HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6052X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
SPIS
REGINA
PUB
PLUS
QSG 6052X, QSG 7052X
821 06 78-00
SE
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ......................................................3
Spisen ...........................................................4
Uppackning .......................................4
Tillbehören .........................................4
Säkerhetsutrustningen ..............................5
Tippskyddet .......................................5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ......5
Luckspärren .......................................6
Före första användning..............................6
Rengöring av spisen ..........................6
Rengöring av rostfria ytor .................6
Rengör tillbehören .............................6
Bränn av ugnen .................................7
Manöverpanelen.........................................7
Kontrollamporna ...............................7
Kylfläkten ....................................................8
Glaskeramikhällen .....................................9
Användning av hällen ........................9
Rengöring av hällen ........................12
Säkerhetsfunktioner ........................13
Ugnen .........................................................14
Ugnens funktioner ..........................14
Praktisk användning ........................15
Rengöring och skötsel .....................18
Installation .................................................22
Ändring av sockelhöjd och -djup ....22
Nivåjustering ....................................23
Elektrisk anslutning .........................23
Service .......................................................24
Tekniska uppgifter ...................................25
Tabeller .....................................................26
Bakning ............................................26
Placering i ugn .................................26
Lågtemperaturstekning ..................27
Grill & Matlagning .........................28
Praktiska råd och tips .............................29
Problem och åtgärder ............................30
Skrotning ...................................................30
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara
i funktion.
Använd
SPISLÅSET
. Aktivera låsknappen och lås
spisen när den inte används.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glas-
keramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, par-
affin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glas-
keramikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens
bottnar. Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt
och snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med värmezoner
3
Manöverpanel med
VRED
4
Ugn
5a
Förvaringsskåp
(endast 70 cm bred spis)
5b
Förvaringslåda
6
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
2
4
6
1
3
5a
5b
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade bakplåtar
Proffsplåt, dvs. perforerad och
silikonbelagd aluminiumplåt
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en smutsavvisande beläggning.
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor med
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Säkerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 22.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
TTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengöring av rostfria ytor
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp av en
mjuk trasa och Original Steel Polish som finns att
köpa hos Electrolux Service. Du kan även prova
fönsterputsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
eller andra repande
medel.
Använd heller inte repande material såsom stålull eller
svampar med grov yta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
A
C
B
Säkerhetsutrustningen
7
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1
Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2
Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3
Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1a
Kontrollampa
SPISEN
1b
Termostatens kontrollampa
UGNEN
2
Funktionsvred
UGNEN
3
Termostatvred
UGNEN
4
Vred till
RMEZONERNA
5
Spislås
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
max.°C
432
5
1a
1b
Kylfläkten
8
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Fläkten är till för att
hålla temperaturen nere på panel och vred.
Kylfläkten startar automatiskt så fort du använder
ugnen. Så länge ugnen är igång går även fläkten. När
ugnsvreden är nollställda stannar fläkten automatiskt.
Kylsystemet
Vreden och panelen (1) kyls med hjälp av kylfläkten.
Luckglaset (2) hålls svalt genom ventilationskanaler i
luckan och en värmereflekterande beläggning på
luckans insida. Den uppvärmda luften strömmar ut
under panelen (3) (dock ej matoset från ugnen som går
ut genom imkåpan).
2
3
1
Glaskeramikhällen
9
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på de två bakre
zonerna. För stekpannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra kanske passar till
fiskgrytan.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C även
efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker,
men är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar
ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation. Du måste genast
(medan hällen ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd
aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12 ger
den högsta värmen. Gör så här när du vill använda de
främre zonerna eller de bakre i liten storlek:
1 Vrid medurs fram till önskat läge på vredet till den
zon du valt.
2 Nollställ vredet moturs efter användning.
Gör så här när du vill använda de två bakre zonerna i stor
storlek:
1 Vrid medurs förbi symbolen efter siffran 12,
2 vrid sedan tillbaka till önskat läge mellan 12 och 1.
Nollställ vredet moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon som
passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du ska till-
aga. Här följer en liten vägledning (till rätt värmeläge):
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
värmevarnare
12
1
2
0
1
2
12
0
Glaskeramikhällen
10
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller stor-
leken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att välja rätt
läge:
SVAG
RME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex. sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
RME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg.
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor,
färsrätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Glaskeramikhällen
11
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
12
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
HÄR
OM
LLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
LÅT
INTE
BARN
ANVÄNDA
SKRAPAN
.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1
Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(
SE
BILD
)
.
2
Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3
”Lås” bladet med skrapans flikar
(
SE
BILD
)
.
4
Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt så
långt det går.
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (på
översidan av skrapan) framåt till ”stopp”
(
SE
BILD
)
.
