel
eller vassa metallskrapor för att rengöra
ugnsluckans glas. De kan repa ytan, vilket kan leda
till att glaset splittras.
Kontrollera att apparaten är avstängd innan du
byter ut lampan för att undvika elektrisk stöt.
Använd inte aluminiumfolie för att täcka över
kokkärlet (endast för ugnar med tillhörande
kokkärl).
KASSERING AV HUSHÅLLSAPPARATER
Denna apparat är tillverkad av material som kan återanvändas eller
återvinnas. Kassera apparaten i enlighet med lokala miljöbestämmelser
om avfallshantering. Innan skrotning ska du klippa av nätkabeln så att
apparaten inte kan anslutas till elnätet.
För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av
elektriska hushållsapparater, var god kontakta de lokala myndigheterna,
ortens sophanteringstjänst eller butiken där apparaten inhandlades.
8
När ugnen har packats upp, kontrollera att
den inte har skadats under transporten och att
ugnsluckan stänger ordentligt.
Om du inte är säker, kontakta din återförsäljare
eller närmaste kundservice. För att undvika
eventuella skador rekommenderar vi att du
inte tar ut ugnen från emballaget förrän du ska
installera den.
FÖRBEREDNING AV INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som skall stå alldeles intill ugnen
måste tåla värme (minst 90° C)
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln
innan du för in ugnen och avlägsna sågspån
och damm noggrant.
Apparatens undersida får inte längre vara
tillgänglig efter installation.
För att apparaten ska fungera korrekt får inte
minimiutrymmet mellan arbetsbänken och
ugnens övre kant täckas över.
Elektrisk anslutning
Försäkra dig om att den spänning som anges
på apparatens typskylt överensstämmer med
nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten av
ugnsutrymmet (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av nätkabel (av typ H05 RR-F 3
x 1,5 mm
2
) får endast utföras av en kvalificerad
elektriker. Kontakta auktoriserad kundservice.
ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER
Före användning:
Ta bort pappskydd, plastfilm och självhäftande
etiketter från ugnen och tillbehören.
Ta ut alla tillbehör från ugnen. Ställ in värmen
på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en
timme så att lukt och ånga från skyddsfett och
isoleringsmaterial elimineras.
Under användning:
Lägg aldrig något tungt föremål på
ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
Luta dig inte på ugnsluckan och häng inte
saker på dess handtag.
Täck inte ugnens inre väggar med
aluminiumfolie.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn:
emaljen kan skadas.
Dra inte kastruller och stekpannor över ugnens
botten för att inte skada emaljen.
Försäkra dig om att elsladdar till andra
hushållsapparater inte vidrör heta delar och att
de inte kan fastna i ugnsluckan.
Undvik att utsätta ugnen för "väder och vind".
Installation
9
Kassering av förpackningsmaterialet
Förpackningsmaterialet består av material som
kan återvinnas till 100 % och är märkt med
återvinningssymbolen
.
Därför ska de olika delarna av förpackningen
kasseras på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet
med gällande lokala bestämmelser för
avfallshantering.
Kassering av apparaten
Denna apparat är märkt enligt EU-direktiv
2012/19/EU beträffande elektriskt och
elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa att denna produkt
kasseras på korrekt sätt bidrar du till att
förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa.
Symbolen
på produkten eller i
medföljande dokument visar att denna
produkt inte får kasseras som hushållsavfall,
utan ska lämnas in på en miljöstation för
återvinning av elektrisk och elektronisk
utrustning.
Tips för att spara energi
Värm bara upp ugnen om det specificeras i
tillagningstabellen eller om ditt recept kräver
det.
Använd mörka eller svartlackerade
ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa
absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att strömförsörjningen fungerar och att ugnen är kopplad till elnätet.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Miljöskyddsråd
Denna apparat uppfyller kraven i den europeiska ekodesignförordningen nr 65/2014 och nr. 66/2014
och överensstämmer med Europastandard EN 60350-1.
Försäkran om Ekodesign
Felsökning
10
Rengöring
VARNING
Använd inte ångtvätt.
Utför rengöringen när ugnen har svalnat
och är ljummen.
Frånskilj apparaten från elnätet.
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd inte frätande eller slipande
rengöringsmedel. Om ett sådant medel av
misstag kommer i kontakt med apparaten,
torka omedelbart upp med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om den är
mycket smutsig kan du tillsätta ett par droppar
flytande diskmedel till vattnet. Torka med en
torr duk.
Ugnens insida
VIKTIGT: Använd inte slipande svampar,
stålull eller metallskrapor. Det kan skada de
emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användning ska du låta ugnen
svalna och rengöra den, helst medan den
fortfarande är varm, för att ta bort ansamlad
smuts och fläckar som orsakats av matrester
(t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd inte frätande eller slipande
rengöringsmedel.
Rengör luckans glas med ett lämpligt flytande
rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan
för att underlätta rengöring av ugnen (se
UNDERHÅLL).
OBS: Under långvarig tillagning av mat med
hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan
kondens bildas på ugnens insida och runt
tätningen. När ugnen har svalnat, torka av
insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med diskmedel direkt efter
användning. Hantera dem med ugnsvantar om
de fortfarande är varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste
eller tvättsvamp.
Kundservice
Innan du kontaktar kundservice:
Försök att lösa problemet på egen hand enligt
anvisningarna i kapitel ”Felsökning”.
Stäng av och sätt på apparaten igen för att se
om problemet har löst sig.
Om felet kvarstår efter ovanstående kontroller,
kontakta närmaste kundservice.
Lämna alltid följande uppgifter:
En kort beskrivning av felet.
Exakt ugnstyp och ugnsmodell.
Servicenumret (d.v.s. numret som finns efter
ordet "Service" på typskylten) är placerat på
höger innerkant i ugnsutrymmet (syns när
ugnsluckan är öppen). Servicenumret anges
även i garantihäftet.
Din fullständiga adress.
Ditt telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad kundservice
om det blir nödvändigt med reparation (för att
garantera att originalreservdelar används och att
reparationen utförs på korrekt sätt).
11
Använd skyddshandskar.
Se till att apparaten har svalnat innan dessa åtgärder utförs.
Frånskilj apparaten från elnätet.
VARNING
TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan så långt det går (A), lyft den (B) och vrid den (C) tills den lossnar (D)
(fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. Sätt in gångjärnen på deras platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
DEMONTERA SIDOSTEGARNA
Sidostegarna är försedda med två fästskruvar (fig. 3) för optimal
stabilitet.
1. Avlägsna skruvarna och deras brickor till höger och vänster med
hjälp av ett mynt eller specialverktyg (fig. 4).
2. Ta ut sidostegarna genom att lyfta dem (1) och vrida dem (2) så
som visas i bilden fig. 5.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (finns på vissa modeller):
1. Frånskilj ugnen från elnätet.
2. Skruva av lampskyddet, byt ut glödlampan (se notering för typ av
lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Anslut ugnen till elnätet igen.
OBS:
Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller
halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater
och lämpar sig inte för hushållsbelysning (EU-förordning nr
244/2009).
Lamporna finns att köpa av vår kundservice.
VIKTIGT:
Om du använder halogenlampor får du inte ta i dem med bara
händerna eftersom de kan förstöras av fingeravtrycken.
Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts tillbaka på
plats.
(Fig. 3)
(Fig. 4)
(Fig. 5)
Fig. 1
Fig.2
Underhåll
12
Instruktioner för användning av ugnen
FÖR ANSLUTNING TILL ELNÄT, SE KAPITLET INSTALLATION
1
12
5
2
4
8
9
11
10
7
6
3
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
1. Kontrollpanel
2. Övre värmeelement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (får inte tas bort)
5. Lampor
6. Runt värmeelement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (på vissa modeller)
9. Nedre värmeelement (dolt)
10. Lucka
11. Falsar för plåt/galler (antalet falsar anges på ugnens front)
12. Panel
OBS:
Under tillagning kan kylfläkten slås på och av för att minska energiförbrukningen.
I slutet av tillagningen, när ugnen stängts av, kan det hända att kylfläkten fortsätter att vara igång en
stund.
När ugnsluckan öppnas under tillagning stängs värmeelementen av.
13
Instruktioner för användning av ugnen
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: Gallret kan användas för att tillaga mat eller som
underlägg för bakplåtar, kakformar och andra ugnsfasta
matlagningskärl.
(Fig. A)
B. BAKPLÅT: För att baka bröd och konditorivaror, men även för
köttstekar, inbakad fisk, etc.
(Fig. B)
C. LÅNGPANNA: Långpannan kan placeras under gallret för att
samla upp fett, eller som långpanna för att tillaga kött, fisk, grönsaker,
focaccia etc.