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2
Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Glaskeramikhällen
13
Säkerhetsfunktioner
Spislåset
Spislåset är inbyggt i ugnens termostatvred och har två
säkerhetslägen.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte
bruten. Välj om du vill använda låset med enkel– eller
dubbelsäkerhet eller ingen alls.
ENKEL
:
Strömmen till häll och ugn är bruten när ter-
mostatvredet är inställt på
OFF
.
DUBBEL
: Om du dessutom aktiverar låsknappen krävs
det tvåhandsgrepp för att sätta på spisen. Då blir det
ännu svårare för barn att ”använda” spisen.
E
NKEL
KERHET
LÅS
SPISEN
HÄR
(SE
BILD
A):
Vrid termostatvredet moturs till
OFF
.
G
ÖR
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
:
1
Vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
2
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
D
UBBEL
KERHET
Innan du använder låset med dubbel–säkerhet
första gången måste du aktivera låsknappen
(
SE
BILD
B
)
:
1
Nollställ termostatvredet m.a.o. se till att vredet
står i läge klockan 12.
2
Sätt en bordskniv bakom vredet och bryt lätt för
att avlägsna det.
3
Ta bort den röda hylsan.
4
Sätt tillbaka vredet ”nollställt”.
I fortsättningen behöver du bara vrida termostatvredet
moturs till ”
OFF
” för att låsa spisen
(
SE
BILD
A
)
.
GÖR
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
(SE
BILD
C):
1
Skjut låsknappen till vänster och
2
vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
3
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
Ugnen
14
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med sju falser. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. Ugnen har en
sidolampa som går att byta.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontroll-
lampan på manöverpanelen lyser under uppvärmning
och slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För att välja ugns-
funktion vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN
HAR
LJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen på,
utan att någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Varmluft
Yttre tak- och bottenelement, samt varmluftsfläkt med
omgivande element inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Varmluftsgrill
Inre takelement och varmluftsfläkt inkopplat.
Gratinering
Inre tak- och bottenelement inkopplade. Det tar ca sju
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid snabbstart.
Lågtemperaturstekning
Lågtemperaturläge, max 125ºC. Tak- och botten-
element inkopplade med ugnseffekt 500W.
Ugnen
15
PRINCIPEN
FÖR
VARMLUFT
Yttre tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
LL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig
(blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form
när den kallnar.
Proffsplåtarna är perforerade och silikonbehand-
lade. Använd dem för gräddning av bröd i varmluft.
Om det finns risk att fett eller fyllning kan rinna ner
genom hålen, placerar du bakverket i pappersformar.
Proffsplåtarna kan med tiden ändra färg.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER
/
UNDER
-
RME
ger jämn färgsättning.
Bakning med varmluft
Med
VARMLUFT
blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Blir resultatet inte som du tänkt dig? Läs “Praktiska
Råd & Tips” på s. 29, så får du tips på lösningar till
dina bakproblem.
Ugnen
16
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Matlagning med varmluft
VARMLUFT
använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för tillag-
ning av hela måltider, förrätt– huvudrätt– dessert. Tänk
på att välja rätter som ska ha samma temperatur. Om
rätterna kräver olika lång tid, anpassar du insättningen
i ugnen för att få dem färdiga i den ordning du önskar.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i
ÖVER
/
UNDERVÄRME
och
VARMLUFT
. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte tas
direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på ugns-
Ugnen
17
gallret och krydda efter önskemål. Placera en lång-
panna, gärna folieklädd, under gallret för att samla upp
fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet och termostatvredet på
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Varmluftsgrill
Med varmluftsgrill blir maten färdig snabbare och får
jämnare färgsättning än om du använder dig av grill-
funktionen. Grillelementet färgsätter och fläkten gör
att den varma luften cirkulerar. Utmärkt att använda
till “höga” maträtter, t.ex. griljering av julskinka, som
ska ha färg runt om.
Gratinering (snabbstart)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även använda
för snabbuppvärmning av ugnen till inställd tempera-
tur. När ugnen kommit upp i den valda temperaturen
väljer du önskad funktion. Det tar ca nio-tio minuter
att värma upp ugnen till 200ºC. Undvik snabbupp-
värmning om du ska grädda småkakor eller maränger.
Lågtemperaturstekning,
max 125°C.
Ställ funktionsvredet på och termostavredet på
önskad temperatur upp till max 125°C. Lågtemperatur-
stekning är användbart till mat som tål tillagning i låg
temperatur under en längre tid, ca 4-5 timmar. Tänk på
att det tar tid innan maten blir klar när du planerar din
matlagning.
Stekar av nöt, fläsk, vilt och lamm kan med fördel
tillagas under natten. Genom längre tillagningstid vid
en lägre temperatur (100-125°C) blir köttet mörare.
Köttet förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning
i högre temperatur. Använd gärna en stektermometer.