(Fig. C)
D. RÖRLIGA FALSAR (på vissa modeller): Används för att underlätta
hanteringen av galler och plåtar.
(Fig. D)
Antalet tillbehör kan variera beroende på modellen du köpt.
TILLBEHÖR SOM INTE MEDFÖLJER
Andra tillbehör kan köpas separat från Kundservice.
Instruktioner för användning av ugnen
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. Sätt in gallret vågrätt med upphöjningen ”A riktad uppåt (fig. 1).
2. Övriga tillbehör, såsom bakplåten, sätts in på samma sätt som gallret 2.
A
Fig. 1 Fig.2
14
1. FUNKTIONSRATT: För funktionsval.
2. RATT FÖR VAL AV TILLAGNINGSTID För på- och avslagning av apparaten och för inställning av
tillagningstid.
3. TERMOSTATRATT För inställning av temperaturen.
4. TERMOSTATENS LYSDIOD Denna lyser medan ugnen värms upp.
PÅ/AV
En tillagningstid måste ställas in för att ugnen ska kunna slås på (även när man använder ugnen i
manuell funktion).
När man vrider tidsinställningsknappen på 0 stängs ugnen av och pågående tillagningscykel stoppas.
ATT STARTA ETT TILLAGNINGSPROGRAM
Vrid funktionsratten till önskad funktion.
För fullständig beskrivning av funktioner, se tabellen på sidan 15.
Välj en tillagningstid med tidväljarratten (även när ugnen används i manuell funktion).
Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds, och
slocknar sedan när inställd temperatur har uppnåtts.
STÄLLA IN TILLAGNINGSTID
För att ställa in tillagningstiden, vrid tillagningstidsväljaren medurs till önskad tid.
Använd denna ratt för att ställa in en tillagningstid mellan 15 och 120 minuter eller ställ in
tillagningstiden manuellt. När den inställda tillagningstiden har gått ut stängs ugnen av och väljaren blir
kvar i läge "0".
För att använda ugnen manuellt, d.v.s. utan tidsinställd tillagning, se till att programratten står på
symbolen
. För att avsluta tillagningsprogrammet, placera ratten i läge 0.
GRILL
För att justera grilleffekten för Grill- och Turbogrillfunktionerna vrid på termostatratten. Den temperatur
som visas på kontrollpanelen visar grilleffektens nivå. Det finns tre definierade effektnivåer för grill: låg
(50-150 °C), medium (150-220 °C) och hög (220-250 °C).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
1 2 3 4
Funktionstabell
15
Funktionstabell
TRADITIONELLA FUNKTIONER
0
OFF (AV)
För att avsluta tillagningen och stänga av ugnen.
ÖVER/UNDERVÄRME
För tillagning av alla slags rätter på en enda fals. Använd den 3:e ugnsfalsen. För att
laga pizza, middagspajer och efterrättspajer med flytande fyllning, använd den 1:a
eller 2:a ugnsfalsen. Värm upp ugnen innan du ställer in maten.
ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT
För att tillaga kött, middagspajer och efterrättspajer med flytande fyllning på
en enda ugnsfals. Använd den 3:e ugnsfalsen. Värm upp ugnen innan du startar
tillagningen.
VARMLUFT
Används för att laga flera maträtter som kräver samma temperatur (t.ex. fisk,
grönsaker, tårtor) på två olika ugnsfalsar samtidigt. Funktionen gör det möjligt
att laga flera rätter utan risk att de drar åt sig lukt av varandra. Använd den 2:a
ugnsfalsen för tillagning på en enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar, använd
den 1:a och den 4:e ugnsfalsen. Värm upp ugnen innan du startar tillagningen.
GRILL
För att grilla kotletter, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och rosta bröd.
Vi rekommenderar att placera maträtterna på den 4:e eller 5:e ugnsfalsen. Placera en
långpanna under gallret när du grillar kött för att fånga upp köttsaften. Placera den
på den 3:e eller 4:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte
värma upp ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
TURBOGRILL
För att steka större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de
mittersta ugnsfalsarna. Placera en långpanna under för att samla upp köttsaften.
Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du
behöver inte värma upp ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
Med denna funktion kan du använda det roterande grillspettet, om du har detta
tillbehör.