Obs! Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur än
100°C.
Lågtemperaturfunktionen kan användas för att
torka frukt och svamp.
Ugnen
18
Rengöring och skötsel
Ugnen
KATALYSEMALJEN
på ugnsväggar och tak är porös och har
en viss självrenande effekt. Ugnsbotten däremot är i en
SLÄT
och något hårdare
EMALJ
så att du kan skrapa bort
spill med t.ex. en stekspade.
KATALYSEMALJEN
Ugnen blir varm under användning, håll barn
under uppsikt..
Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning.
Om emaljen blir fläckig bränner du ur ugnen på högsta
temperatur med över/undervärme i 30–60 minuter.
Envisa fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1
”Dränk” in katalysemaljen med såpa och hett
vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt
stå en timme.
2
Sätt därefter på över/undervärme samt hög-
sta temperatur.
3
Stäng av ugnen efter 3 timmar.
Använd aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
SLÄTA
EMALJEN
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1
Spill eller överkok, som sitter fast, lossar du
med t.ex. en stekspade.
2
Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
Ugnen
19
OBS! Vassa kanter, handskar rekommenderas.
Ugnsluckan
Luckan på rostfri spis består av ett extra innerglas som
lätt kan rengöras. Tänk på att inte skruva isär det extra
innerglaset och luckglaset samtidigt.
RENGÖRING
AV
DET
EXTRA
INNERGLASET
1
Öppna luckan och ställ den i öppet läge.
2
Skruva loss de två skruvarna med t ex ett mynt och
lyft upp luckglaset.
3
Rengör med fönsterputsmedel, om glaset är mycket
smutsigt kan du använda den medföljande rak-
bladsskrapan.
4
Lägg ner glaset så hålen passar i muttrarna och
skruva i skruvarna.
RENGÖRING
MELLAN
GLASEN
1
Kontrollera att ugnen inte är varm och att luckspär-
ren är i funktion innan du tar bort den yttre delen,
luckfronten.
2
Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar mellan
bågarna i gångjärnen (
SE
BILD
). Fäll sedan upp luc-
kan.
3
Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna på
luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4
Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar du
åter fast fronten i konsolen (
SE
BILD
). Se till att luc-
kan sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5
Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6
Ta bort grytlapparna.
Byte av ugnslampa
1
Nollställ alla vred och kontrollera att ugnen inte
är varm.
2
Lossa och ta bort ugnsstegen (se sid 20)
3
Lossa skyddsglaset genom att sätta t.ex. en
smörkniv mellan glas och ugnsvägg. Håll en
hand under glaset så att det inte faller ner på
ugnsbotten.
4
Skruva ur lampan och sätt i en ny med E14-
sockel, märkt 230-240V, 25W och 300°C.
5
Tryck fast skyddsglaset igen och montera
stegen.
2
4
3
Ugnen
20
Varmluftsfläkten
Du kan ta bort fläkthjulet för rengöring.
VAR
RSIKTIG
,
kanterna är vassa.
1
Se till att ugnen är avstängd och kall.
2
Skruva loss de fyra skruvarna A med en kryss-
mejsel och ta bort den bakre ugnsväggen.
3
Håll lätt i fläkthjulet och lossa mutter B medurs
med hjälp av en liten skiftnyckel.
4
Handdiska fläkthjulet i varmt såpvatten.
5
Montera tillbaka delarna. Se till att skruvarna är
ordentligt idragna.
Super Clean-tillbehören
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och
lång livslängd om de sköts på rätt sätt
OBS! Placera ej SUPER CLEAN-tillbehören på en
het spishäll då de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur upp till 270°C.
Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Diska tillbehören noggrant i varmt vatten och hand-
diskmedel innan du använder dem första gången.
Följer du dessa råd och tips kommer dina
SUPER
CLEAN
-tillbehör att hålla länge och förbli lätta att
rengöra:
Använd verktyg av plast eller trä istället för
metall, som kan skada plåten.
Tänk på att kärl med skrovlig botten kan skada
tillbehören.
Den medföljande plastkniven är lämplig till att
skära mjuka kakor.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller
diskborste i varmt vatten, eventuellt med hand-
diskmedel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål vid
rengöring.
Ugnstillbehören
Lossa stegen i det nedre främre hörnet (1), lyft snett
uppåt och ta ut den (2). Diska stege och galler (samt
andra eventuella tillbehör som grillställning och grill-
spett) för hand eller i diskmaskin. Om de är rejält
smutsiga, lägg dem i blöt innan du rengör med t.ex.
tvålull.
Plåtar, även eventuella proffsplåtar, och långpanna
torkas av med hushållspapper och kan vid behov dis-
kas för hand. Fastbrända fläckar tar du bort med en
bakplåtsskrapa (gäller inte proffsplåtar).
B
A
2
1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6052X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för