EKO VARMLUFT
Används för att tillaga fyllda stekar och köttbitar på en ugnsfals. Denna funktion
använder icke-kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar att maten blir torr. När
denna ECO-funktion är aktiv är lampan släckt under tillagning. För att använda ECO-
funktionen och således minska elförbrukningen ska man inte öppna ugnsluckan
förrän maten är färdiglagad. Vi rekommenderar att använda den 3:e nivån. Du
behöver inte värma upp ugnen.
JÄSNING
För optimal jäsning av söt eller salt deg. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen och
flytta temperaturratten medsols för att aktivera funktionen. Ugnen behöver inte
förvärmas och temperaturen ställs automatiskt in på 40 °C. För att garantera ett bra
jäsningsresultat ska funktionen inte aktiveras om ugnen fortfarande är varm efter en
tillagningscykel.
SNABBUPPVÄRMNING
Används för att snabbt värma upp ugnen. Termostatens lysdiod stängs av då ugnen
är redo och maten kan placeras i ugnen. När förvärmningen är klar väljer ugnen
funktionen "Över/undervärme" automatiskt. Vrid på funktionsväljarratten
16
Tillagningstabell
Recept Funktion Förvärmning Ugnsfals
(nedifrån)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Sockerkakor
JA 2-3 160 - 180 30 - 90 Tårtform på galler
JA 1-4 160 - 180 30 - 90
Ugnsfals 4: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Fyllda tårtor
JA 3 160 - 200 30 – 85
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
JA 1-4 160 - 200 35 - 90
Ugnsfals 4: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Småkakor
JA 3 170 - 180 15 – 45 Långpanna/bakplåt
JA 1-4 160 – 170 20 - 45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Petit-chouer
JA 3 180 - 200 30 - 40 Långpanna/bakplåt
JA 1-4 180 - 190 35 - 45
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Maränger
JA 3 90 110 - 150 Långpanna/bakplåt
JA 1-4 90 130 – 150
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Bröd/pizza/focaccia
JA 1-2 190 - 250 15 - 50 Långpanna/bakplåt
JA 1-4 190 - 250 20 - 50
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Fryst pizza
JA 3 250 10 – 15 Långpanna/bakplåt eller galler
JA 1-4 250 10 - 20
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Pajer (grönsakspajer,
quiche)
JA 2-3 180 - 190 40 - 55 Tårtform på galler
JA 1 - 4 180 - 190 45 - 60
Ugnsfals 4: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Vol-au-vent/
smördegsbakning
JA 3 190 - 200 20 - 30 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 180 - 190 20 - 40
Ugnsfals 4: bakplåt eller
ugnsfast form på galler
Ugnsfals 2: Långpanna/bakplåt
Lasagne/Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Pudding
JA 3 190 - 200 45 - 65
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Lamm/Kalv/Nöt/
Fläsk 1 kg
JA 3 190 - 200 80 - 110
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
17
Recept Funktion Förvärmning Ugnsfals
(nedifrån)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Kyckling / kanin /
anka 1 kg
JA 3 200 - 230 50 - 100
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Kalkon/Gås 3 kg
JA 2 190 - 200 80 - 130
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Ugnsbakad fisk/
Inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
JA 3 180 - 200 50 - 60
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
JA 2 180 - 200 50 - 60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd
- 5 250 3 - 6 Galler
Fiskfiléer/Stekar
- 4 200 20 - 30
Ugnsfals 4: Galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 4: Långpanna med
vatten
Korv/grillspett/
revbensspjäll/
hamburgare
- 5 200 - 250 15 - 30
Ugnsfals 5: Galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 4: Långpanna med vatten
Grillad kyckling, 1 -
1,3 kg
- 2 200 55 - 70
Ugnsfals 2: Galler (vänd maten
efter två tredjedelar av tiden)
Ugnsfals 1: Långpanna med
vatten
Rostbiff blodig 1 kg
- 3 200 35 - 50
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/
Fläsklägg
- 3 200 60 - 90
Långpanna eller ugnsfast form
på galler (vänd maten efter 2/3
av tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis
- 3 200 35 - 55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 3 250 10 - 25
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Lasagne och kött
JA 1 - 4 200 50 - 100*
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna eller
ugnsfast form på galler
Kött och potatis
JA 1 - 4 200 45 - 100*
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fisk och grönsaker
JA 1 - 4 180 30 - 50*
Ugnsfals 4: Ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: Långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fyllda kötträtter
- 3 200 80 - 120*
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
Köttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50 - 100*
Långpanna eller ugnsfast form
på galler
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill
ha maten tillagad.
Tillagningstabell
18
Recept Funktion Förvärmning Ugnsfals
(nedifrån)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och anmärkningar*
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Mördegskakor
JA 3 170 15 – 25 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 150 25 - 35
Ugnsfals 4: Bakplåt
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småkakor
JA 3 170 20 - 30 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 25 - 35
Ugnsfals 4: Bakplåt
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett
JA 2 170 30 - 40 Tårtform på galler
JA 1 - 4 160 35 - 45
Ugnsfals 4: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 äppelpajer
JA 2 – 3 185 70 - 90 Tårtform på galler
JA 1 - 4 175 75 - 95
Ugnsfals 4: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Rostat bröd (Toast)**
- 5 250 3 - 6 Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare**
- 5 250 18 - 30
Ugnsfals 5: Galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
JA 3 180 30 - 40 Långpanna
JA 1 - 4 160 55 - 65
Ugnsfals 4: Bakplåt
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Grillat fläskkött
- 2 190 150 - 170 Ugnsfals 2: Bakplåt
DIN 3360-12:07 bilaga C
Tårta
JA 3 170 35 - 45 Långpanna/bakplåt
JA 1 - 4 160 40 - 50
Ugnsfals 4: Bakplåt
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Tillagningstabellen ger förslag på funktioner och idealtemperaturer för att få bästa resultat för alla typer
av recept. Vi rekommenderar att använda den andra falsen för tillagning på en nivå med varmluft och
samma temperatur som föreslås för tillagning med ”VARMLUFT" på flera nivåer.
Tabell över testade recept
(i enlighet med regelverken IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07)
19
* Tillbehör som inte medföljer kan köpas av kundservice.
** Vid grillning rekommenderar vi att lämna 3-4 cm frirum från framkanten på grillen för att underlätta
att ta ut maten.
Angivelserna i tabellen avses när man inte använder rörliga falsar.
Energiklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd avsedd tabell för att utföra testerna.
Råd och förslag
Så här läser du matlagningstabellen:
Tabellen visar den bästa funktionen som ska användas för en specifik maträtt som tillagas på en eller
flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen och
utesluter uppvärmningen (där sådan krävs). Tillagningstemperaturer och tider är bara vägledande
och beror på mängden mat och vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan – om tillagningen inte blir som du tänkt dig – övergå till de högre värdena.
Använd de medföljande tillbehören och helst tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall. Det går
även att använda formar och tillbehör i pyrexglas eller keramik, men tillagningstiderna blir en aning
längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som anges i tillagningstabellen, speciellt vad gäller
val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de ska placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen "Varmluft" kan du tillaga olika sorters mat, som kräver samma tillagningstemperatur,
samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid
och lämna kvar maträtter som kräver längre tid.
Efterrätter
Baka bakverk med över- och undervärme på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och
placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj varmluftsfunktionen och
placera kakformarna på avstånd från varandra på gallren för att hjälpa optimal cirkulation av varmluften.
För att kontrollera om ett bakverk är klart, för in en trästicka i mitten av kakan. Om tandpetaren
kommer ut ren är kakan färdig.
Om du använder teflonformar ska du inte smörja kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt
på sidorna.
Om kakan "sjunker under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång. Minska eventuellt
vätskemängden och blanda smeten försiktigare.
Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) tillagas med funktionen "ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT". Om bakverkets botten blir för våt, ändra till en lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller
smulade kakor på botten av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som ska
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. När steken är klar, låt den vila i ugnen i ytterligare 10-15
minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
När du ska grilla kött blir tillagningen mer jämn om du använder bitar som är lika tjocka. Köttbitar
som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns på ytan, placera dem
på större avstånd från grillen genom att sätta gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet när 2/3 av
tiden har gått.
För att samla upp köttsaften rekommenderar vi att placera en långpanna med en halvliter vatten under
gallret där köttet ligger. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (bara på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och kyckling. Sätt köttet på grillspettet (för kyckling, bind fast det)
och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in grillspettet på avsedd plats i ugnens frontvägg
och placerar det på hållaren. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften rekommenderar vi
att placera en långpanna med en halvliter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred
som ska tas bort innan du börjar tillagningen, och detta ska användas igen vid tillagningens slut för att
ta ut spettet utan att du bränner dig.
20
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan
då den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som ska jäsas innan du placerar den i ugnen.
Jäsningstiden med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i
rumstemperatur (20-25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
Råd och förslag
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

KitchenAid KOGSS 60600 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide